Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

férfitestek barátságdarab: mary és max közöny! balog tollából 150 perc téboly tudta 2 tudta? dehogy tudta igen, a halak alszanak makrancos - amikor belső istennőm egyszerre sír és mosolyog persze, hogy nem alberto kisfeszt van arturo ui - védjük meg a karfiolokat!

Videók

 

 

barátságdarab: mary és max

2016.10.09.

17:30

Bethlen Téri Színház - Manna Produkció - Tünet Együttes (Budapest): Mary és Max

Révész Róbert fotói


mary és max több mint tíz év után találkoznak. a darab egy kislány és egy  - mint később kiderül, aspergeres - brit férfi barátságának története.

mary csak azt szeretné tudni, hogyan lesz a kisbaba, mert az apja szerint a kisbabák ott vannak a söröskorső alján.

max szerint a zsidóknál a rabbi rakja a tojást, a miből a gyerek születik, a katolikusoknál az apácák, az ateistáknál pedig a prostituáltak.

innen indul a történet, tíz év levelezése az ausztrál kislány és a brit férfi között.

egymásnak támasza ez a két ember, maryt csúfolják a homolokán lévő anyajegy miatt, az anyja - aki alkoholista - is ellöki magáról, így a magányos kislánynak, majd kamasznak lesz egy barátja.

felnőttként az aspergeresekről, pontosabban max-ről ír könyvet, ami nagy sikert arat - max azonban egyáltalán nem boldog, mert ezt árulásnak tekinti. végül mégis kibékülnek.
2003-ban láttam a tünetegyüttes priznic című darabját. az akkori mars téri u pavilonban izzadtunk együtt gőz istvánnal és kövesdi lászlóval az elfekvőben.

éppen ezért örültem, hogy gőz istvánt annyi év után újra láthatom színpadon - és nem kellett csalódnom. a szerencsétlen max, aki ki-be jár az elmegyógyintézetből, elég későb tudja meg, hogy nem bolond, hanem aspergeres. kényszeres szokásaira így már van magyarázat: a lakásában felhalmozott, egy évre elegendő csokoládéra, hogy nem szeret emberekkel érintkezni, hogy számos dolog pánikrohamot vált ki nála.

ez a történet vidám és egyszerre szomorú történet, és egy, a nézőt nyomorulttá tevő történet, mert rá kell jönnünk, hogy nemcsak örkény telefonülkéje vágyhat megértésre és barátságra, egy társra, hanem mi magunk, emberek is - sőt, mi enélkül képtelenek vagyunk boldogan élni.

ez a történet szomorú történet azok számára, akik a nézőtéren ülve, miközben elkezdik igazi barátaikat sorra venni, nem jutnak el az egyig sem, és boldog történet azok számára, akik akár csak egy igazi barátot is őriznek a szívükben.mary és  max története egy olyan igazi barátság története, amely azok között szövődött, akik soha nem látták egymást, de a levelezésben egymásra és megértésre találtak. fittyet hányva a korkülönbségre, a más-más, de meglévő hendikepre, a különböző életcélokra.nekem jó, én nagyon szerencsés vagyok, mert nekem 3 igazi barátom/nőm van.és neked mennyi?


a lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció