Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / blog jr.

 

Webnapló

 

 

Testeket keresni

2016.07.25.

Balázs Nóra


Álmos vasárnap délelőtt, nyomasztó kánikula, lassan szállingózó fiatalok méregetik egymást kíváncsian a Zsina-kertben. A jelek egyértelműek: kezdődnek az idei THEALTER Tea for Two workshopjai. Esetünkben Soós Attila vezetésével, Shakespeare Ahogy tetszikje nyomán. A csak lányokból álló résztvevőcsapatot látva egy pillanatig arra gondolok, valahogy így nézhet ki egy fordított shakespeare-i társulat, ahol minden szerepet nők játszanak. 


Míg pár éve Horváth Csaba workshopján ragaszkodtam a biztonságos kispadon ülős külső nézőpontomhoz, idén eldöntöttem: csinálom, lesz, ami lesz, lássuk végre, hogy is állok azokkal a vélt vagy valós gátlásokkal. Attila különben sem kérdezi, ki kicsoda, mint mondja, a neveket menetközben könnyebben megjegyzi, magyarázkodásra tehát esélyem se volna. Az pedig külön biztató, hogy Attila úgy tervezi, beszélni nem fogunk, bár igaz, táncolni sem. Készítettem egy koreográfiát, ami nincsen leszámolva, erre mondják, hogy a fizikai színház eszközeit alkalmazom, nem? – jegyzi meg némileg ironikusan. Egyszóval elsősorban színház az, amivel a következő héten foglalkozunk majd.


Egyelőre azonban fő a pontosság (mert ez is egy technika arra, hogy színészként építeni lehessen rád), meg az, hogy alaposan be legyünk melegítve. Ez utóbbi a fülledt tornateremben egy pillanatig viccesen is hangozhat, ám nem az: a különböző izomerősítő gyakorlatok szükségesek ahhoz, hogy a délelőtt második felében sorra kerülő koreográfiát biztonságosan tudjuk követni.


A gyakorlatokra, majd a megjegyzendő mozdulatokra koncentrálva azon kapom magam, régen elfelejtettem a „vajon hogy is néz ez ki kívülről” kezdetű első számú félelmemet. Ehelyett próbálok egy időben minél több porcikámra figyelni, és megérteni, mit is kezdjek például azzal az instrukcióval, hogy találd meg a másik testét, legyen köztetek viszony. Huh, remélem, későn jön majd el az a pillanat, amikor úgy érzem, ezt már tényleg képtelen vagyok megcsinálni. Annyi mindenképpen biztos: az idei THEALTER a sűrű program mellett is jócskán tartogat számomra kihívásokat.


(Tea for Two workshop Soós Attilával, 1. nap)a lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció