Search
 
  Program | About Thealter | Archive | Press | Links  
 

THEALTER / Festivalblog

 

News

klóz dö hárt, klóz dö dór régi zsinagóga, zsinórpadlás egy teát na mi lesz még? egy óra a kozmoszról - hawking tartuffe - respect, gyerekek! potméter- és kábelrengeteg halottaskönyv kopi pészt - önplagizálok beszélő tárgyak1 tahó e vagy? olyan szakadós ma a szál rájátszás - másik kabát és haza alföldi mint csáknorisz szpíking bádíz nem meghalni, ez a lényeg vagy-vagy keserű kávé, ha fehér kemény alföldi-csáki könyv - a nézőtér kémiája miért szeretem alföldit? elkezdődött

Videók

 

 

tartuffe - respect, gyerekek!

2013.10.10.

23:53Kaposvári Egyetem Művészeti Kar IV. évfolyam:
Moliére: Tartuffe (az előadást a Thealter U21 plusz kihelyezett helyszínén, a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban láttuk)
Fotók: Nyemcsok Éva Eső


háááát, igen, be kell valljam, aki nem foglalt előre jegyet a régi zsinába péntek estére a kaposvári diákok tartuffe-jére, az most nagyon bánthatja.

mert ma délután megnéztem szentesen az előadást, és ezzel ki is merítettem az éves három nevetés keretemet.
sőt, túlszárnyaltam.

sírva röhögtem.
a zsinában péntek (mindjárt holnap) estére már most teltház van, és nagyon nagy kár, most lehet elkezdeni sírni.

nem a klasszikus tartuffe volt, parti-nagy lajos dolgozta és aktualizálta a szöveget, időnként olyan poénbomba-sorozatokkal megszórva a közönséget, hogy csak kapkodtuk a fejünket.

"a pletyka vidrája úgyis szárnyra kap." - zseniális. "teszek a földi smúzra". és: "agyi kelmémben a gyanú mint varrótű, váltig motoz".
a kaposvári egyetem művészeti karának negyedik évfolyamos hallgatói hozták az elvártat, sőt, még annál is többet.

az egyetem három éve mutatkozott be a thealteren, azóta rendszeresen jönnek egy-egy darabbal - és mindig nagyszerűt nyújtanak.

kiváló karakterek, jó szövegmondás, ütősre kitartott fontos pillanatok, remek rendezés - és a színészzenekarról még nem is beszéltem. élték és bejátszották a teret, a darabban nem voltak üresjáratok. odatették magukat - és úgy tudtak rendhagyó tantermi előadást csinálni, ahogy azt csak kevesen képesek.

nagy büszkeség a szentesi horváth mihály gimnázium dráma tagozatának, hogy egykori növendékeiket is viszont láthatták a darabban.

persze, nem volt azért ez olyan vicces. a vakhit és a vakhit irányította balfékség véresen komoly, igenis élő és aktuális probléma. a történet négy felvonáson át közelít a vég felé, a balga orgon besétál a saját csapdájába, miközben tartuffe rendre kinevet a színpadról, hogy egy percre se felejtsük el: mi itt most egy hatalmas átvágásnak vagyunk szemtanúi. tartuffe nem sajnál sem energiát, sem a testét felkínálni a cél érdekében, miközben ájtatossági mutatója az egekig szárnyal.és az ötödik felvonás nem kerül színpadra, parti-nagy lajos megírta ugyan, de nem publikálta sehol - nyitva hagyja a történetet. mi történik tartuffe-fel, orgonnal és családjával - nekünk kell magunkban eldönteni.
s miután az előadás végén bájosan tárják ki nekünk a terem ajtaját - "lehet hazamenni" felkiáltással -, bennünk még az lüketet, hogy mi maradnánk, hgoy nem lehetne még egy kicsit, csak egy órácskát ezt tovább nézni?

de nem lehet, menni kell.

respect, gyerekek, szép munka!
to the top
 

2024 THEALTER

Imprint    Sitemap    Privacy policy   Sign in   Registration