Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2011 / Július 21, Csütörtök

 

Előadás

Webnapló
az u21 plusnak vége - blogzár csoportkép, félgudbáj a kaposvári sziszi a kulturális nem támogatás kapcsán závada dupla bréking nyúz mady-baby, kicsi lány - buszon sírni ajánló: mady-baby füst és könny a szembe - kaposvári cseh tamás esti mese helyett: csuja imre háy jános: nehéz tb - de nem az, amire gondoltok hi! jól van, drámaisok! háy jános meg én - ha már egyáltalán lehet ilyet gondolni mit nézünk ma? drámaisok szentesről medvecirkusz, világszám töredékek - józsef attila, én is szeretlek téged balogféle megnyitó fesztiválfíling van eladó blogger szubjektív ön kéntes? thealter u21 plus - blognyitó song

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Kosztolányi Dezső Színház (Szerbia): Éljen a szerelem!

21. Csütörtök 19:00     Régi Zsinagóga

90'

szereplők: Béres Márta, G.Erdélyi Hermina m.v., Greguss Zalán m.v., Heck Paula m.v., Mészáros Árpád, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek, Pletl Zoltán m.v.
jelmeztervező: Janovics Erika
díszlettervező: Perovics Zoltán
zeneszerző: Mezei Szilárd
korrepetítor: Nemes Nagy Anita
rendező: Tolnai Szabolcs

Az előadás a valamikori szabadkai színháznak, és egyáltalán, a Színháznak, a valamikori operettek cukormázas, hamisan csillogó világának és színészeinek állít emléket. A szereplők már csak a régi szerepek árnyképei – becketti véglények, körülöttük a csendben emlékek kavarognak, előadás- és szerepfoszlányok, az operett világából. Találkozás az ürességgel, a sötét űrben, kutatunk egy emlék, egy tánc, egy szín, egy kacaj után…
Mi az, ami maradandóan a mienk e földi létben? Kik élik teljesebben, az átlagosnál intenzívebben az emberi életet? A szerelem, mint a teljesebb lét elérésének eszköze, élet és halál összefüggése ebben a teljességben… Viszont a szerelemben valami ősi, az egyéntől szinte független „rémület tör ránk”… Mert „Iszonyú minden angyal.”

„Minden vagylagos, kiszámíthatatlan, a félhomály és a füst ködében sejtelmes, régi sóhajok születnek, mintha 100–200 éves szellemeket eresztettek volna ki valamilyen palackból a színpad mögött, és ők alacsonyan lebegő ködtalajon beúsztak volna elmesélni történeteiket, Rilkétől, Csáthtól, Crnjanskitól kölcsönzött szavakba, mondatba bújtatva elevenítve fel emlékeiket, bűneiket, örömeiket, az érzések halmazát.” (Török Arnold, Magyar Szó)

„Szinte leírhatatlan a látvány: újra elővett szerepkörök, poros kellékek, fakó, a múló idő által egyszínűségbe zargatott jelmezek, vastag, hullaszín arcfestékek együttese nyújt elkápráztató, felejthetetlen élményt. E szellemalakok történetei elsősorban tehát a Nagy Szerelmek témáiban csúcsosodnak ki, udvarlási klisék sorozatával élnek, nyöszörgő, torz, régen elnémult és most újra megszólaló hangon kommunikálnak − mondhatnánk. Mozdulataik sokszor olyannyira lelassulnak, hogy szinte már az idő múlását is képesek befolyásolni." (Brenner János, HID)

www.kosztolanyi.org

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció