Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2011 / Július 20, Szerda

 

Előadás

Webnapló
az u21 plusnak vége - blogzár csoportkép, félgudbáj a kaposvári sziszi a kulturális nem támogatás kapcsán závada dupla bréking nyúz mady-baby, kicsi lány - buszon sírni ajánló: mady-baby füst és könny a szembe - kaposvári cseh tamás esti mese helyett: csuja imre háy jános: nehéz tb - de nem az, amire gondoltok hi! jól van, drámaisok! háy jános meg én - ha már egyáltalán lehet ilyet gondolni mit nézünk ma? drámaisok szentesről medvecirkusz, világszám töredékek - józsef attila, én is szeretlek téged balogféle megnyitó fesztiválfíling van eladó blogger szubjektív ön kéntes? thealter u21 plus - blognyitó song

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Pintér Béla és Társulata (Budapest): A soha vissza nem térő

20. Szerda 18:00     Régi Zsinagóga

85'

Szereplők:
Kuncz: Roszik Hella
Törő: Szamosi Zsófia
Bodolay: Thuróczy Szabolcs
Hoffman: Friedenthal Zoltán
Mr. Freeman: Pintér Béla
Mr. Goodman: Quitt László
zongorista: Kéménczy Antal
jelmez: Benedek Mari
jelmeztervező munkatársa: Kiss Júlia
kellékek: Quitt László, Kovács Dániel
tér: Tamás Gábor
fény: Vida Zoltán
hang: Gresicki Tamás
dramaturg: Enyedi Éva
zene: Kéménczy Antal
rendezőasszisztens: Hajdú Rozi
Gazdasági munkatárs: Inhaizer Gyula
produkciós munkatárs: Hidvégi Anna
írta és rendezte: Pintér Béla

Előadásunkat alapvetően a tengizi beruházás tragikus története ihlette. A nyolcvanas években magyar munkásokat vittek Baku környékére gázmezőket feltárni. Irigyelt munka volt ez akkortájt, mivel a dolgozók hatalmas fizetést kaptak. Hét-nyolc év múlva azonban kiderült, hogy a hetven százalékuk valamiféle sugárfertőzésszerű betegséget kapott, és a többségük sajnos bele is halt. A mi történetünk azonban nem a nyolcvanas években játszódik, hanem a mában. Meghagytuk a nyolcvanas évek szocialista esztétikájának jellegzetes kultúrtoposzait: mozgalmi dalokat a mai „valóságra” reflektáló szövegekkel, de említhetnénk példaként a „bajtárs” megszólítást is. Tettük ezt azért, mert demokráciában és a kapitalizmus törvényei szerint élünk ugyan, de a múlt rendszer mérgei még nem tisztultak ki teljesen szervezetünkből. Vonzódunk bizony a vezérekhez, és hogy megmondják nekünk, mit tartsunk jónak avagy rossznak. De ne ijedjenek meg! A darabban nem fogunk politizálni, vagy legalábbis nem erről szól majd az előadás. Sokkal inkább valamiféle kísértéstörténet bontakozik majd ki a nézők előtt. Önző, esendő emberek megkísértéséről, akik kapaszkodnak egy-egy soha vissza nem térőnek hitt pillanatba, végül az életüket vesztik el.

„A darab találó helyzetjelentés, amiből kiderül, hogy a teljes elhülyülés és önfeladás felé vezető út melyik szakaszánál tart éppen Magyarország.” (Földes András, Index.hu)

„Antikommunista heccdarab helyett Pintér Béla és Társulata új előadásában, A soha vissza nem térőben kiábrándult, undok világot tár a nézők elé mindazokról, akik áruba bocsátották múltjukat, hitüket, tévhiteiket, mások hitét is árverésre hordták.” (Molnár Gál Péter, Nol.hu)

www.pbest.hu

A vendégjáték támogatója: SZMJV Önkormányzata

Az előadást támogatta:

Szeged MJV Önkormányzata

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Nemzeti Kulturális Alap

Szkéné Színház

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció