Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

blogzárás - nincs kegyelem miről beszélünk? - emlékeztető utolsó vacsora sanyibá majdnemgudbáj blogger módra döbrei dénes - lajkó félix: bőrkert tolnai dedikált balog bezárta, aztán döbrei és lajkó a tizedik napon moncsicsi tanulmányi kör - vannak tervei? bezárult a zenedoboz hommage à Bozsik Yvette társulat idegeneknek tilos mélység s aki ott csak hal fém, nem vas - hírnév holnaptól már úgy lesz a helyes megfejtők a nap mondata andaxinház - nincs mitől félni metanoia artopédia - tizenhárom hónap unokák színháza megkerült a fesztiválbarát az összes kerékpáros szobra helyett a tegnapi nap fotója lovak az ablakban aradi kamara viszont song - idegen toll van-e valahol becsületes megtaláló? gyerekességek, csillag börtön mégy ma a böribe? mi a fontosabb? a rampai lecsó zenedobozra kovászos uborkát katica felolvas nórinak a fesztiválbarát dala ön kéntes? de ki az a grotowski? yay, meg van a... yay, hol a... derevo - harlekin (ötödik nap) mi, akik itt vagyunk ki van a virág mögött? focus műhely - happy hour (negyedik nap) szakonyi györk - marginális (negyedik nap) hmg vonaton - utcajátékok tolnaiul nomen est omen - zenedoboz pintér béláék - szutyok, idegen tollakkal vicc demokráciára és zsarnokságra didergő - horváth mihály gimnázium napibalog (harmadik nap) az eszéki zsiráf góbirita (harmadik nap) a lüke fiú az elfekvőben (harmadik nap) szeretem az angyalokat (harmadik nap) symposion lift kiállításmegnyitó (harmadik harmadik hang színháza - f/eltűnések (második nap) zenedoboz - a vajdasági szív (második nap) tolnai ottó köszöntése, jelenkor (második a kisinyovi rózsa (első nap) keserédes, avagy megnyitó (első nap) azok a deszkák, az a színpad (első nap) nehéz a szívem - hajnóczy 12 (első nap) thealter lúkbekk 2009 thealter lúkbekk 2008 thealter lúkbekk 2007 thealter lúkbekk 2006

Videók

 

 

metanoia artopédia - tizenhárom hónap

2010.07.23.

02:17


jóval több telt el, mint tizenhárom hónap, mióta peróékat láttam. mondhatnám, tizenháromszor tizenhárom hónap, de annyi biztosan nem.

olykor zavar peró aprólékossága, máskor lenyűgöz.

már maga az előadás tálalása is érdekes: negyed hatkor találkozó a grandban, háromnegyed óra üldögélés a szuttyogó melegben, séta a lakásig, aztán a csodálatos lépcsőházban - igen, igen, jól mondod, a kovácsoltvas nyűgözött le - a csigalépcsőn fel a magasba, második vagy harmadik emelet? és ott állsz a gangon peró apró kis saját kezével épített szerkezetei, játékai között, és - újra csak vársz.

van, aki beletörődő, van, aki ideges, más türelmetlen.

kezdődjön már! hiszen háromnegyed órája erre várunk.

és aztán be a lakásba, a fekete anyagba burkolt előszobán át. a fekete csőből rögtön három irdatlan lépcső felfelé, és már bent is vagy a két soros nézőtéren, duplasoros, mint egy jobbfajta zakó, szépen leültetnek, fogják a kezed, hogy ne ess el, mi az első sorban, szemünkkel szinte egy magasságban a paraván, mögötte a játéktér.

ez tán a nappali lehet, vagy egy tágas szoba, mindenesetre irdatlan belmagassággal.
peró mellénk ül, a sor szélére, kicsit zavar, hogy se kint, se bent, se rendező, se színész, vagy éppen is-is.

minimál fény, apró lámpácskák, sötétben többfelől érkező hangok, előadás-zászlófelvonás.
1920-ban járunk, szegeden, löw immánuel főrabbi tizenhárom hónapot tölt háziőrizetben, amit müller istván szegedi mérnök brutális meggyilkolását követően tett sajtónyilatkozata indokolt. kormányzósértéssel és magyargyalázással vádolták. müller holttestét az anyja hazhozatta budapestről, a zsidó mérnököt prónay osztaga ölte meg. a megkínzott holttestet löw  immánuel látta, erről nyilatkozott is egy holland újságírónak, aki ezt megírta. a főrabbit először az ügyészségi fogdában tartják fogva, később a csillagbörtönben, végül a Korona (ma Hajnóczy) utcában - tizenhárom hónapot töltött itt, 1921 júniusában szabadult.

a történetet korabeli, láthatatlan leányok által kánonban felolvasott újsághirdetések színesítik, bár itt a színesítik szó nem megfelelő, hiszen - akár egy régi fényképen -, az előadás fekete-fehér.

és itt-ott döccen. ilyenkor a rendező-játékmester, peró súg színészeinek.
a csetlés-botlásai ellenére is szerethető előadásban peró felvonultat minden, a korábbi darabjaiból ismert, mára védjegyévé vált eszközt, technikát, néha szinte nem is tudható, melyik darabban járunk.

a metanoia társulat folytatja a darabot, ezért szívesen veszik, ha a nézők a birtokukban lévő bármely korabeli dokumentumot löw immánuel  megrágalmazásával, letartóztatásával, háziőrizetével kapcsolatban eljuttatnak hozzájuk.a lap tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció