Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2018 / Május 25, Péntek

 

Előadás

Webnapló
Ez a világunk Húzd le a cipzárt! Csak a zsinór maradt Tanár úr, kérem „Férfiak, ezt csináljátok utánam!” Hány cipő szárad a lelkeden? Mengele és a hét törpe

Részletes információ

Oldal nyomtatása

k2 Színház (Budapest): Antigoné - Egy Kreónokon átívelő történet

25. Péntek 19:30     Régi Zsinagóga

60'

Játsszák: Borsányi Dániel, Piti Emőke, Viktor Balázs
Rendezőasszisztens: Mészáros Csilla
Produkciós vezető: Erdélyi Adrienn
Rendező: Fábián Péter

“… vagy vegyük például az irodalom órát. Hozok egy szabályt. Mondjuk azt, hogy aki nem jegyzetel, egyest kap. Erre valaki fogja magát, és nem jegyzetel, csak, hogy engem bosszantson. Vagy hogy ő legyen a legmenőbb az osztályban, mert mer nekem ellentmondani. Vagy mert elvei vannak, mint Antigonénak. Mégis mit kéne tennem az ilyennel? Megsimogatni a buksiját, és azt mondani: ügyes vagy? Másnap már senki sem jegyzetelne, én meg foghatnám a fejem, hogy mire mentem a nagy liberalizmusommal. Ismeritek ezt a szót? Mindegy. Elveszíteném a tekintélyem. Márpedig csak akkor tudom nektek tisztességesen leadni az Antigonét, ha hallgattok rám. Úgyhogy hallgassatok. Mindenki jegyzetel, és akkor jóban leszünk. Ha nem, egyes. Ilyen egyszerű. Kérdés? Helyes. Akkor folytassuk!”

"Mivel teljesen a jelenbe helyeztük, beszélhetünk aktualizálásról az Antigoné esetében. Sőt igazság szerint ez az előadás inkább egy Antigoné-parafrázis, egy közös gondolkodás eredménye az eredeti mű problematikájáról. Aszerint írtunk, improvizáltunk a szöveghez, illetve variáltuk azt, hogy mire akarjuk helyezni a hangsúlyt. A cselekményt sem hagytuk sértetlenül, csak azt a részét használtuk fel, ami eredeti célunkat szolgálta: az autoritás és az egyén viszonyának vizsgálatát."
k2: „Mindig lehet újat mondani és sohasem” - interjú Benkó Bencével és Fábián Péterrel, szinhaz.hu„(...) a k2 is azt játssza el nekünk, hogy van egy osztály, aki a tanár segítségével feldolgozza az Antigonét. Mi magunk is játékosok, statiszták vagyunk, mi lennénk az osztály tagjai, és Balázs (Viktor Balázs) és Réka (Piti Emőke) egy-egy diák közülünk. Piti Emőke, a k2 színésze azt játssza el, hogy tanuló, aki amúgy színésznek készül, és valóban el is játssza Antigonét. Ez az összetett színházi szituáció arra sarkal és arra is kell, hogy sarkaljon bennünket, hogy részesei legyünk az előadásnak: a darab egy pontján fejezzük ki részvételünkkel a véleményünket, de legkésőbb a darab végén foglaljunk állást azzal kapcsolatban, hogy milyen a ma iskolájában, vagy milyen az Antigoné világában élni. Mit mondhatnánk erre: zseniális ötlet! Akkor induljunk neki!”
Két Lámpás: Antigoné, Két lámpás

"Úgy dolgozták fel az Antigonét egy magyaróra keretében – nagymértékben az eredeti szöveget felhasználva –, hogy az Antigoné-Kreón konfliktust egybeszőtték a diktatórikus tanár és a lázadó diáklány összeütközésével, átélhetően modellálva zsarnokság és kiszolgáltatottság körülményeit. Fábián Péter rendezte, Borsányi Dániel, Piti Emőke és Viktor Balázs játsszák. Le voltam nyűgözve, fel voltam villanyozva."
Stuber Andrea naplója, 2017. október 1.

www.k2szinhaz.hu

Jegyár: 1200 Ft, diákigazolvánnyal 1000 Ft

Korlátozott nézőszám!

 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció