Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2011 / Július 20, Szerda

 

Előadás

Webnapló
az u21 plusnak vége - blogzár csoportkép, félgudbáj a kaposvári sziszi a kulturális nem támogatás kapcsán závada dupla bréking nyúz mady-baby, kicsi lány - buszon sírni ajánló: mady-baby füst és könny a szembe - kaposvári cseh tamás esti mese helyett: csuja imre háy jános: nehéz tb - de nem az, amire gondoltok hi! jól van, drámaisok! háy jános meg én - ha már egyáltalán lehet ilyet gondolni mit nézünk ma? drámaisok szentesről medvecirkusz, világszám töredékek - józsef attila, én is szeretlek téged balogféle megnyitó fesztiválfíling van eladó blogger szubjektív ön kéntes? thealter u21 plus - blognyitó song

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Montaľstroj & Zágrábi Ifjúsági Színház (Horvátország): Vatrotehna 2.0

20. Szerda 20:00     Kisszínház

110'

játsszák: Matija Čigir, Filip Jurković, Svebor Kamenski Baćun, Aldin Kasumović, Andrej Kopčok, Nikola Nedić
fény: Aleksandar Čavlek
hang: Tomica Kraljić
zene: Aphex Twin, The Prodigy
jelmez és díszlet: Borut ©eparović
koordinátor, producer és ügyelő: Iva Milley
színpadi mozgás tanácsadó: Nataąa Mihoci
dramaturg: Goran Ferčec
rendező: Borut ©eparović

Volt egyszer egy gyárcsarnok, abban volt egy horvát színház.
Koruk etalonjai lettek, lázadók, kemények, tiszták, nyíltszívűek, jók.
Húsz év múlva jöttek a fiúk, és megnézték, mi maradt az évek romjain.
Mi magunk maradtunk!
Ezek a fiúk az arcunkba vágják: Kiégtünk, eladtuk, elkurvultuk magunkat!
Ők nem színház!
Mondják!
Ők nem színészek.
Mondják.
A gyermekeink!
(balog)


A Vatrotehna 2.0 az 1990 szeptemberében, a régi zágrábi Badel szeszfőzde területén készült Vatrotehna című előadás re/dekonstrukciója. A Montaľstroj csoport első előadása már akkor feltett néhány, a horvát politikát és kultúrát érintő égető kérdést. A Vatrotehna 2.0 vállalja a hatalom és az erőszak mechanizmusainak leleplezését, Aiszkhülosz Leláncolt Prométeuszát alapul véve Borut ©eparović új rendezői olvasatában. Folytatja az alkalmazhatatlan demokrácia társadalmi struktúrái érvényességének fürkészését, rámutat a kapitalizmus bilincsében vergődő felégetett helyekre, az elmúlt 20 év, a politikai átmenet időszakának kudarcára. A Vatrotehna 2.0-ban 16-19 éves fiatalok szerepelnek, akik saját nemzedékük, identitásuk referenciapontjait keresik a színpadon és kutatják viszonyukat ahhoz a világhoz és időhöz, amelyben élnek. A Vatrotehna 2.0 a színpadi valóság pillanata. Készüljenek fel rá!

A Vatrotehna vállalat régen nemzetvédelmi hatalom volt. Civileknek és a vállalkozási szektornak nyújtott tűzvédelmi szolgáltatásokat az ex-jugoszláv térségben. Az 1990-ben készült előadás fő szponzoraként vált annak címadójává. A vállalat megszűnt, de a Montaľstroj kitartott a cím mellett, mert a cég sorsa sajátos metaforaként tükrözi a háború révén bekövetkezett cégfelszámolások és csődök jellemző struktúráit.

A Montaľstroj független művészeti csoportot 1989-ben alapította Borut ©eparović. A kezdetektől fontos célként határozták meg a színészek mentális és fizikai korlátainak tágítását, totális, több művészeti ág bevonásával készülő kortárs művek létrehozását. A 90-es években a Montaľstroj nemzetközi ismertséget szerzett, számos díjuk a legsikeresebb horvát fizikai színházzá tette a csoportot. Sok nemzetközi fesztiválon, több mint 20 európai országban és az Egyesült Államokban is játszottak. Előadásaik igen sokszínűek tartalmilag, stílusban és színházi formájukat tekintve is, de közös jellemzője a Montaľstroj darabjainak, hogy többnyire politikusak és kísérletezőek, igyekeznek feltárni az interdiszciplináris területeket. Alkotásaikra nagy hatást gyakoroltak a történelmi változások, az egykori Jugoszláviát szétrobbantó háború is, előadásaik alapanyaga - a mindennapi események - gyakran radikális módon jelennek meg a színpadon.
A csoport először jár Magyarországon.

Az előadás a Montaľstroj, a Zágrábi Ifjúsági Színház és a Festival Perforacije közös produkciója.

www.montazstroj.com

Az előadás magyar feliratozással lesz látható.

A vendégjáték Szeged MJV és az NKA támogatásával jött létre.

Az előadást támogatta:

Szeged MJV Önkormányzata

Nemzeti Kulturális Alap

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció