Search
 
  Program | About Thealter | Archive | Press | Links  
 

THEALTER / Festivalblog

 

News

klóz dö hárt, klóz dö dór régi zsinagóga, zsinórpadlás egy teát na mi lesz még? egy óra a kozmoszról - hawking tartuffe - respect, gyerekek! potméter- és kábelrengeteg halottaskönyv kopi pészt - önplagizálok beszélő tárgyak1 tahó e vagy? olyan szakadós ma a szál rájátszás - másik kabát és haza alföldi mint csáknorisz szpíking bádíz nem meghalni, ez a lényeg vagy-vagy keserű kávé, ha fehér kemény alföldi-csáki könyv - a nézőtér kémiája miért szeretem alföldit? elkezdődött

Videók

 

 

olyan szakadós ma a szál

2013.10.08.

22:31Radikális Szabadidő Színház: Weiner Sennyey Tibor: Szapphó - tragikomédia, ok. 08. Kedd 19:30     Régi Zsinagóga 120'

a történet végtelenül egyszerű. az ismertető szerint. azt írja, hogy: "A darab helyszíne Leszbosz szigetén Mütiléné városa. Szapphó egy leányiskola igazgatója, konkurensei - Gorgó és Androméda – tehetségkutató versenyt hirdetnek, ahol a lányoknak nem csak csinosságukkal, hanem szellemi képességükkel is ki kell tűnniük. Közben az aktuális türannosz ellen politikai összeesküvés készülődik, melybe a fiatalok körében népszerű Szapphót éppúgy szeretnék bevonni, mint befolyásos költőtársát, Alkaioszt is."nagy bölcsességek sorát vonultatja fel a darab, például, hogy lehet-e ellopni attól, akinek semmije nincsen? (a válaszom: igen, sőt, attól lehet csak igazán).

vagy: vödrünk, az állam mocsokkal van tele (mintha valami aktualitást sejtenék)

vagy: - dobhatjuk a szerepeinket?
- igen.
- ó, de kár, akkor most megint önmagam vagyok.
vagy: félelmet tudatlanság szülhet csak (150 fölötti iq-t adj mindenkinek, uram!)

és egy másik értelmezés, az enyém: különleges, alkoholista idegen érkezik egy városba, egy valóság-showba és helyi hatalmi háborúba csöppen bele legnagyobb pechjére. ennek ellenére ő semmi mást nem szeretne, csak megkapni a megfelelő mennyiségű borát, meginni, aztán egy kicsit csajozni is.
még be sem tette szinte a lábát, már be akarják perelni, méghozzá a fiatalok megrontásáért (alkohol+szex, gondolom én).

nagy mázli, hogy jött hermész, és láthatatlanná tette az idegent, így nem esett baja, végül ott kötött ki, ahová mindig is vágyott, egy boros hordóban.

aztán megérkezik szapphó fivére is, akit dórika egyiptomba csábított.
kiderül - minő fordulat -, hogy dórika a többszörös női szál: szapphó tanítványa. volt. míg le nem lépett a gaz fivérrel.
de már szent a béke, ők azért jönnek, mert ők az erősítés, ha nem is fegyveres, de legalább erkölcsi.
kiderül, hogy szapphó, bár nincstelen, mégis a leggazdagabb és a legnemesebb is.
és most, hogy a fivér (a gaz) és dórika (a hűtlen szerető) visszatértek, nem biztos, hogy rosszat akarnak.
nagy bölcsesség, hogy a költők nem azért vannak, hogy igyanak és csajozzanak, hanem hogy megmondják az embereknek, amit azok még maguknak sem vallanának be.
úgy tűnne ez alapján, hogy a költő szerepe hálátlan és fogadatlan prókátorra hajaz, de nem ebben a történetben.
a fivér filozófus, a költő pedig bölcs, aki az események, ármány, politikai felfordulás, mindenféle cselszövés történésének az ütőerén tartja tintafoltos ujját.
tud hegedülni és hegedűn gitározni is. szépen énekel hexametereket.

szegény szapphó a drámai véglet ebben a darabban, mindenki a bukását akarja, na jó, nem mindenki, csak a gonoszak, akiket egyből utálunk, ahogy feljönnek a színpadra, még akkor is, ha maszkot viselnek.
gorgó és androméda akarják főleg szapphó vesztét, mert ő a fő riválisuk.
szapphónak, ahogyan korábban utaltam rá, pénze nincs ugyan, de ő a leggazdagabb, van lánya, van költészete és van iskolája, amiben vannak tanítványai.
jellegzetes görög drámai káosz: mindenki szövetkezik mindenki ellen, elvágódik egy-két torok, hullik a férgese, szinte szappanoperás hangulat uralkodik az ármánykodással átszőtt jelenetekben.majd jön a valóságshow, hogy a tanítványok megmérkőzzenek, az első tanítvány gyengécske görögtűzzel égeti be magát, a második rég ismert görög dallamot játszik furulyán, az el condor pasát (muhaha, szerettem a darab humorát:), aztán jön dórika, aki szapphó versét szavalja, és ezzel megnyeri a versenyt, és egy kicsit megkönnyíti ex-tanárnője helyzetét is.
végül szapphó tanítványaival együtt elhagyja a várost, mert az otthon ott van, ahol megteremtjük.


to the top
 

2024 THEALTER

Imprint    Sitemap    Privacy policy   Sign in   Registration