Search
 
  Program | About Thealter | Archive | Press | Links  
 

THEALTER / Festivalblog

 

News

az u21 plusnak vége - blogzár csoportkép, félgudbáj a kaposvári sziszi a kulturális nem támogatás kapcsán závada dupla bréking nyúz mady-baby, kicsi lány - buszon sírni ajánló: mady-baby füst és könny a szembe - kaposvári cseh tamás esti mese helyett: csuja imre háy jános: nehéz tb - de nem az, amire gondoltok hi! jól van, drámaisok! háy jános meg én - ha már egyáltalán lehet ilyet gondolni mit nézünk ma? drámaisok szentesről medvecirkusz, világszám töredékek - józsef attila, én is szeretlek téged balogféle megnyitó fesztiválfíling van eladó blogger szubjektív ön kéntes? thealter u21 plus - blognyitó song

Videók

 

 

a kaposvári sziszi

2011.09.25.

23:23


fotók: barta tamás

a fesztivált a kaposvári egyetemisták zárták. sziszüphosz című előadásuk két történet egyben: a jelen (vagyis a jövőbeli jelen, mert ott játszódik), és a görög istenek mitikus világa, benne sziszüphosszal, aki csak görgeti, görgeti, de minek?

ezek a gyerekek bátrak. mert amikor ilyen vészterhes színházi időben (lsd. VI-os kategória) azt merik írni, kimondani, hogy kőszínház - kő színház? és azt merik egy darabbal eljátszani, hogy a hatalom betiltja a nem kőszínházakat, és aki mégis illegálisan színházat csinál, azt letartóztatják, megfigyelik, beszervezik, zsarolják - nos, kommentálni nem is kell.vélhetően a kaposvári színi egyetemisták nem tudták, hogy amikor ma este ez az előadás a zsinában játszásra kerül, egy nappal az után leszünk, hogy a hatos kategóriába soroltakra kimérték a végső csapást.

milyen vicces. vagy nem is az.

isten hozott minket is az illegalitásban!

a darabban kérdezik, hogy sziszi mért görgeti azt a követ. hogy  mit érezhet lefelé menet, amikor lassan bandukolva vagy zokogva rohanva üldözi a lefelé guruló szikladarabot. hát, a darabból kiderül: néha már unja. ki kellene találni valami újat. de mit?

ugrálunk ide-oda, és miközben nevetünk sziszi küszködésén, a moirák cselszövő sorszövésén, időnként bele-belemar a gyomrunkba, a szívünk tájékára az a hideg vaskéz, amikor egyszer-egyszer az illegális színház próbatermében találjuk magunkat, tisztában vagyunk azzal, hogy bármikor mindenkit letartóztathatnak.

"2012 zsarnoki orgia
megszűnik a VI. kategória"
hát, nem kellett rá egy évet várni...
és még: "2014 bevezetik a halálbüntetést / ha valaki kőszínházon kívüli színházba lép"
szép új világ.

a darab végén megjelenik albert camus, akitől .sziszüphosz megtudja, hogy ő csak egy metafora, hogy az emberek jobban megértsék, mi az a a hiábavalóság. hát ez szomorú  vég. amikor az ember megtudja magáról, hogy nem is létezik. "ön az abszurdum abszurdumja - mondja camus. - az ön élete annyira értelmetlen, hogy az már példaértékű".

"szabad ország szabad fiai azt teszik, amit szabad."
haha. kár, hogy nem tudunk nevetni.

a végén csak egy marad.

a többieket a darabban mindenki elmenekül, vagy letartóztatják, vagy áruló lesz, és csak az után tartóztatják le. csak.sziszüphoszt játszó fiú, roland tart ki.

szép kis nap.
isten hozott, édes öcsém.

öcséim, húgaim, bátyáim és nővéreim, ez a való világ.

bárcsak szebb estét kívánhatnék, de nincs hozzá kedvem.
to the top
 

2024 THEALTER

Imprint    Sitemap    Privacy policy   Sign in   Registration