Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / blog jr.

 

Webnapló

 

 

„Felejtsd el, amit eddig tanultál!”

2016.07.25.

Dohy Anna


Zsótér Sándor színházat jött csinálni.A csak a legszükségesebb információkra szorítkozó bemutatkozó kör után - név, hol és kitől tanulsz színészetet – gyors szereposztás és olvasópróba következett. Semmi lelkizés, csapatépítés vagy ismerkedés a térrel, azonnal a lényegre, a szövegekre fókuszáltunk. Azt hiszem, hogy egy feszített tempójú, de nagyon tanulságosnak és eredményesnek ígérkező hét elé nézünk.


Ez a workshop nem arról fog szólni, hogy önállóan megfejtsük a szövegeket vagy kreatívan alkossunk valami sajátot, de középszerűt – itt kőkemény oktatás folyik, Zsótér sziklaszilárd elképzelései mentén haladó rendezés, amiben nincs helye a gyerekkori traumáknak, a volt szerelmeknek vagy a szülői viszonyoknak. Nem csilloghatsz egyedi gondolatokkal és senki nem dicsér meg, ha megérted a szöveget, viszont rengeteget tanulhatsz, ha tudod tartani az iramot.


Ma három jelenettel foglalkoztunk három különböző Brecht-drámából, így igencsak koncentrálnunk kellett, ha a konkrét részletek cselekménybe ágyazottságát is meg akartuk érteni a párbeszédek belső konfliktusrendszere mellett. A rengeteg magyarázat, hasonlat és példa mind azt szolgálta, hogy előbb azt értsük meg, mit mondanak a karakterek, és csak később keressük a választ a hogyanra. Ennek ellenére a mai találkozó egy jó része mégiscsak valahogy így nézett ki.


Az első jelenet Brecht A gömbfejűek és a csúcsfejűek című drámájának részlete volt, melyben egy bordélyház főnöknője oktatja ki legjobb leányát, hogyan utánozzon egy előkelő hölgyet. A „színház a színházban” szerkezetű beszélgetés a mi saját helyzetünkre is reflektált: felejtsd el, amit eddig tanultál! Tiszta lapra könnyebb rajzolni.


(Tea for Two workshop Zsótér Sándorral, 1. nap)a lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció