Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2012 / Július 25, Szerda

 

Előadás

Webnapló
csak tíz év múlva ne ez a dal legyen alszunk rá egyet... téli utazás a kaposváriakból balta luxus csárdáskirálynő és zombik a nézőtéren hangállam - én zene nélül soha a legjobb előadás: csontbrigád hősök, hétköznapiak megvillan családi pótlék cipőtrend a bűvös mondat blú iz red szong mit nézzünk ma? mindent! én kérekelnézést1 férfibarátságról az athéni timon veretes párbeszéd a fesztiválbarátság égisze alatt hmg/halálra táncoltatott gagarintól steinerig - nagyon szubjektív kis esti hmgs zene u21 hivatalos megnyitó szophoklész reggelire u21 megnyitó előtti megnyitó

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Horváth Mihály Gimnázium (Szentes): Határvadász

25. Szerda 17:00     Klauzál tér

30'

szereplők: Bóka Laura Boglárka, Fekete Fanni, Hegyi Boglárka, Jámbor Nándor, Kovács Zsuzsanna, Mészáros Annamária, Mészáros Kitti, Németh Evelin, Németh Lilla Márta, Oláh Bence Attila, Papp Katalin, Rácz Sarolt, Roehnelt Zsuzsanna, Tóth János Gergely, Török Sára
felkészítő tanárok: Csapiné Matos Ibolya, Keserű Imre, Majtényi András
rendező: Szurmik Zoltán

A szentesi drámaisok – évente más-más vezető tanár segítségével – friss, figyelemfelkeltő utcai előadást készítenek, amelybe naponta belebotolhat a szegedi néző… Idén hetedik alkalommal lesznek a vendégeink.
Az előadás a korábbi évekhez hasonlóan most is mindannyiunk számára izgalmas, érdekes, aktuális kérdéseket feszeget – a fiatal generáció szemszögéből feltéve fontos kérdéseket.

A határvadász kifejezés ismerős a magyar hadtörténelemből: a második világháború idején a mobil fegyveres egységek fontos feladata volt a (változó) magyar határok őrzése – nem a határokra, hanem az illegális határátlépőkre és a csempészekre vadásztak. Ma egy egységes Európában élünk – másképp viszonyulunk a földrajzi határokhoz, mint a második világháború idején, legalábbis elméletileg: legálisan „csempésszük át” értékeinket, egyedi és másoktól megkülönböztető hagyományainkat a határ túloldalára, és nyitva vannak a határok a hozzánk érkezők felé is. Ugyanakkor mindannyiunk személyes élettörténetében is fontos szerepe van a határoknak, a határok tudatos vagy véletlen megsértésének, átlépésének – az önmagunkkal való együttélésben és a társas viszonyainkban egyaránt. És még egy, mindannyiunk számára kurrens területen, a művészetekben is folyamatos a határátlépés, de az interdiszciplinaritás jelen van a tudományokban – és így a mindennapi életünkben is.
Meddig, miért, hogyan és kitől kell őriznünk külső-belső határainkat? Hogyan viszonyul egymáshoz a hagyomány és a multikulturalitás? Ellensége-e az integráció a tradíciónak? Az önállóság, az egyediség elvesztését jelentheti-e a valós és a belső határok átszabása? Külső vagy belső elvárásoknak igyekszünk-e megfelelni, amikor – átmenetileg vagy véglegesen – „kiigazítjuk” a határokat? Mit nyerhetünk, és mit veszthetünk, ha nem vagyunk eltökélt, elvakult „határvadászok”?
Hogyan jelennek meg ezek a kérdések a fiatalok mindennapi életében, önmagukkal és társaikkal vagy a társadalommal – szülőkkel, tanárokkal – való kapcsolataikban? Mit gondolnak, milyen tapasztalataik vannak – és milyen (színházi) eszközeik –, hogy kérdéseiket, kételyeiket, terveiket, tapasztalataikat a közönség (a felnőttek) elé tárják annak a korosztálynak a képviselői, amelynek szinte kötelessége a határok feszegetése… – erre keresi a választ az előadás.

www.hmg.hu

Az előadás a MASZK Egyesület felkérése, Szeged MJV és a MASZK Egyesület támogatásával készült.

Az előadást támogatta:

Szeged MJV Önkormányzata

MASZK Egyesület

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció