Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2012 / Július 27, Péntek

 

Előadás

Webnapló
csak tíz év múlva ne ez a dal legyen alszunk rá egyet... téli utazás a kaposváriakból balta luxus csárdáskirálynő és zombik a nézőtéren hangállam - én zene nélül soha a legjobb előadás: csontbrigád hősök, hétköznapiak megvillan családi pótlék cipőtrend a bűvös mondat blú iz red szong mit nézzünk ma? mindent! én kérekelnézést1 férfibarátságról az athéni timon veretes párbeszéd a fesztiválbarátság égisze alatt hmg/halálra táncoltatott gagarintól steinerig - nagyon szubjektív kis esti hmgs zene u21 hivatalos megnyitó szophoklész reggelire u21 megnyitó előtti megnyitó

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Aradi Kamaraszínház (Románia): Rodrigo Garcia: Ronald, a McDonald's bohóc

27. Péntek 23:00     Régi Zsinagóga

70'

Ronald: Harsányi Attila
rendező: Victor Scoradeţ

A szöveg a fogyasztói társadalommal fordul szembe, Amerika-ellenes, globalizációellenes, virulens politikai kiáltvány és a végletekig teátrális.
Szereplője érzékeny, sebezhető, zaklatott és alkalmazkodni képtelen: napjainkban mi más lehetne, mint bohóc. Vagy költő – azaz szintén bohóc. A fogyasztás démonától megszállt társadalmunk csak komikusként értékelheti őt.

Az előadás a rendszer azon eszközeire világít rá, amelyek a tragikumot komikusnak tüntetik fel: átváltozás, amely az egyénre nézve csak tragikusan végződhet.
Rodrigo Garcia szövegeinek erénye, hogy erős érzelmeket váltanak ki, izgatnak, kérdéseket vetnek fel, gondolkodni kényszerítenek. Meggátolnak abban, hogy a fogyasztói társadalom részére előgyártott különböző manipulációs stratégiák válaszaival az elhülyülésig tömjük magunkat.

Victor Scoradeţ színházi szakember és műfordító, a Nemzetközi Színikritikusok Egyesülete román szekciójának volt elnöke, igazgatta a Román Színházi Szövetség (UNITER) programokkal és projektekkel foglalkozó szakosztályát, koordinált felolvasó-színházi előadásokat jelenkori szerzők műveiből. Mint majd’ minden filológus ‘89 előtt, ingázó irodalomtanárként kezdte, később egy német kisebbségi újság szerkesztői és szerkesztőségi titkári feladatait látta el. A kilencvenes évektől kezdődően egyre többet foglalkozik színházi szövegekkel, fordításokkal. 2009-ben az egyik legrangosabb német irodalmi kitüntetést, a Goethe-díjat vehette át jelenkori német drámák román fordításáért, és annak előmozdításáért, hogy ezeket a darabokat romániai színpadokon bemutassák.

Korlátozott nézőszám, jegyelőjegyzés ajánlott!

www.akamara.ro

A projektet a romániai Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága támogatta.
Proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció