Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

blogzárás - nincs kegyelem miről beszélünk? - emlékeztető utolsó vacsora sanyibá majdnemgudbáj blogger módra döbrei dénes - lajkó félix: bőrkert tolnai dedikált balog bezárta, aztán döbrei és lajkó a tizedik napon moncsicsi tanulmányi kör - vannak tervei? bezárult a zenedoboz hommage à Bozsik Yvette társulat idegeneknek tilos mélység s aki ott csak hal fém, nem vas - hírnév holnaptól már úgy lesz a helyes megfejtők a nap mondata andaxinház - nincs mitől félni metanoia artopédia - tizenhárom hónap unokák színháza megkerült a fesztiválbarát az összes kerékpáros szobra helyett a tegnapi nap fotója lovak az ablakban aradi kamara viszont song - idegen toll van-e valahol becsületes megtaláló? gyerekességek, csillag börtön mégy ma a böribe? mi a fontosabb? a rampai lecsó zenedobozra kovászos uborkát katica felolvas nórinak a fesztiválbarát dala ön kéntes? de ki az a grotowski? yay, meg van a... yay, hol a... derevo - harlekin (ötödik nap) mi, akik itt vagyunk ki van a virág mögött? focus műhely - happy hour (negyedik nap) szakonyi györk - marginális (negyedik nap) hmg vonaton - utcajátékok tolnaiul nomen est omen - zenedoboz pintér béláék - szutyok, idegen tollakkal vicc demokráciára és zsarnokságra didergő - horváth mihály gimnázium napibalog (harmadik nap) az eszéki zsiráf góbirita (harmadik nap) a lüke fiú az elfekvőben (harmadik nap) szeretem az angyalokat (harmadik nap) symposion lift kiállításmegnyitó (harmadik harmadik hang színháza - f/eltűnések (második nap) zenedoboz - a vajdasági szív (második nap) tolnai ottó köszöntése, jelenkor (második a kisinyovi rózsa (első nap) keserédes, avagy megnyitó (első nap) azok a deszkák, az a színpad (első nap) nehéz a szívem - hajnóczy 12 (első nap) thealter lúkbekk 2009 thealter lúkbekk 2008 thealter lúkbekk 2007 thealter lúkbekk 2006

Videók

 

 

a kisinyovi rózsa (első nap)

2010.07.17.

11:03

a legszebb, amit valaha láttam urbánéktól, pedig láttam már ezt-azt, de mégis, a legszebb az én szívemnek tolna ottó kisinyovi rózsája.
ki szeretnél lenni inkább, lüke fiú, aki azt hitte, hogy az igazgatónő azt mondta neki, kis szamuráj - mikor igazából kis szamárt mondott -, vagy valaki az elfekvőben?

megtudhattad volna, ha ott vagy: a szép élet titka az, cikóriaillata van. amikor majd vége lesz, ölelgetjük a radiátort,

"most ölelgeted a radiátort mint egy hárfát, én nem vagyok hárfa, és nem vagyok hársfa, mondta a halál."

annyi humor volt ebben a szövegben, és annyi fricska, és közben egy kis borzongás is: itt, nem messze a határtól, egy határon túli költő szavai mesélik el nekünk, hogy mi történik most odaát, éppen ebben az időben. 1 euróért gyárat vehetsz, 10-ért pedig csomagban munkásosztályt.

mi  nem vehetnék?
 

 

tudtad, hogy tolnai ottó valójában a tű fokában érdekelt - én tudtam, tudtam, és mélységesen megértem -, és tudtad, hogy a közhiedelemmel ellentétben a tű fokát sose fúrták?

"a teremtő ólom- és holdüvegben utazik, igazgyöngyöt holdüvegből, ő fogja majd felügyelni a velencei tükröket."

ha majd én öreg leszek, hozzanak be hozzám egy kisinyovi rózsát az elfekvőbe, fekszem majd csak az ágyon, már mozdulni sem tudok a gyengeségtől, és akkor majd eszembe jut ez az este, hogy az elfekvőben mindenképpen fel kell idéznem a cikóriakávé illatát, és majd hallgatom azt, hogy a teremtő üveglapot vasal.

 

santa maria salute.olyan, mintha tolnai ottó régen párbeszélne már a teremtővel, mintha néha le is ülnének sakkozni ottó padlásán palicson, és tolnai ottó pont olyan szeretettel nézi a buta emberek önpusztító, kapzsi, lélektelen, máskor túlérzelmes létét, mintha már egy kicsit ettől az egésztől hátralépett volna, és mi fejezhetné ki jobban tolnai emberek iránti megértő, olykor szomorúan szemlélő szeretetét, mint az a rész a kisinyovi rózsában, amikor azt mondják, hogy

a száraz rózsa
kizöldül
ó ne legeld le kis szamár
az emberek kezébe került
a világ
ó mi lesz?
mi lesz?
ELEJTIK.

 
 

nyemcsok éva eső (nyemcsok.eva@gmail.com)

az előadásról szemendrey istván videója itt:

http://www.youtube.com/watch?v=z9PHY1-f6p4
a lap tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció