Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

önkéntes búcsúparty piros úszóház, gudbáj drinkek fesztivál is klózd maszkalandorok márpedig vannak szubjektív best of 2009 málnamártás, anyázás / hmg soror night az ingyenélő ivo, a popsztár frenetikus transz rózsaszín inváziók - ljud arab zsidó keresztény / ágens iskolai erőszak vs vírus egyenlőnek lenni a tárgyakkal - ache idei találós zsina báj déj az összes kerékpáros nem hogy tudnám kinek vagyok - ékezet elhagyott nők zene száll önkéntes hősök négyből négy és beckett csak radikálisan anya és a kirakat madarak, ló, nikkelszamovár a börtönben csillag börtön bomlás barboncás, kőrösi, stikova, menszátor matek donki sho-bo-gen-zo 19 szelet torta (dobos) a tizennyolcadikról már csak kettőt alszunk

Videók

 

 

csillag börtön

2009.07.22.

19:41

háromból három


ritka az olyan áldott nap, amikor három előadásból három nyűgöz le. ki ezért, ki azért.
hogy durva legyen a felütés, először csillag börtön.

nem ritka, hogy a belvárosban vagy a belvároshoz közel épül börtön. kalocsán a sétálóutca végén van a női, a csillag pedig a mars téri piac mellett. Királyi kerületi börtönnek épült,  1883. júniusában kezdték el a kőművesek a munkát, egy év alatt -  1884. augusztusára - végeztek is a munkával. Az épületnek négy szárnya van, csillag alakban kapcsolódnak a szárnyak a központhoz - innen az elnevezés.
ide belépni élémény, az ember hosszú ideig emlékszik rá. nem csak azért, mert borzongással tölti el a gondolat, hogy gyilkosokat, életfogytosokat őriznek itt. hanem mert a kapuban a sajtós, bozó bea vár. az utcáról bejutni nem egyszerű: csak zsilipelve lehet. megállunk a lépcsőházban, az utcai kapu csukódik, csak ezután léphetünk be az épületbe. személyi, lakcímkártya. kulcsot kapunk, hogy szekrénybe helyezzük értéktárgyainkat: telefont, készpénzt nem vihetünk be.
aztán jön a detektoros kapu. fémre sípol - övre, nadrágzsebben felejtett ceruzaelemre is. kivételezett helyzetben vagyunk: vihetünk be fényképezőgépet. a sajtósoknak megengedik, de fotózni csak szigorú szabályok betartásával lehet.
a főépületben a szegedi fegyház és börtön (ez a hivatalos neve) parancsnokhelyettese fogad. földi istván ezredes a börtönépület makettje mellett állva magyaráz. két objektum, az elsőben most 630, a másodikban 260 fogva tartott lakik. az életfogytiglanra ítéltek kilencvenöt százaléka  a csillagba kerül.


a lépcső másik oldalán az egykori alföldi bútorgyár épületegyüttese, ma kft-ként működik. a parancsnok kérdezés nélkül mondja, a rabok keresete a tavalyi év minimálbérének harmada, de ennek többszörösét is megkereshetik munkavezetőként. ha van fizetésük, napi 300 forintot vonnak le tőlük rabtartás fejében. egy fogva tartott (így illik mondani) naponta 6-7000 forintba kerül, attól függően, melyik körletben van.

a maszk egyesület ajándékot is kap a fogva tartottaktól, amit balog józsi fesztiváligazgató vett át.


nem sokkal később bezárul mögöttünk a főépület ajtaja, egy meredek lépcsőn jutunk le az udvarba. újabb vasrácsos kapu, újabb várakozás: amíg a rabok nem mennek vissza mindannyian a cellájukba, nem léphetünk be az emeletre.

megyünk egyre feljebb és feljebb - az embernek a torkában dobog a szíve. és nem csak a lépcsőzés miatt.

 

és most nagylevegő, jöjjön kassák.a lap tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció