Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2011 / Szeptember 24, Szombat

 

Előadás

Webnapló
az u21 plusnak vége - blogzár csoportkép, félgudbáj a kaposvári sziszi a kulturális nem támogatás kapcsán závada dupla bréking nyúz mady-baby, kicsi lány - buszon sírni ajánló: mady-baby füst és könny a szembe - kaposvári cseh tamás esti mese helyett: csuja imre háy jános: nehéz tb - de nem az, amire gondoltok hi! jól van, drámaisok! háy jános meg én - ha már egyáltalán lehet ilyet gondolni mit nézünk ma? drámaisok szentesről medvecirkusz, világszám töredékek - józsef attila, én is szeretlek téged balogféle megnyitó fesztiválfíling van eladó blogger szubjektív ön kéntes? thealter u21 plus - blognyitó song

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Závada Pál Péter: zenés-színházas-irodalmi egyestés kaland

24. Szombat 20:00     Régi Zsinagóga

70'

Egy este Závada Pál Péterrel, 100 színpadi négyzetméteren.
Apjafija találkozás a Régi Zsinagógában, Szegeden, majdnem félúton Budapest és Tótkomlós között.
Élőben: Závada Pál és Závada Péter.
Felvételről: Keresztes Tamás dalai a Janka estéi című, tavaly megjelent Závada Pál drámához.
Részletek a Janka estéi szövegkönyvéből. Családi emlékek, nagyapai intuíciók, régi fényképek. Závada Péter versei, ahogy Závada Péter mondja, zenével körítve, és további meglepetések.
Bort fogunk inni, a nézőtéren is, pálinkát csak az udvaron.
Egy este, megismételhetetlenül – 70 percben, ráadással!

„Elkezdem és törlöm, írok és kihúzom, aztán elölről megint.”
Závada Pál 1954. december 14-én született Tótkomlóson. A szegedi Radnóti Gimnázium egykori diákja közgazdaságtant és szociológiát tanult, dolgozott egyetemi oktatóként és szociológusként, jelenleg a Holmi folyóirat prózarovat-szerkesztője.
Első könyve, a Kulákprés című szociográfia 1986-ban jelent meg. 1996-ban adja ki novelláskötetét (Mielőtt elsötétül). 1997-ben megjelent első nagyregénye, a Jadviga párnája ötvenezer fölötti példányszámban kelt el, és több díjjal kitüntetett játékfilm készült belőle. 2002-ben, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg Milota című regénye, 2004-ben látott napvilágot A fényképész utókora. Legújabb regénye 2008-ban jelent meg Idegen testünk címmel. 2010-es kötete a 33 szlovák népmese. Színpadi művek, hangjátékok, játékfilm forgatókönyvek szerzője.
Számos irodalmi díj kitüntetettje, 2005-ben Kossuth-, 2010-ben Radnóti Miklós antirasszista díjat kapott. Tótkomlós díszpolgára.

http://zavada.irolap.hu
A Janka estéi a POSZT-on


„El szeretném érni, hogy újra lehessen verssel csajozni.”
Závada Péter 1982-ben született. Közgazdásznak tanult, végül angol-olasz szakon végzett. Dolgozott nyelvtanárként és reklámszövegíróként, 2009-től jelennek meg versei, publikál a Jelenkor, a Holmi, az Irodalmi Jelen Online és a Litera című folyóiratokban. 1996 óta az Akkezdet Phiai nevezetű rap- és slampoetry zenekar tagja Újonc Peti néven. Debütáló albumuk 2004-ben Akkezdet címmel, a Kottazűr című lemez tavaly jelent meg. Az év koncertje (2008, ZP), az év klipje (2010, Hisz Sztori), az év albuma (2010, Kottazűr) mellett a Budapest Slam fődíját is megkapta a duó.

Akkezdet Phiai a Facebookon
Akkezdet Phiai a MySpace-en
Závada Péter-interjú a Literán
Akkezdet Phiai-interjú az Irodalmi Jelenben

A New York művész negyedeiben a nyolcvanas években kialakult slam poetry modern költészeti stílus, Magyarországon is egyre ismertebb és kedveltebb. A poézis, a rap és a színház ötvözeteként meghatározható, erősen szöveg centrikus műfaj, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Specifikuma, hogy három percen belül kell előadni egy előre megírt saját szerzeményt, amit a közönség soraiból kiválasztott emberek minősítenek és pontoznak. A szövegekhez kapcsolódhat zene, kép, kellék, de használatuk nem kötelező. A slam-estek egyfajta párbeszédek, bárki felmehet a színpadra, hogy aktuális témákról, hétköznapi emberekről verseljen: a cél, hogy az „ellenfeleket” a szellemesség, az ötletesség, a ritmus és a rím eszközeivel sikerüljön legyőzni.
www.slampoetry.hu


színpadi szolgáló: Balog József

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció