Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2011 / Szeptember 21, Szerda

 

Előadás

Webnapló
az u21 plusnak vége - blogzár csoportkép, félgudbáj a kaposvári sziszi a kulturális nem támogatás kapcsán závada dupla bréking nyúz mady-baby, kicsi lány - buszon sírni ajánló: mady-baby füst és könny a szembe - kaposvári cseh tamás esti mese helyett: csuja imre háy jános: nehéz tb - de nem az, amire gondoltok hi! jól van, drámaisok! háy jános meg én - ha már egyáltalán lehet ilyet gondolni mit nézünk ma? drámaisok szentesről medvecirkusz, világszám töredékek - józsef attila, én is szeretlek téged balogféle megnyitó fesztiválfíling van eladó blogger szubjektív ön kéntes? thealter u21 plus - blognyitó song

Részletes információ

Oldal nyomtatása

ADY-ák KIMI 13. (Debrecen): Pogány Gábor Máté: Töredékek…

21. Szerda 18:30     Vasvári SZKI

45'

„Kedves hallgató diákok!
Nem hiszek abban az emberben, aki a költészetért feláldozza az életét. Azt, amit nem sikerült a valóságban, kultúrában, vagy a természetben, azt a költészetben, oldja meg, avatja valósággá.
Én olyan költő vagyok, aki költeményeivel akart részt venni egy jobb, új világ kialakításában.
Én költő vagyok – mit érdekelne engem a költészet maga?”

Debrecenből jöttünk, mesterségünk címere pedig József Attila. Ő, aki a magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakja. De József Attila nem csak egy költő volt, hanem élő ember is. A versek mögött érzések állnak – düh, szerelem, csalódottság, sóvárgás. A versek mögött nők is állnak. Sorra vettük hát a legmeghatározóbb nőket a költő életében, és segítségükkel megpróbáltuk rekonstruálni egy-egy vers születésének körülményeit. 4 nő, 1 férfi – 2 szereplő.
A darab nem szürrealista, hiszen túl valószerű, de nem is teljesen realista, hiszen a lázálmok és a szélsőséges érzelmek uralják.
Ez nem egy felolvasó est, de nem is egy irodalom óra vagy pszichológiai előadás – mégis ajánlom irodalmároknak, tanulni vágyó diákoknak és pszichológusoknak is, hiszen a darab magába foglalja József Attila költészetének nagy részét, teljes életútját és lélekrajzát is.
Pogány Gábor Máté

Az izgalmas előadást három 18 éves fiatal, a debreceni Ady Endre Gimnázium emelt szintű drámai képzésében részt vevő diákok készítették. A produkció az Országos Diákszínjátszó Találkozón arany minősítést nyert, Papp Endre a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat is megkapta.József Attila művei alapján írta: Pogány Gábor Máté
játsszák: Osváth Judit, Papp Endre
rendezte: Papp Endre

www.ady-debr.sulinet.hu

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció