Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / A fesztiválról / Ismertető

 

A fesztiválról

Ismertető

nyomtatható verzió

Intro

Ki az?
Who's there?
Így kezdődik, igaz?
Így kezdődik az ismeretlennel való ismerkedés.
Így kezdődik az, ha kopognak, csöngetnek, bezörgetnek.
Így kezdődik az, amikor valaki kiszól az ajtón.
Valaki kiszól a függöny mögül.
Valaki beszól a függöny mögé.
Valaki megáll a kulisszák mögött.
Valaki várakozik egy díszletajtóban.
Ezzel a kérdéssel kezdődik, igaz.
A szülőszobán, az iskolában, a futópályán.
Házasságkötéskor, az örökösödési tárgyaláson, a temetőben.
A jegypénztárnál, a ruhatárban, a zsöllyében.
Előtérben, csupasz deszkán, műanyag székben
Egy színház színpadán.
A nézőtéren.
Ki az?
Who's there?
Így kezdődik, igaz?
Ez az első sora.
Egy dán királyfi.
Kinek világa van, országa soha.
Hamlet.
Színháza van, országa soha.

balog

MASZK

A MASZK Egyesület intézmény- és kormányzat-független, nonprofit szervezet. Az 1991-es alapítás óta programjaink célja mindig a kísérletező, innovatív alkotóközösségek bemutatása és segítése volt. Működésünk nyomán a szubkultúrák, a kisebbségi-marginális helyzetben alkotók legjobbjai is bemutatkozhattak Szegeden. A MASZK alapcélja az ALTERRA – Kortárs Előadóművészeti Központ megőrzése a Régi Zsinagógában. Az elmúlt huszonöt évben a Régi Zsinagóga, a THEALTER és a MASZK neve szorosan összekapcsolódott. Eddigi tevékenységünk nyomán több mint harminc ország közel kétszáz színházi alkotóműhelye mutatkozott be városunkban, sokan elsőként Magyarországon. Számos koprodukcióban vettünk részt, folyamatos produkciós menedzsmentet végzünk, fesztiválok és szervezetek alapítói vagyunk, könyv- és CD-kiadói tevékenységet folytattunk; a civil szféra menedzsmentjétől a fiatal tehetségek bemutatásán át mindenben Szeged város hazai és nemzetközi (el)ismertségének növeléséhez járultunk hozzá. Huszonhat éve azt a célt szolgáljuk, hogy a független művészi közösségek és a színházi újdonságok, kísérletek bemutatásával Szeged Európa keleti, középső és déli régiója színházainak még erőteljesebb találkozási pontját jelentse a hármas határ mentén – emelve ezzel Magyarország régiós, illetve európai színházi rangját is.
A nagykorúvá érett fesztivál történetében a 2008-as esztendő a metamorphosis, a 2009-es az illúzió éve volt. 2010-ben a hetvenéves Tolnai Ottót ünnepeltük színházzal, 2011 a fiatalok, 2012 a függetlenek, 2013 a figyelő tekintet és a nyúl, 2014 a puttók éve volt, 2015 pedig a jubileumi, negyedszázados fesztiválé.
2016 a macska éve.

A fesztivál díszvendége Zsótér Sándor Kossuth-díjas színész, dramaturg, rendező, az SZFE színész tanszakának egyetemi docense, aki rendezőként és színészként is jelen lesz a fesztiválon.
Az idei fesztivál programjának is kiemelt része a műhelymunka, a színházi képzésben résztvevő fiatalok részére meghirdetett tréningkurzusok vezetésére Zsótér Sándor mellett Soós Attila, a Trojka Színházi Társulás alapító-rendezője vállalkozott. Az izgalmasnak ígérkező tréningbemutatókat július 29-én, a Régi Zsinagógában láthatja a közönség.
A kiváló hazai és szegedi alkotók, valamint az utánpótlás mellett a THEALTER karakterét megőrizve külföldi vendégeinket továbbra is a Déli Vonal szellemében, Kelet- és Dél-Európa izgalmas színházai közül válogattuk, és a hagyományoknak megfelelően vendégül látunk határon túli magyar alkotókat is.
Számos régi kedvenc mellett idén is van „elsőbálozónk”: a kolozsvári GroundFloor Group, a Mentőcsónak Egység, a Stereo Akt és a Grotesque Gymnastics csapata is első alkalommal mutatkozik be, az Ugródeszka sorozatban pedig öt vadonatúj előadást, az SZFE negyedéves bábrendező hallgatóinak munkáit láthatja a szegedi közönség.
9 nap alatt 9 helyszínen 50 eseményt, 5 premiert, szabadtéri, gyermek- és szakmai programokat is kínálunk, így mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. Biztosak vagyunk benne, hogy az idei év is tartogat meglepetéseket, felejthetetlen, meghatározó pillanatokat a közönség és a szakmabeliek, a szegediek és az ide látogatók számára.
Az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését elnyert THEALTER olyan fesztivál, amely hagyományai, erényei megtartása mellett úgy tud megújulni, hogy még többet és még jobbat adhasson a közönség és a szakma számára. Huszonhatodik alkalommal is értéktartó és értékteremtő programsorozat összeállítására törekedtünk, amely a színház életképes és megújulni tudó arcát mutatja fel, elsősorban a közönség, a közösség számára.
Fontos számunkra a közönségünk – reméljük, ezt idén is érezni fogja minden fesztivállátogató, és reméljük, mi is fontosak maradunk a nézőknek.
A jövő folytatódik.

Stáb

MŰVÉSZETI VEZETŐ
Balog József

PÉNZÜGYI IGAZGATÓ
Martinkovics Katalin

PROGRAMSZERVEZŐ
Bodon Györgyi

MUNKATÁRSAK
Gera Judit
Szabó Zsuzsa Réka

KÜLÖN KÖSZÖNET
Gáspár Anna, Orbán Hédi, Orlai Tibor, Jászay Tamás - a fesztivál előkészítéséhez nyújtott segítségükért

ANGOL VERZIÓ
Gera Judit
Bodon Györgyi
társulati anyagok alapján

PLAKÁTTERV
Baráth Ferenc

DESIGN
Print and Production
www.printandproduction.hu
eredeti layout:
Factory Creative Studio

FESZTIVÁLFOTÓ
Bunda Zsuzsanna
Révész Róbert

THEALTER FILM
Papp Melinda
Kovács Zoltán

WWW.THEALTER.HU BLOG
Nyemcsok Éva Eső

BLOG JR.
Balázs Nóra
Dohy Anna
Jászay Tamás
Proics Lilla
Vagdalt Krisztina

TECHNIKAI VEZETŐ
Szűcs Gábor

SZÍNPADMESTER
Szabó Károly

TECHNIKUSOK
Dancsó Kovács Krisztián
Márta Mihály
Molnár Béla
Patkós Péter
Payer Ferenc
Schenk Tibor
Stadler Ferenc
Szabó Dániel
Szabó Péter
Szűcs Gergő
Tapasztó Mihály
Tót-Bagi Árpád
Turcsányi István
Varga-Bogdanov Attila

ÖNKÉNTES SEGÍTŐK
Aradi Eszter
Balogh Réka
Borbelj Eva
Boros Tamás
Fehér Kata
Fekete Zsófia
Gulyás Nóra
Kátai Dalma
Kecskés Zsuzsanna
Kolozsvári Melitta
Korsós Brigitta
Kovács Dóra
Nagy Ágoston
Nagy Arnold
Orosz Bori
Paréj-Nagy Mária
Petró Annamari
Petró Juli
Rátky Laci
Szántai Márk
Szihalmi Csilla
Sztupkai Marcell
Tóth Hajna
Vagdalt Kriszti
Vecsernyés Viktória
Vékony Ramóna
Vida Ágnes
Zélity Dávid

  a lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció