Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Sajtószoba

 

Sajtószoba

Írások a fesztivalról

nyomtatható verzió

Sajtódosszié 2016

A 2016-ban megjelent, a MASZK Egyesület programjairól, tevékenységéről szóló sajtócikkek teljes listája pdf-formátumban itt letölthető.

2017.02.01

forrás: MASZK

A Színház folyóirat körkérdése, 2016. október

„A fesztivál létezése a sok „nem lehet” között már önmagában igen nagy eredmény. Évről évre a létéért kell küzdenie; a Lajtán túl ez egy hasonló fesztivállal nem így történik. A megélt múlt nem hozza el azt, ami a THEALTER számára garantálhatná a fejlődés, az esetleges léptékváltás reményét. Marad viszont az összeszorított száj, a harc a létért, a sziszifuszi munka, az, hogy évről évre elölről kell kezdeni. Meg az életképesség, a kitartás folyamatos bizonyítása. A ki nem fáradás, a föl nem adás makacssága.”
Neked így jó? - Milyen volna az ideális független fesztivál?

2017.01.31

forrás: MASZK

A Revizor cikkei

„Keresztes valósággal belebújik Popriscsin alakjába, és ez a viharvert, legendák által is hordott kabát tökéletesen illik rá.”
Jászay Tamás: Rekviem egy szabadulóművészért

„A vigasztalóan normális groteszk (ez a fitogtató szókapcsolat egy kelet-európai túlélés-reflex leírása igyekszik lenni), amivel Bodó minden munkájával megmutat valamit a világból, ahogy máskor is, az élő színművészet java, olyan mutatvány – a világ énen átszűrése –, ami nézőként az igazi magasélet.”
Proics Lilla: Makacs szabad

„A THEALTER-en látott Zsótér-előadások mindegyike erőteljesen színész- és szövegközpontú, pontosan kitett hangsúlyokkal, rafinált, korántsem tolakodó utalásokkal. Klasszikus darabokba öltöztetett kortárs színház ez a javából, amely felül tud emelkedni bármilyen közeg elvárásain.”
Balázs Nóra: A tolerancia tere

„A fesztivál méltó lezárása és egyben csúcspontja a Sóvirág – avagy a létezés eufóriája. Hogy szorulhat ennyi életöröm, energia, szeretet és tánc két emberbe?”
Dohy Anna: Annyi fontos dolog van még a politika mellett

„Arra, hogy a báb többet tud és kevesebbet tud az élő színháznál, mondok egy konkrét példát. A Szemenszedett mese című előadásomban a kecskét egy tejeszacskó játssza, ami azáltal, hogy szétcsapják, meg tud halni a színpadon, ki lehet folyatni a vérét, és el lehet temetni egy szemeteskukába.”
Ibos Éva: A báb egyszerre tud többet és kevesebbet az élő színháznál - Beszélgetés Markó Róberttel

2017.01.30

forrás: MASZK

A fesztivál az Indexen

„Ha nincs pénz, az ember egyre könnyebben hoz rossz, rosszabb és még rosszabb döntéseket – és ezt a Szociopoly nem megmutatja, hanem megérteti velünk azzal, hogy mi magunk vagyunk azok, akik a rossz döntéseket meghozzák.”
Kovács Bálint: Így élj túl egy hónapot közmunkából és segélyből

„Zsótér Sándor az egyik legjobb és legeredetibb magyar színházi rendező, úgyhogy érdemes odafigyelni arra, mit mond a színészetről. Most például egy héten át workshopot vezetett a szegedi Thealter nemzetközi színházi fesztiválon, amelynek egyik résztvevője össze is szedte tizenhárom pontba Zsótér gondolatait a szakmáról.”
Kovács Bálint: A színészet arról szól, hogy eredményesen tudj hazudni

2017.01.29

forrás: MASZK

Tóth Emese írásai a memoriaonline.hu-n

„Az Antikrisztus fikciója, vagy ha úgy tetszik, utópiája tehát olyan dolgokat mutat meg, amelyekre jó eséllyel csak nagyon ritkán gondolunk, mert nagyon mélyen rejtőznek bennünk – ráadásul egy olyan rendezés révén, amely láthatóan megelégelte a műanyag Jézus-képeket, a sorozatgyártott kereszteket, valamint a hit eltárgyiasodását és kirakatba tételét.”
Tóth Emese: Műanyag Jézus, vagy amit akartok

„Korkép és kórkép egyben az előadás, és ebből a szempontból külön szerencsés, ha ilyen energiájú közönséggel találkozik, mint most, hiszen szinte mindenki egyszerre bólogatott, amikor súlyos kérdésekre légüres válasz jött a szereplőktől – mert ilyen ez, nincsenek mindig megnyugtató válaszok. Ahogyan Tar Sándor hősei, úgy mi, a nézők is megpróbálunk a magunk vonatára felugrani, mert abban, amiben vagyunk, maradni nem akarunk.”
Tóth Emese: Drága kirúgott barátaim!

„Ahogy ő változik az évek során, úgy a szerelmi igényei, szexuális vágyai is változnak, és ezekre mindig másban talál rá. Nőként azonban szembesül azzal, hogy ő lesz tárgya az általa már jól ismert férfias ösztönök katalizálta vágynak. Az alapötlethez kapcsolódóan a többi férfi szereplőt is nők játsszák.”
Tóth Emese: „Így torlódnak meg a hullámok”

„Rába Roland elemi erővel dolgozik. Az első perctől kezdve, amikor a nézők helyet foglalnak, már pofákat vág, grimaszol, türelmetlenkedik, nem lehet rá nem odafigyelni, nem szórakozik, teljesen egyértelművé teszi játékával, hogy ebben a történetben a mór másodhegedűs lesz minden morális zsenijével együtt.”
Tóth Emese: Jago Show

„Annyira abszurd, felkavaró ugyanakkor addiktív ez a szókimondás – pláne, ha ukulelekísérettel adják elő –, hogy órákig bírtam volna még nézni és hallgatni őket. Az egyik legnagyobb kincset adták a szegedi nézőközönségnek, a saját bátorságukat, amellyel erre a kérdéskörre rámutattak.”
Tóth Emese: „Kőkemény nyári ég”

2017.01.29

forrás: MASZK

A tiszatajonline.hu beszámolói, interjúi

„Rögtön azt éreztem, hogy ez egy csodálatos, nagyon gazdag anyag, ami színészileg hatalmas kihívás, olyan, mint egy nagy utazás, csak itt nem egy ismeretlen város csodás épületeiben, hanem a mondatok mélységében merülhetek el.”
Ibos Éva: Egy nagy utazás - interjú Keresztes Tamással

„Horváth dramaturgiája feszes, rendkívüli pontossággal megkomponált, hiszen a mozgás és a tánc koreográfiájába egy kikerülhetetlen narratív szál is beleilleszkedik: az irodalmi passzusok szó szerinti elbeszélése.”
Fritz Gergely: A közelinek hitt te országod

„Halál és születés, öngyilkosság/önpusztítás és reprodukció/gyermektelenség dialektikája figyelhetőek meg a drámai szöveg szintjén, amelyet a díszlet és a jelmezek tovább árnyalnak.”
Fritz Gergely: Egy családi tér mint utópia

„A színháziasság kulcsfontosságú lesz Zsótér Othellójában. Jago intrikáinak teatralitása, a leselkedés, a hallgatózás, és a maszkok jelenléte pedig az előadás végéig jelentésgeneráló tényezővé válik.”
Fritz Gergely: Othello a konyhában

„Egy bábelőadásban biztos, hogy mindig meglepetés ér, talán a stilizáltsága miatt, a képzelőerő intenzívebb használata miatt. Erre ráéreztek a nézők is, jó volt megtapasztalni, hogy mennyire élvezték az előadásokat, s hogy mennyire reagensek voltak.”
Ibos Éva: A bábszínházban nincsen negyedik fal – interjú Balog Józseffel

2017.01.28

forrás: MASZK

A Délmagyarország írásai


„Tudta, hogy 330-nál is több fellépő volt az eddigi a 25 Thealter fesztiválon? - szólította meg a Régi Zsinagóga udvarán összegyűlt népes közönséget a művészeti vezető.”
Tudta, hogy elkezdődött a Thealter?

„Földet osztottak, és minden falunak katedrálist építettek, úgy kormányoznak, ahogy nekik tetszik. Frigyes herceg és „marketingfilozófusai" vették birtokba a Klauzál teret vasárnap és hétfő délután. Az udvartartás, azaz a szentesi Horváth Mihály Gimnázium alkalmi társulata a THEALTER fesztiválon lépett fel Ahogy nekünk tetszik… című, Shakespeare ihlette előadásukkal.”
Kiss Tímea: Minden kornak rendszere van - utcaszínház Szentesről

„Annyi baj van a politikán kívül is a világgal – utalt arra Balog József, hogy társas életünk, halálhoz való viszonyunk jelentős figyelmet kapott a THEALTER-en.”
Kiss Tímea: Furcsa fesztivált zártak a 26. THEALTER-en - és átadták a díjakat is

„A szombaton záruló THEALTER-re előadással is érkezett, ezeken túl tréninget tartott és színészként is színpadra állt. Nem sok ideje maradt a szegedi nyarat élvezni – ahogy mondja – az elmúlt kemény héten.”
K. P. T.: Hol ez jó, hol az - beszélgetés Zsótér Sándorral

2017.01.27

forrás: MASZK

A Szeged Televízió összefoglalója a fesztiválról interjúkkal, előadásrészletekkel:

2017.01.26

forrás: MASZK

Az Euronews beszámolója

Kocsor Erika: Ingyen ölelés - Thealter fesztivál Szegeden
2017.01.26

forrás: MASZK

Két kritika az Élet és Irodalomban

Mindkét írás emeltdíjas SMS elküldése után olvasható.

„Legyen Gogolból stand up, semmi más, csak a nagy színész? Vagy ellenkezőleg: próbáljuk meg visszalopni Bodó színházi kézjegyét, azt, amitől ez a színpad az, ami. És vajon ahhoz mi kell, hogy belülre kerüljünk? A világ és a szegedi nézők szeme Keresztes Tamásra szegeződik.”
Herczog Noémi: Vau

„Változó identitásai Soós Attila interpretációjában a társtalanság feloldására tett kísérletek maskarái csupán. Ez a másoktól való szüntelen menekülés és mások iránti csillapíthatatlan vágy köti Orlandót a halandókhoz és rajtuk keresztül az időhöz, és ezt a feszültséget teszi meg a rendezés az előadás drámai konfliktusának.”
Ady Mária: Szenvtelen szuggesztió

2017.01.25

forrás: MASZK

Deres Kornélia az Egy őrült naplójáról a Színház folyóirat oldalán

„A vizuális környezet tehát mintegy párhuzamosan újra elmeséli a világ érzékelésének egyre torzuló tapasztalatát, ami ott feszül a Keresztes által mondott közel kétórás monológ mondataiban is.”
Deres Kornélia: Fantaszta fogalmazó

2017.01.24

forrás: MASZK

Tóth Tünde a Gyásztáncról a Kortárs online-on

„...a mesevilág elegyedik sötét abszurd humorral és ötletes szcenikai megoldásokkal, az előadás minden tekintetben (díszlet, jelmez, fény, párbeszédek) egyszerű, frappáns.”
Tóth Tünde: Szegény Árcsibáld! - Lázár Helga: Gyásztánc

2017.01.24

forrás: MASZK

Varga Anikó az Egy őrült naplójáról a Játéktéren

„S ez a furcsa, ideges vibrálás tökéletes összhangban van Keresztes Tamás Popriscsinjével, ezzel a szegényes öltözetű, túlérzékeny, vékony, szikár hivatalnokkal, akinek kifinomult mozdulatait állandó feszültség kíséri, minden pillanatot telítve a kiszámíthatatlanság veszélyével.”
Varga Anikó: Egy megborult elme bábszínháza

2017.01.24

forrás: MASZK

B. Kiss Csaba az Egy őrült naplójáról a 7óra7-en

„Nem lennénk meglepődve, ha a mai húszasoknak, harmincasoknak már Keresztes Tamás jutna eszébe erről a figuráról: ritkán látható, hogy egy színészt ennyire megtaláljon egy szerep.”
B. Kiss Csaba: Gyere, őrült

2017.01.24

forrás: MASZK

Takács Emma a Rosalie elmegy meghalni c. előadásról a prae.hu-n

„Bár mosolyogni nem tud, szeme sem mozdulhat, nincs benne fény, mozdulatai, feje hajlításából, mestere kölcsönözte szelíd, réveteg hangjából az élet utáni vágy sugárzik.”
Takács Emma: Elmegyünk meghalni? - Rosalie a Thealteren

2017.01.24

forrás: MASZK

Petró János beszámolója a Szegedi Lapon

„Egymásnak elmesélve, eltáncolva, a mérleg tálcáira téve. Egy súlyos, ólomnehéz és egy könnyű, csipkekönnyű történet. A mérleg az est végére mégis egyensúlyba ér. Ehhez a csodához kellenek a szerelmes angyalok. Minden történetet el kell mondani, még ötven év hallgatás után is. A csend mindazt, ami megtörtént, nem rejtheti a feledés ópiumos üvegcséjébe. Ajándék ez az előadás, mert egy olyan élet bölcsessége érint meg, amit megélni nem szeretnék, de a tudás befogadására ősidők óta vágyok már.”
Petró János: Thealter - A zóna

2017.01.24

forrás: MASZK

Sisso az Etikettről a Magyar Narancsban

„Boross Martin projektszínházának emberkísérlete a legérdekesebb, aktuális független színházi törekvéseket bemutató Thealter Fesztiválon volt látható legutóbb, a Régi Zsinagóga megkapóan romos, emlékekkel teli épületében.”
A Stereo Akt: Etikett avagy A tökéletes ember

2017.01.24

forrás: MASZK

A Produkciós Egyesület – ProEgy beszámolói

„Ebben a gyárban selejtet gyártanak exportra; ahogyan a kor gyermeke is selejtként hullik le a darab végén a szocializmus széteső futószalagjáról.”
A selejt nem felejt – Forte Társulat – Thealter – Beszámolunk

„Nincs is izgalmasabb, mint THEALTER díszvendégnek lenni. Játszik, tréninget vezet, rendez, és közben két előadása is fut a fesztiválon. [...] Egy amerikai meg egy angol, két különböző korszakból; Zsótér fejében mégis azonos nyelven szólalnak meg.”
William és Williams – Zsótér Sándor újra Szegeden – Thealter – Beszámolunk

„Legyen az apa- fia, vagy férj és feleség viszony, az álarc bármikor előkerülhet, és falakat emelhet, amikhez legfeljebb csak a halál gondolata elég erős, hogy ledöntsön, vagy éppen másik álarcot nyújtson.”
Macska a forró bádogtetőn – Thealter – Beszámolunk

„Mégis ámulatba ejtő, hogy mindezek ellenére a megőszült haj alatt egy hatalmas mosoly van, és szikrázó, másra is átragadó életigenlés jellemzi egész, színleléstől mentes, természetes lényét.”
Sóvirág – Thealter – Beszámolunk

2017.01.22

forrás: MASZK

Dr. Benkő Marianna az Egy őrült naplójáról az ekultura.hu-n

„Valóban zseniális az, amit Keresztes Tamás megmutat; közhely, de szinte eggyé válik a figurával. Arcát és hangját, mozgását és apró mozdulatait mind az előadás szolgálatába állítja. Megjeleníti Popriscsin mélységeit, kitaszítottságát, érzelmeit és őrületének minden apró stációját.”
Dr. Benkő Marianna: Beszámoló: Egy őrült naplója – Thealter Fesztivál, Szeged, 2016. július 23

2017.01.21

forrás: MASZK

Véget ért a fesztivál

A te országodat és az Egy őrült naplóját díjazták a THEALTER fesztiválon
7ora7.hu

Díjesővel zárult a Thealter színházi fesztivál
szeged.hu

Átadták a Thealter Fesztivál díjait
memoriaonline.hu

A te országod tetszett legjobban a közönségnek a Thealter fesztiválon
hvg.hu

Gondolat-jel - interjú Balog Józseffel (23:40-től)
Kossuth Rádió


2017.01.18

forrás: MASZK

Fesztiválelőzetesek, ajánlók - vegyesen

Thealter Fesztivál – interjú Balog JózseffelZsótér Sándor és Soós Attila tart workshopot a Thealter-en
szinjatekos.org

„Egy fiatalos, lendületes város, ahova mindig várom, hogy megérkezzek. Külön öröm, hogy a THEALTER díszvendége Zsótér Sándor lesz, a Macska a forró háztetőn rendezője – az ő tiszteletére is játsszuk ezt a darabot.”
Kiss Tímea: Trokán Nóra: Nincs mit mérlegelni - interjú
delmagyar.hu

Július végén lesz a 26. Thealter fesztivál
Szeged TV

Salánki Zsófia: Zsótér Sándor lesz a Thealter díszvendége
delmagyar.hu

Zsótér Sándor lesz az idei Thealter fesztivál díszvendége
szegedma.hu

Bő egy hét múlva startol a függetlenek fesztiválja Szegeden
7ora7.hu

Július végén lesz a 26. Thealter fesztivál
Szeged TV

26. Thealter - ajánló Martinkovics Katalinnal és Balog Józseffel
Európa Rádió Szeged

Kezdődik a Thealter Fesztivál Szegeden
memoriaonline.hu

Kezdődik az ország legrégebbi nemzetközi színházi fesztiválja
origo.hu

Gogol adaptációval indul a Thealter fesztivál
szeged.hu

Elkezdődött a 26. Thealter fesztivál
Szeged TV

2017.01.16

forrás: MASZK

Bemutatókkal és díjátadóval zárult a 26. THEALTER - Szakmai beszámoló az NKA számára, 2016. december

A támogatás összege: 3 millió Ft, a pályázat sorszáma: 206107/12699 (3707/12490).
A szakmai beszámoló innen tölthető le (pdf, 6 MB).

2017.01.02

forrás: MASZK

Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció