Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2016 / Július 28, Csütörtök

 

Előadás

Webnapló
férfitestek barátságdarab: mary és max közöny! balog tollából 150 perc téboly tudta 2 tudta? dehogy tudta igen, a halak alszanak makrancos - amikor belső istennőm egyszerre sír és mosolyog persze, hogy nem alberto kisfeszt van arturo ui - védjük meg a karfiolokat!

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Mentőcsónak Egység-GYERE Gyerekesély Egyesület (Budapest): Szociopoly - interaktív színházi társasjáték

28. Csütörtök 17:00     Vasvári SZKI

150'

író-rendező: Fábián Gábor
szakmai konzultáció: Bass László, Fodor Kata
játsszák: Bass László, Fábián Gábor, Hay Anna, Jaskó Bálint
dramaturg: Róbert Júlia
látvány: Veronika Keresztesová, Bujtás Móni
asszisztens: Tési Dóra
produkciós vezető: Trifonov Dóra

A Mentőcsónak a Szociopolyval a társasjátékot és a drámát ötvöző interaktív színházi társasjáték műfaját teremtette meg. A darab a mai magyarországi kistelepüléseken élő szegény családok életéről szól. A családok jövedelemre csak segélyekből, alkalmi vagy feketemunkából számíthatnak – ezekből a forrásokból kell valahogyan megélni játékosainknak. A játék-konstruálta valóságban mindenki szegény lesz egy-két órára, és a saját bőrén fogja érezni a kirekesztődés szorítását. A játék érzelmi energiáját használjuk arra, hogy a résztvevők átélhessék a munka, pénz és erőforrások nélküli mindennapi túlélés feszültségeit. A falu lakói, akiket a nézők személyesítenek meg, döntéseket hozhatnak. Akarnak-e feketén dolgozni, befizetik-e a villanyszámlát, fordulnak-e uzsoráshoz kölcsönért? Ha egy játékos szembesül azzal, hogy milyen alternatívák közül választhat az, aki szegény, hogy mire is elég a segély vagy a családi pótlék, akkor van esélyünk arra, hogy az intolerancia helyett a szolidaritás irányába forduljon.
A 10-15 nézőből álló csapatoknak (akik 4 tagú családokat – szülők és 2 gyermek – képviselnek) egy hónapig kell megélniük ezekből a forrásokból. A hónap napjait jelző táblán haladnak, miközben színészek mutatják be rövid jelenetek keretében a falu nevezetesebb lakóit: az uzsorást, a rendőrt, a polgármestert, akik közvetlenül meg is szólítják a nézőket. A nézőknek döntéseket kell hozniuk kiadásaikról és bevételeikről, de természetesen – akárcsak az életben –, a véletlen is befolyásoló tényezővé válik olykor...

A Szociopoly a Mentőcsónak és a Gyerekesély Egyesület közös produkciójaként jött létre 2014-ben, Fábián Gábor rendezésében. A Szociopolyt már több mint 80 alkalommal játszották, az előadások nagyjából felét felnőtt közönségnek, emellett 17-18 éves diákok számára is bemutatják tantermi színházi formában. Az előadás 2014-ben a III. Tantermi Színházi Projekt és Szemle díjazottja volt, idén pedig elnyerte a VIII. Kaposvári ASSITEJ Biennálé fődíját, az Üveghegy-díjat, mint a legjobb ifjúsági színházi előadás.


Fotó: Dömölky Dániel

„A Szociopoly a Monopoly szellemes inverze: utóbbi a fennálló társadalmi rend elfogadására tanítja a kispajtásokat (nem hiszem, hogy épeszű felnőtt valaha is képes lett volna ilyesmit játszani), a Szociopoly ezzel szemben rendszerkritikus, vagy legalábbis problematizálja, hogy milyen jól viseljük a kilátástalanságban élő polgártársaink szenvedéseit –, amelyeket itt játékból „kipróbálhatunk”.”
Proics Lilla: Fájjon nekünk is, ami másoknak fáj, Revizor
„Ebben a faluban nemcsak az idő sűrítmény, de a fordulatok is drámaiak: ezért színház, hogy sűrítmény legyen és drámai.”
Tompa Andrea: Itt mindenkinek ennie kell, Magyar Narancs

„Eljátszottuk a szegénységet: egy világtól elzárt kistelepülés közösségének emblematikus alakjaival, a korrupt és cinikus polgármesterrel, a helyi vállalkozóval, az uzsorással. A mindennapi élethelyzetekről, kiszolgáltatottságunkról, megalázottságunkról a profi színészek (Fábián Gábor, Hay Anna, Jaskó Bálint) gondoskodtak, valósághű, bénító zsenialitással. Miközben mi magunk dönthettünk – látszólag – a sorsunk felől. Nehéz volt, kimerítő, még erre a rövid időre is. (...) Mindannyian megváltoztunk kicsit, elbizonytalanodtunk, meggörnyedtünk.”
Rácz I. Péter: Megbukott mint családfő - pedig több esélye volt, mint a valóságban, Vasárnapi Hírek

www.szociopoly.hu
www.mentocsonak.com


Támogatók: SÍN Kulturális Központ, Open Latitudes – Az Európai Unió Kultúra programja, FÜGE, Polgár Krisztina Emlékalap

Korlátozott nézőszám!

Az előadást támogatta:

Nemzeti Kulturális Alap

 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció