Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2009 / Július 25, Szombat

 

Előadás

Webnapló
önkéntes búcsúparty piros úszóház, gudbáj drinkek fesztivál is klózd maszkalandorok márpedig vannak szubjektív best of 2009 málnamártás, anyázás / hmg soror night az ingyenélő ivo, a popsztár frenetikus transz rózsaszín inváziók - ljud arab zsidó keresztény / ágens iskolai erőszak vs vírus egyenlőnek lenni a tárgyakkal - ache idei találós zsina báj déj az összes kerékpáros nem hogy tudnám kinek vagyok - ékezet elhagyott nők zene száll önkéntes hősök négyből négy és beckett csak radikálisan anya és a kirakat madarak, ló, nikkelszamovár a börtönben csillag börtön bomlás barboncás, kőrösi, stikova, menszátor matek donki sho-bo-gen-zo 19 szelet torta (dobos) a tizennyolcadikról már csak kettőt alszunk

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Frenák Pál Társulata: Trace & Mennono

25. Szombat 18:00     Kisszínház

60'

A Frenák Pál Társulat Trace című produkciója a koreográfus, a táncos, a zeneszerző és egy videóművész közös alkotófolyamatából született, és az ember négy egymástól független, de egymás között átjárható én-állapotát ábrázolja. Az ember négy arca: az ösztönös, az önmagára ironikusan reflektáló, a transzban lévő és a tudatos én minduntalan keresi az identitását, hol teljesen belemerül a szerepébe, hol a határait keresi és kilép a keretei közül. Az önazonosság keresésének kínjait a groteszk ábrázolásmóddal könnyeddé, játékossá teszi a koreográfus.
A négy független, de egymással elválaszthatatlanul összefonódó identitást szimbolizálja a színpadon elhelyezett, négyzet alakú plató is: tér a térben, amely maga a tánctér. Erre a felületre vetíti a videóművész a kék alapszínt, amitől a plató egy úszómedence képzetét kelti. A táncos jelmeze: a békalábak, az úszószemüveg ezt az imázst egészítik ki.

Frenák Pál számos nagy volumenű és sokkoló látványú produkciója után ezúttal egy mértéktartó, már-már minimalista formavilágot alkotott, ahol egy intim, befelé tekintő, lelki tartalmakra fókuszáló munkát hozott létre. A darab a közönség széles rétegeit szólítja meg, érzékeny kifejezőeszközei egy megélt valóságot tükröznek, amely a fiatalabb nézők képzeletét is megmozgatja, gazdagíthatja.

tánc: Várnagy Kristóf
video: Nemes Viktor
fény: Tommy Trzaskus
zene: Fabrice Planquette
látvány, jelmez, koreográfia: Frenák Pál

-----------------------------

Frenák Pál Mennono koreográfiájával egy sejtelmes, kék univerzumba merülünk alá. A butoh mozgásművészetéből táplálkozó előadásban a táncos a szobrok látszólagos dermedtségéből kel életre. A mozdulatok észrevétlenül bontakoznak ki, egymásra vetítve a táncos kifejezőeszközeit és a siketnéma jelrendszert.
Újra és újra összeolvad a tánc és építészet. A képzőművészetből merítve Frenák egy organikus és elvont nyelvet teremt, Yves Klein antropometriájára vagy Sam Francis Kék labdáira reagálva.
Az áradó kékség vonzásának ereje, az uszályként körbeölelő anyag, mint saját létének kiterjesztése ad erőt a táncosnak elfogadni testének zártságát. Az energia szakadatlanul átjárja az állandóság szobrát, remegve szabadítja fel lelkét.

Érzékenysége teret nyit, megszólít, újraértékelésre késztet, belsőnkbe szivárog. Az átélt mozdulatok kirobbanó erővel közvetítik a térbe olvadt gondolatokat. A test ecsetje megtelít kékkel, ahol a ruha hol bőrként fog össze, hol festékként árad szét az őt fürkésző emberek közé.

előadó: Várnagy Kristóf
jelmeztervező: Sarah Diprospero
zeneszerző: Fred Bigot
fény: Marton János
koreográfus: Frenák Pál

www.ciefrenak.hu

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció