Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2011 / Július 20, Szerda

 

Előadás

Webnapló
az u21 plusnak vége - blogzár csoportkép, félgudbáj a kaposvári sziszi a kulturális nem támogatás kapcsán závada dupla bréking nyúz mady-baby, kicsi lány - buszon sírni ajánló: mady-baby füst és könny a szembe - kaposvári cseh tamás esti mese helyett: csuja imre háy jános: nehéz tb - de nem az, amire gondoltok hi! jól van, drámaisok! háy jános meg én - ha már egyáltalán lehet ilyet gondolni mit nézünk ma? drámaisok szentesről medvecirkusz, világszám töredékek - józsef attila, én is szeretlek téged balogféle megnyitó fesztiválfíling van eladó blogger szubjektív ön kéntes? thealter u21 plus - blognyitó song

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Akadémiai Műhelye (Románia): Nóra Reloaded - adaptáció Németh László és Hajdu Henrik fordításai alapján

20. Szerda 23:00     Régi Zsinagóga

90'

szereplők: Nóra: Tompa Klára, Torvald: Bányai Kelemen Barna, Rank: Korpos András, Krisztina: Lőrinczi Máthé Rozália, Krogstadt: Vass Csaba e.h.
színpadkép: Karina Staicova
jelmez: László Ildikó
videotechnika: Réman Orsolya e.h.
tangó: Luca Kinga
feliratozás: Tamás István
fény: Szász Endre
hangosítás: Korpos András
kellékes: Németh Attila
öltöztető: Barabás Edit
haj, smink: Kelemen Anna
díszletmunkás: Latco Csongor, Nagy László, Szőcs Sándor
varrónő: Vita Mária; Szabó: Tamás Ferenc
rendezőasszisztens: Nagy Júlia e.h.
rendező: Patkó Éva

„Hát nem szeretsz?
Szeretlek.
Akkor merüljünk alá…
Nem akarok.
De azt mondtad, szeretsz.
Szeretlek.
Akkor gyere…”

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem keretén belül működő Akadémiai Műhely színházi kísérletezéseknek, merész színházi nyelvek kipróbálásának ad teret, ennek jegyében került színpadra a jól ismert ibseni szöveg adaptációja.
Nóra mindazokhoz szól, akik gondolkodtak már az emberi kapcsolatokon, és még most is azt teszik. A próbafolyamat alatt az alkotók a mindennapi emberi kapcsolatok velejét, mozgatórugóját keresték. Házasságok, barátságok. Miből születnek? Miért életképesek? Miért nem?
A két év után felújított előadás az egyetem tanárainak és diákjainak közös munkája.

„Ascher Tamás az előadás nagy erényeként könyvelte el a színházi nyelvújító ambíciót, azt, hogy az előadás kikezdi a bevett Ibsen-játszásmódot, ellenébe megy a megszokásnak. Meglátása szerint Patkó Éva rendezése erőteljesen küzd a drámázás ellen, a szereplők sokat mosolyognak, a viszonyok játékossággal telítettek. (…) Kiemelte Nóra (Tompa Klára) és Lindéné (Lôrinczi Máthé Rozália) első jelenetét, amikor a két barátnő beszélgetés közben a lábát krémezi – ez a „kozmetikai pillanat” nemcsak kettejük merőben eltérő szociális helyzetét világítja meg, hanem a saját testhez való két különböző viszonyt is szépen kirajzolja.” (A Nóra Kisvárdán – Népújság)

„Patkó Éva színpadi változata nem csak a különleges befejezéssel teszi mássá ezt a Nóra-előadást. A házassági válság kialakulásába nem csak a nézők pillanthatnak be a negyedik falon keresztül, hanem egy kamera is szerepet játszik a leleplezésekben.” (Hegyi Réka: Két műhely – Hamlet.ro)

www.uat.ro

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció