Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2012 / Október 11, Csütörtök

 

Előadás

Webnapló
csak tíz év múlva ne ez a dal legyen alszunk rá egyet... téli utazás a kaposváriakból balta luxus csárdáskirálynő és zombik a nézőtéren hangállam - én zene nélül soha a legjobb előadás: csontbrigád hősök, hétköznapiak megvillan családi pótlék cipőtrend a bűvös mondat blú iz red szong mit nézzünk ma? mindent! én kérekelnézést1 férfibarátságról az athéni timon veretes párbeszéd a fesztiválbarátság égisze alatt hmg/halálra táncoltatott gagarintól steinerig - nagyon szubjektív kis esti hmgs zene u21 hivatalos megnyitó szophoklész reggelire u21 megnyitó előtti megnyitó

Részletes információ

Oldal nyomtatása

KoMa Társulat (Budapest): William Shakespeare: Athéni Timon

11. Csütörtök 20:00     Régi Zsinagóga

120'

szereplők:
Timon: Zrinyi Gál Vince
Apemantus: Horváth Illés
Alcibiades: Herczeg Tamás
Flavius: Vicei Zsolt
Szenátorok, urak, szolgák és kurvák: Jaskó Bálint és Mohai Tamás
Apród: Mervel Miklós

fordította: Szabó Lőrinc
dramaturg: Fekete Ádám
zene: G. Szabó Hunor
produkciós vezető: Kulcsár Viktória
rendezőasszisztens: Anka Kristóf
rendező: Zrinyi Gál Vince

A KoMa Társulat idei évadját a demokrácia témaköre mentén szervezi: arra keresik a választ, milyen felelősséggel tartozunk saját maguknak és egymásnak? Vannak-e társadalmi felelősségeink, vagy csak jogaink? Kitarthatunk-e az elveink mellett? Van-e hatása annak, ha felelősséget vállalunk a környezetünkben? Jogos elvárás-e, hogy a közösségünk feleljen értünk? Mi a válaszunk, amikor kiderül, hogy valami nincs rendben?
Elsőként Shakespeare ritkán játszott drámájával, az Athéni Timonnal foglalkozik a társulat, a darab ugyanis olyan alapvető emberi értékek válságáról szól, amelyen keresztül a Magyarországon működő politikai, társadalmi, jogi rendszerről, azaz jelen demokráciánkról is fel tudnak tenni kérdéseket.

A próbafolyamat során vendégül látták Cságoly Kristófot, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai Gyakorló Gimnáziumának tanárát, aki a demokrácia kialakulásáról tartott előadást és beszélgetést az alkotóknak. Szóba került az angolszász típusú rendszerek kialakulása, az európai és magyar középkori királyságok és császárságok, az ezt követő monarchiák története, a királyok, az egyházak, a nemesek, parasztok és polgárok mindenkori küzdelme a hatalomért. Beszélgettek a 19. században kialakuló pártokról, a mai rendszereket meghatározó formákról és a 20. század demokráciáiról, diktatúráiról. Emellett „felfrissítették”, átdolgozták a shakespeare-i szöveget, ugyanis a dráma utolsó magyar fordítását Szabó Lőrinc készítette el 1935-ben (majd átdolgozta a szöveget az ötvenes években), így nyelvezete, szóhasználata a mai fülnek néhol eléggé idegen.
A színpadra állításhoz az alkotók az egyik legnehezebb színházi formát választották: a játéktérben nem lesznek sem díszletek, sem jelmezek. Minden figyelem a szövegre, a színészi játékra, a színészek hangjára, testére, mozdulataira, térben elfoglalt pozíciójukra irányul.

Az előadás – melynek tantermi változatát a szentesi drámaisok is láthatják – október 5-ei bemutatójával nem csak a KoMa évada vette kezdetét: egyúttal a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház is ezzel a produkcióval nyitotta meg kapuit a közönség előtt.

www.komatarsulat.hu

Támogatók: EMMI, XV. kerületi Polgármesteri Hivatal, PKEA, Summa, FÜGE
Külön köszönet: Cságoly Kristóf, FÜGE

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció