Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2016 / Július 26, Kedd

 

Előadás

Webnapló
férfitestek barátságdarab: mary és max közöny! balog tollából 150 perc téboly tudta 2 tudta? dehogy tudta igen, a halak alszanak makrancos - amikor belső istennőm egyszerre sír és mosolyog persze, hogy nem alberto kisfeszt van arturo ui - védjük meg a karfiolokat!

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Kecskeméti Katona József Színház: Macska a forró bádogtetőn - színjáték

26. Kedd 18:00     Kisszínház

170'

szereplők:
Pollit Margit: Trokán Nóra
Brick Pollit: Szemenyei János
Mae Pollit: Bognár Gyöngyvér
Pollit Ida: Csombor Teréz
Dixie Pollit: Kertész Kata
Robert Pollit: Nagy Viktor
Gooper Pollit: Szokolai Péter
Dr.: Kovács Gyula
Tooker pásztor: Kertész Kata

díszlettervező: Ambrus Mária
jelmeztervező: Benedek Mari
fordító: Ambrus Mária, Zsótér Sándor
dramaturg: Ungár Júlia
zene: Mátyássy Szabolcs
súgó: Ba Éva
ügyelő: Berki Zoltán
rendezőasszisztens: Vári János
rendező: Zsótér Sándor

Te meg én

Ki vagy te?
Felszíni meleg az ujjaimnak
szilárd forma, a tér kitöltése
vagy: fogjuk rá, hogy öröm
könyörtelen lény, aki elfut, mint a víz,
valami silány anyagból tákolt, befejezetlen.

Valami, amire Isten gondolt.
Semmi, néha minden,
valami, amiben nem tudok hinni,
ostoba érv, te, te magad, nem én,
ellenségem. Szerelmem.

(Tennessee Williams)

50-es évek. Amerika. Jómódú déli ültetvényes család. Az apa 10 éves korától dolgozott itt, a régi tulajdonosoknál, egyre feljebb jutott, végül ráhagyták a birtokot. Felvirágoztatta. Van felesége, két fia, a hozzájuk tartozó menyekkel. Ma 65 éves. Rákos. Végstádiumban. Mindenki úgy csinál, mintha nem így lenne. Ő is. A születésnapra gyűlt össze a család. Papot és orvost is hívtak. Az ünnepi készülődés izgalma nem nagyon leplezi a „kié lesz az örökség?” izgatottságát.
Williams mindhárom felvonásban más szereplőre, emberi kapcsolatra irányítja a figyelmet.
Az első jóformán Margaret monológja. Ő a fiatalabb fiú, Brick felesége. Brick nagy reménység volt, futballsztár, aztán sportközvetítő a Tv-nél, most alkoholista. Amióta a barátja öngyilkos lett, távol tartja magát az eleven dolgoktól: pl. Margarettől vagy az örökség kérdésétől. Margaret vissza akarja szerezni Bricket, gyereket akar csinálni vele, mert ez az út az örökséghez. Őt nagyon is érdekli. Ő is lentről jött. Szívós. Ő a macska. Harcos. Ő hasonlít legjobban az apához. Nem tudni, mi a nagyobb: a szerelme, vagy a vágy, hogy ne veszítse el, amiben már sikerült megkapaszkodnia. Nincs könnyű dolga. Ellene van Brick, az alkohol, az ambiciózus, rendezett életű, lassan 6 gyermekes családapa Gooper, az idősebb fiú, és annak nem kevésbé céltudatos felesége. Mellette csak a szülők Brick iránti elfogult majomszeretete. De Margaretből hiányzik a „legyőzöttek bája”. Mindenre elszánt.
A második felvonás lenne az ünnepség, de az apa kizavar mindenkit, mert Brickkel akar beszélgetni. A betegsége körüli hazudozást hiszi is, nem is. Kifelé nagyhangon bizonygatja, minden úgy lesz, mint régen, visszaveszi az irányítást. De épp azért akar a fiával beszélni, hogy kipuhatolja, ráhagyhatja-e az ültetvényt? Hogy abba tudja-e hagyni az ivást? Az okát akarja tudni. Messziről indít, magáról beszél, próbálja megosztani nyugtalanító élményeit, gondolatait, félelmeit, de nincs tapasztalata az emberi közlekedésnek ebben a formájában. Nem lehet ilyen későn elkezdeni beszélgetni egy másik emberrel. Ügyetlenül és kíméletlenül veri bele Brick orrát abba az öncsaló, képmutató hazugságba, ahogy a barátja öngyilkosságára gondol, ahogy letagadja maga előtt annak a férfibarátságnak a természetét. Sikerül felkarcolnia a fiú hűvös távolságtartását. Brick kiköpi: mindenki tudja, hogy apjának ez az utolsó születésnapja.
A harmadik felvonás főszereplője az anya. A családi tanács szószólói, Gooper és a felesége közlik vele, hogy az apának mégis rákja van. Már kezdenek is intézkedni, gyámkodni felette. De elszámítják magukat. A mindenki által kicsit lekezelt nő erővel fordul szembe az örökségért előbb negédeskedően, majd nyíltan vicsorgókkal. Volt amilyen volt a házasságuk, de összetartoznak, és az utolsó pillanatig nem akarja engedni, hogy megfosszák az apát megmaradt emberi méltóságától. A vagyonért folyó gusztustalan marakodást persze nem fogja tudni megakadályozni, de a viselkedése ebben a kiélezett helyzetben arra figyelmeztet, hogy az emberek nem egy kulcsra járnak.


Fotó: Walter Péter

A Macska a forró bádogtetőn az idei POSZT-on elnyerte a legjobb előadás díját, Trokán Nóra a legjobb női főszereplő díját, a színészzsűri pedig Csombor Teréznek ítélte a legjobb női szereplő díját.
Az előadás a The University of the South, Sewanee, Tennessee különleges engedélyével, a Casarotto Ramsay & Associates Ltd. és a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítésével jött létre.

www.kecskemetikatona.hu

16 éven felülieknek!

 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció