Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2011 / Július 23, Szombat

 

Előadás

Webnapló
az u21 plusnak vége - blogzár csoportkép, félgudbáj a kaposvári sziszi a kulturális nem támogatás kapcsán závada dupla bréking nyúz mady-baby, kicsi lány - buszon sírni ajánló: mady-baby füst és könny a szembe - kaposvári cseh tamás esti mese helyett: csuja imre háy jános: nehéz tb - de nem az, amire gondoltok hi! jól van, drámaisok! háy jános meg én - ha már egyáltalán lehet ilyet gondolni mit nézünk ma? drámaisok szentesről medvecirkusz, világszám töredékek - józsef attila, én is szeretlek téged balogféle megnyitó fesztiválfíling van eladó blogger szubjektív ön kéntes? thealter u21 plus - blognyitó song

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Bitef Teatar (Szerbia) & Grad Teatar (Montenegro): Othello - táncelőadás Shakespeare Othello c. drámája alapján

23. Szombat 20:00     Régi Zsinagóga

60'

táncolják a Bitef Táncegyüttes tagjai:
Othello: Nikola Tomašević
Jago: Strahinja Lacković
Cassio: Miloš Isailović
Rodrigo: Miloš Kecman
Desdemona: Tamara Ivanović
Bianca: Milica Jević
Emília: Ana Ignjatović-Zagorac
zene: Lajkó Félix (Koncert 98), Ryuichi Sakamoto & Alvo Nota, Trioon Vol II (Vrioon), Xerrox Vol II (Haliod)
díszlet és jelmez: Angelina Atlagić
díszlet- és jelmeztervező-asszisztens: Filip Jevtić
balett-tanár: Marija Janković
koreográfia: Zoran Marković, Maša Kolar


Othello – egy közülünk
Shakespeare tragédiája a kezdetektől fogva állandó ihletadójává vált más művészeti ágaknak is, amelyek a műből merítették a különböző – szenvedélyre, félelemre, féltékenységre vonatkozó – téziseiket. Ezeknek az egyetemes érzéseknek köszönhetően a darab nem veszít aktualitásából, Shakespeare sok más drámájához hasonlatosan katarzist vált ki kortárs feldolgozásaiban is.
Az Othello a férfi-nő kapcsolat archetipikus szenvedélye és egy gátlástalan politikai játszma között egyensúlyoz. Az előadás alkotói a darab alapállításaira, kihívásaira a táncszínház nyelvén válaszoltak.
A történet ideje és környezete behatárolt: egy éjszaka alatt játszódik le, egy partin.
Othello a mulatság végén? A játék végén? A játszma végén? Az othellói, jellegzetesen tragikus végkifejlet inkább a véletlenek és intrikák következménye, mintsem a főhős bűnös elvetemültségéé. A darab a táncszínház letisztult eszközeivel formálja meg a szenvedélyt, beleszőve néhány, a jelenünket jellemző új szimbólumot is.

A darab két koreográfusa, Zoran Marković és Maša Kolar még a volt Jugoszláviában végezték klasszikus és kortárs tánctanulmányaikat, a ’90-es évektől azonban Nyugat-Európában (Németország, Franciaország, Hollandia) dolgoztak, számos társulatban szólótáncosként, majd később koreográfusként is. A kétezres években már rendszeresen visszatértek Szerbiába koreográfiákat készíteni és tanítani, valamint workshopokat tartani.

A Belgrádban működő Bitef Színház célja, hogy ösztönözze és népszerűsítse az új színházi stílusokat, törekvéseket, teret nyisson olyan alkotói és művészi tevékenységeknek, melyek a hagyományos színházi konvenciókkal szemben az új színházi kifejezésmódok és stílusok megteremtésén munkálkodnak A Bitef Táncegyüttes a Bitef Színház keretein belül működik, új kezdeményezésként. Megalapításának fő oka, hogy Szerbiában a kortárs tánc előtt még rengeteg lehetőség áll. Belgrádban sokszínű, de szétszórt, nem intézményesült még a kortárs táncélet, a Bitef révén azonban lehetőség nyílik arra, hogy egy kiváló táncosokból álló és stabil háttérrel rendelkező társulat népszerűsítse mind városi, mind országos és regionális szinten a kortárs táncot.
A Színház csapata szervezi emellett minden év szeptemberében a régió egyik legnevesebb nemzetközi színházi fesztiválját, az 1967-ben alapított Bitef fesztivált, amely a kezdetek óta a kortárs színházi irányzatokat és a legizgalmasabb szerbiai produkciókat mutatja be. A fiatal táncegyüttes így közvetlenül találkozhat a kortárs tánc legnevesebb alkotóinak és társulatainak munkáival, vezető koreográfusok workshopjain vehetnek részt, hazai és külföldi vendégkoreográfusokkal dolgozhatnak együtt.
A Bitef Színház társulata először lép fel Magyarországon.

Rövid előzetes itt.

www.bitef.rs/teatar


A vendégjáték Szeged MJV és az NKA támogatásával jött létre.

Az előadást támogatta:

Szeged MJV Önkormányzata

Nemzeti Kulturális Alap

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció