Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2014 / Július 19, Szombat

 

Előadás

Webnapló
zisz iz di end elégedetten dőljünk hátra my body your landscape elnyújtott fesztivál/elnyújtott randizgatás az ő utcájuk még várni kell jaj a szerelem farkasok órája k2 yorick húha a szívem húha a lelkem a jó toll ricsi dö szörd széthúzott fesztivál

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Via Negativa (Szlovénia): MandićGép

19. Szombat 19:00     Régi Zsinagóga

75'

előadja: Marko Mandić
fény, látvány: Igor Remeta
rendező, díszlettervező: Bojan Jablanovec


A MandićGép egyszemélyes előadás, témája a színész mint érzelmeket gyártó gép, a színész mint saját identitásának médiuma, a színész mint a testet öltött elragadtatás. Szövege olyan klasszikus és kortárs drámai szerepekből összeállított válogatás, melyeket Marko Mandić játszott az 1996 és 2010 közötti időszakban. Mandić testén bő egy óra leforgása alatt mintegy 37 szerep „fut át”, azzal a céllal, hogy végül láthatóvá váljon a színész legbensőbb valója, melyet képtelenség lenne csupán egy szerepre redukálni. A drámai alakok elmondják eredeti szövegeiket, megteremtik az eredeti darabokra jellemző szituációkat, általában ez eredeti színpadi jelmezben, színházi kellékeiket és hangszereiket használva.
Az előadást a Szlovén Kritikuscéh a 2010/2011-es évad legjobb előadásának választotta.

Marko Mandić neves színész, filmszínész, előadóművész, a Szlovén Nemzeti Színház társulatának tagja, de külföldön is ismert, pályáját számos szakmai elismerés övezi. A Via Negativa keretén belül eddig egy trilógiát állított színpadra a rájellemző erős színpadi jelenléttel, ennek harmadik darabja a MandićGép.

„A sodró tempójú előadásban a színész egy-két kelléket kap fel, gyorsöltözések sorát produkálja a szemünk előtt, majd mondatokat, monológokat, szituációkat ragad ki és játszik újra egykori előadásaiból. A háta mögött kivetítve az elhangzó szövegek forrása: a szerzők Howard Barker, Caryl Churchill, Sarah Kane, Heiner Müller, Csehov, Ibsen, Szophoklész és még sokan mások. Amikor Mandić lejátszik egy jelenetet, jelmezét a földre hajítja, s már ugrik is a következő szerepbe, bújik is a következő bőrbe. A szövegtöredékek persze nem állnak össze egy „új” drámává, inkább laza tematikára épülő asszociációs lánc épül, amiben például szó esik születésről és halálról, anyákról és apákról, meg mindenekelőtt színházról.
(…) ez a férfi egyszerűen mindent tud a színpadról, a testéről, a hangjáról, és igen, rólunk, az őt ámulva és rettegve bámuló nézőkről is. Merthogy Mandić színészetének nincsenek korlátai és határai, gátlástalan és féktelen a szó minden értelmében, valósággal lubickol a közönség kiszámíthatatlan reakcióiban.”
Jászay Tamás: Egy, kettő, sok, Revizor

Videó itt (sajnos nem beágyazható)

vntheatre.com

Támogatók: Szlovénia Kulturális Minisztériuma, Ljubljana Város Önkormányzata
Koprodukciós partner: SNG Drama (Ljubljana)

16 éven felülieknek!

 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció