Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

blogzárás - nincs kegyelem miről beszélünk? - emlékeztető utolsó vacsora sanyibá majdnemgudbáj blogger módra döbrei dénes - lajkó félix: bőrkert tolnai dedikált balog bezárta, aztán döbrei és lajkó a tizedik napon moncsicsi tanulmányi kör - vannak tervei? bezárult a zenedoboz hommage à Bozsik Yvette társulat idegeneknek tilos mélység s aki ott csak hal fém, nem vas - hírnév holnaptól már úgy lesz a helyes megfejtők a nap mondata andaxinház - nincs mitől félni metanoia artopédia - tizenhárom hónap unokák színháza megkerült a fesztiválbarát az összes kerékpáros szobra helyett a tegnapi nap fotója lovak az ablakban aradi kamara viszont song - idegen toll van-e valahol becsületes megtaláló? gyerekességek, csillag börtön mégy ma a böribe? mi a fontosabb? a rampai lecsó zenedobozra kovászos uborkát katica felolvas nórinak a fesztiválbarát dala ön kéntes? de ki az a grotowski? yay, meg van a... yay, hol a... derevo - harlekin (ötödik nap) mi, akik itt vagyunk ki van a virág mögött? focus műhely - happy hour (negyedik nap) szakonyi györk - marginális (negyedik nap) hmg vonaton - utcajátékok tolnaiul nomen est omen - zenedoboz pintér béláék - szutyok, idegen tollakkal vicc demokráciára és zsarnokságra didergő - horváth mihály gimnázium napibalog (harmadik nap) az eszéki zsiráf góbirita (harmadik nap) a lüke fiú az elfekvőben (harmadik nap) szeretem az angyalokat (harmadik nap) symposion lift kiállításmegnyitó (harmadik harmadik hang színháza - f/eltűnések (második nap) zenedoboz - a vajdasági szív (második nap) tolnai ottó köszöntése, jelenkor (második a kisinyovi rózsa (első nap) keserédes, avagy megnyitó (első nap) azok a deszkák, az a színpad (első nap) nehéz a szívem - hajnóczy 12 (első nap) thealter lúkbekk 2009 thealter lúkbekk 2008 thealter lúkbekk 2007 thealter lúkbekk 2006

Videók

 

 

gyerekességek, csillag börtön

2010.07.22.

03:52a thealter idei csillag börtönös előadása az aradi kamaraszínház darabja, raymond cousse: gyerekességek.
ennyi kegyetlenség ilyen finom humorral párosítva.. hát mit mondjak.
a csillagba jó darabot választani amúgy is nehéz. pár évvel ezelőtt lélegzetelállító és döbbbenetes volt a börtön színháztermében megnézni pogány judit monodrámáját. a pedig én jó anya voltam egy, a fia sírjához, a temetőbe készülő anya monológja, aki visszapergeti az időt egészen fia születéséig, és keresi a választ arra a kérdésre: mit rontott el, hiszen a fia gyilkolt, amiért ki is végezték. a darab után és alatt mélységes csend...


a gyerekességeket sokat nevetett a közönség. de azért a szívünk is sokszor összefacsarodott. mert a darab főhőse - talán 9-10 év körüli kisfiú lehet? - gyerek még és ártatlan. saját, és barátja,  Marcel csínytevéseit meséli el, közösen átélt gyerekkori élményeiket. ez a két kisfiú szemtanúja vol tannak, hogy a mészáros megöli és feldarabolja a polgármestert és a feleségét és még valakit, és ez a kisfiú elmeséli prebubertáskori szexuális élményeit is: amikor Marcel és ő kilesik Marcel nővérét és a mészáros inasát a kulcslyukon át, és azt, amikor szexuális játékokat játszanak az iskolában elbújva a nagy fiúkkal,  akiktől ezért cigarettát kapnak.

a kisfiú elképesztő kérdésbombával szórja meg a lelkészt, szeretné tudni, hogy mi a lélek.
"amit nem látunk, ami felmegy az égbe, ha öregek leszünk és jól viselkedtünk. ez  találós kérdés?" - kérdezi a kisfiú.
"nem, ez a lélek!" - válaszolja a kérdésektől kifáradt pap, már az őrület szélén.


 


 


marcel végül meghal. de a kisfiú számára a halál sem nem elfogadható, sem nem megérthető.  meglátogatja barátját, aki az ágyban fekszik,  fehér virágok és mécsesek veszik körül. a kisfiú nem tud másra gondolni, csak arra: hogyan fekhet az ágyban cipőben a barátja, amikor azt nem szabad?
a kiskamasz számára a veszteség még a temetés után sem válik valósággá: elmegy hozzájuk és becsönget, hogy marcelt játszani hívja.
a gyermeki lélek ártatlanságának, finomságának és titokzatosságának útján lung lászló zsolt fájdalmasan humorosan viszi végig a nézőt, egészen az utolsó jelenetig, amikor is a barátja után vágyódó kisfiúra ráereszkedik az álombéli koporsó fedele.
a lap tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció