Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2012 / Július 26, Csütörtök

 

Előadás

Webnapló
csak tíz év múlva ne ez a dal legyen alszunk rá egyet... téli utazás a kaposváriakból balta luxus csárdáskirálynő és zombik a nézőtéren hangállam - én zene nélül soha a legjobb előadás: csontbrigád hősök, hétköznapiak megvillan családi pótlék cipőtrend a bűvös mondat blú iz red szong mit nézzünk ma? mindent! én kérekelnézést1 férfibarátságról az athéni timon veretes párbeszéd a fesztiválbarátság égisze alatt hmg/halálra táncoltatott gagarintól steinerig - nagyon szubjektív kis esti hmgs zene u21 hivatalos megnyitó szophoklész reggelire u21 megnyitó előtti megnyitó

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Via Negativa (Szlovénia): Szégyen

26. Csütörtök 20:00     Kisszínház

90'

alkotó-előadók: Anita Wach, Darko Japelj, Grega Zorc, Katarina Stegnar, Magdalena Tuka, Marie-Louise Stentebjerg
jelmez: Via Negativa, Ajda Tomazin
színpadtechnikus, fényterv: Igor Remeta
producer: ©pela Troąt
koncepció, rendezés: Bojan Jablanovec

„Légy önmagad, mutasd meg magad!
Nincs miért szégyenkezned!”


Ez a mai társadalom egyik alapvető felhívása. Úgy tűnik, ma a világ teljesen nyitott és elfogad minket olyannak, amilyenek vagyunk – nem kell visszafognunk magunkat, nincs miért szégyenkeznünk. A média is azt kívánja meg, hogy legyünk nyitottak, mondjuk el a véleményünket, fejezzük ki az érzéseinket, legyünk kritikusak, legyünk szórakoztatóak... A szégyen mintha valami pre-modern fogalom lenne a múlt századból. A szégyen egyszerűen nem illik össze a mai kor identitásával.
De legbelül érezzük, hogy a szégyen nem tűnik el, csak elfojtjuk szimbolikus funkcióját. A tagadás ellenére a szégyen megmarad a szubjektum titkos alkotóelemeként, kitartóan jelen van mint az emberi lét valamiféle makacs feleslege. A média által meghatározott kultúránkban a szégyen szégyelli önmagát. A média valósága nem más, mint a külső álarcaik mögé bújó, méltóságukat őrizni próbáló bizonytalan egyének komédiája – akik a szégyenüket próbálják palástolni.
S ezt teszi előadásunk is. Stratégiánk: elbújni a szereplők mögé, megóvni a méltóságukat és letagadni a szégyenüket. Megteremtettünk egy csapat fikciós, önéletrajzi, tündéri, allegorikus és abszurd karaktert és elbújunk mögöttük. Hamis identitások paródiája jelenik meg a színpadon.

A Via Negativa 2002-ben alakult Ljubljanában, Bojan Jablanovec vezetésével, s merész előadásaival hamar ismertté vált szinte egész Európában. A társulat előadásai a színház és a performansz házasításából épülnek fel; alapállásuk, hogy a színházi előadás a néző és az előadó közötti dinamikus párbeszéd, ahol lehetőség nyílik reakciók és ellenreakciók, nézőpontok, elvárások, értékítéletek, következtetések ütköztetésére. Vagyis előadó és néző viszonyában nem az esztétikumot, hanem a kommunikáció lehetőségét tartják elsődlegesnek. A társulat neve is elsősorban erre a kapcsolatra utal, és csak másodsorban annak teológiai jelentésére, vagy a Jerzy Grotowski által bevezetett terminusra. A Via Negativa munkamódszerének lényege a testnek mint a személyiséget tükröző, kifejező eszköznek a vizsgálata. Az előadások szövegét a színészek maguk hozzák létre tematikus workshopok keretében. A jelenetek alapja a személyes tapasztalat, a szubjektív emlékezet, a saját testtel és elmével való folytonos küzdelem.

Az előadás videóelőzetese itt található (sajnos nem beágyazható).

Az előadást feliratozzuk!

Csak 18 éven felülieknek!

www.vntheatre.com

Támogatók: Kulturális Minisztérium (Szlovénia), Ljubljana Város Önkormányzata

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció