Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2014 / Október 08, Szerda

 

Előadás

Webnapló
zisz iz di end elégedetten dőljünk hátra my body your landscape elnyújtott fesztivál/elnyújtott randizgatás az ő utcájuk még várni kell jaj a szerelem farkasok órája k2 yorick húha a szívem húha a lelkem a jó toll ricsi dö szörd széthúzott fesztivál

Részletes információ

Oldal nyomtatása

k2 Színház (Budapest): Yorick visszatér - rendszerváltás Baka István verseiből

08. Szerda 19:30     Régi Zsinagóga

60'

elmondja: Benkó Bence, Viktor Balázs
összeállította és rendezte: Fábián Péter

Baka István a huszadik századi magyar költészet szereplírájának egyik legnagyobb mestere. Híres-hirhedt figuráját, Yorickot kísérli meg életre kelteni a k2 Színház két fiatal színésze, hogy Hamlet udvari bolondjának pofátlanságával és zavarba ejtő közvetlenségével szóljon rendszerekről és váltásokról, költészetről és miegymásról.
Az est bemutatója augusztusban volt az Ördögkatlan Fesztiválon.

„A k2 három alkotója velejéig igaz, négydimenziós lenyomatot készített hatalmi struktúrák agyatlan váltakozásáról, benne a kisember félelmes tépelődéséről. (…)
Baka István verseinek egyik szereplője Yorick, Hamlet udvari bolondja, aki nyíltan beszélhet, lehet vulgáris, szemtelen, szókimondó: „erősen dühöngő épelméjű”. Baka sokat játszik a szereppel, egy-egy alak mondataiba szövi bele önmagát, álarc mögül beszéli el a rendszerváltás korának életérzését. Hallgatva a szövegeket, azt érezzük, „anus-arcú idők” ezek is, pont, mint a nyolcvanas-kilencvenes évek. Fábián Péter, az est rendezője szerkesztette a szöveget jó dramaturgiai érzékkel. Benkó Bence és Viktor Balázs értő, jól láttató módon mondják a sorokat, mintha saját szavaik volnának. Helyváltoztatásaik a kis térben jól, finoman működnek. A kettejük közti feszültség megtámasztja a témát. A szövegek hitelesen szólalnak meg, az egyes szavak, sorok külön-külön és együtt is működnek. Kalandtúrán vagyunk Baka István birodalmában.”

Hodászi Ádám: E vers tehát nemlétemmel pöröl, Katlanblog - www.ordogkatlan.hu

„Nem szeretnék unalmas, poros pódium estet csinálni, ahol a Színészek kiállnak és elmondják a Verset. Szeretnénk, ha a munkánk végeredménye nem arról szólna, hogy az előadó kiáll, és nagy művészetet produkál, miközben szaval. Egy közvetlen hangnemet keresgélünk, arra akarunk választ találni, hogy hogyan lehet ezeket a verseket úgy megszólaltatni, mintha egy beszélgetésben lennénk a nézővel, vagy önmagunkkal. A versek nagy részénél Baka is a „monológ”-ot használja műfaji megjelölésként. Nem véletlen, hogy a szövegei színpadilag is értelmezhetők, karakterei színpadra kívánkoznak.”
Rendszerváltást tanulni - Az Ördögkatlanon a k2 Színház - interjú Benkó Bencével és Fábián Péterrel

www.k2szinhaz.hu

Jegyár: 800 Ft, diákigazolvánnyal 500 Ft

Az előadást támogatta:

Nemzeti Együttműködési Alap

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció