Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2012 / Július 25, Szerda

 

Előadás

Webnapló
csak tíz év múlva ne ez a dal legyen alszunk rá egyet... téli utazás a kaposváriakból balta luxus csárdáskirálynő és zombik a nézőtéren hangállam - én zene nélül soha a legjobb előadás: csontbrigád hősök, hétköznapiak megvillan családi pótlék cipőtrend a bűvös mondat blú iz red szong mit nézzünk ma? mindent! én kérekelnézést1 férfibarátságról az athéni timon veretes párbeszéd a fesztiválbarátság égisze alatt hmg/halálra táncoltatott gagarintól steinerig - nagyon szubjektív kis esti hmgs zene u21 hivatalos megnyitó szophoklész reggelire u21 megnyitó előtti megnyitó

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Ivo Dimcsev (Bulgária): I-On - Franz West néhány adaptív szobrának performatív feltérképezése

25. Szerda 21:00     Régi Zsinagóga

60'

alkotó-előadó: Ivo Dimcsev
hang: Emilian Gatsov

„Dimcsev ijesztő intenzitással van jelen a színpadon. Az ember nem nyugodt mellette, sosem tudhatod, mire számíthatsz a következő pillanatban. Ő az a jó barát, aki könnyedén lehetne éppenséggel egy sorozatgyilkos is.
Az I-On kiindulópontjaként Franz West osztrák szobrászművész néhány szobra szolgál. West a hetvenes évek elején alkotta meg első hordozható, adaptív munkáit, amelyeket arra tervezett, hogy kézbe fogják, magukkal vigyék őket az érdeklődők. Egyszer úgy jellemezte ezeket az „összeillő, de nem passzoló” alkotásokat, mint „neurózisból készült anyag”. Ő kérte fel Dimcsevet, hogy két szoborhoz készítsen videókat, amelyeket aztán tavaly a londoni Hayward Galéria Move című, a művészet és a tánc kapcsolódási pontjait feltérképező kiállításán vetítettek. Dimcsev ezt követően kérte West engedélyét ahhoz, hogy néhány szoborral egy előadást készíthessen.
Neurózisból készült anyag. Közel járunk Dimcsev előadásának leírásához: értelmetlennek tűnő, gyakran nyughatatlanul intenzív jelenetek sorozata, az egyikben előkerül és hirtelen szakállá változik egy szőke paróka, a másikban feltűnik néhány piros tulipán, a harmadikban egy mobil vagy épp egy aranyszínű maszk. Dimcsev lenyűgöző, jelenléte betölti a színpadot, a jelenetek intenzitása szinte kézzelfogható. A hátborzongató atmoszférát pedig csak fokozza az, ahogyan (ének)hangját használja, felveszi, majd pedig több rétegben egymásra játssza.”

(Utopia Parkway, utopiaparkway.wordpress.com)

Ivo Dimcsev koreográfus és előadóművész, munkája a performansz, a tánc, a színház, a zene, a rajz és a fotó igen sajátos és színes keveréke. Több mint 30 előadás szerzője. Számos díjat nyert külföldön, előadásaival bejárta Európát és Észak-Amerikát, több európai előadó-művészeti fesztiválon és intézményben mesterkurzusokat is tartott. Miután 2009-ben elvégezte az amszterdami Dasarts Akadémia mesterképzését, Brüsszelbe költözött, ahol megnyitotta saját előadó-művészeti stúdióját Volksroom néven, itt fiatal művészeknek biztosít bemutatkozási lehetőséget. 2013-tól négy évig a brüsszeli Kaaitheaternél lesz rezidens művész.
Ivo Dimcsev 2005 és 2009 után az idén harmadszor lép fel szólóelőadással a THEALTER fesztiválon.

www.ivodimchev.com
A Volksroom/Ivo Dimcsev és a Humarts Alapítvány produkciója, Franz Westtel együttműködésben.

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció