Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2010 / Július 20, Kedd

 

Előadás

Webnapló
blogzárás - nincs kegyelem miről beszélünk? - emlékeztető utolsó vacsora sanyibá majdnemgudbáj blogger módra döbrei dénes - lajkó félix: bőrkert tolnai dedikált balog bezárta, aztán döbrei és lajkó a tizedik napon moncsicsi tanulmányi kör - vannak tervei? bezárult a zenedoboz hommage à Bozsik Yvette társulat idegeneknek tilos mélység s aki ott csak hal fém, nem vas - hírnév holnaptól már úgy lesz a helyes megfejtők a nap mondata andaxinház - nincs mitől félni metanoia artopédia - tizenhárom hónap unokák színháza megkerült a fesztiválbarát az összes kerékpáros szobra helyett a tegnapi nap fotója lovak az ablakban aradi kamara viszont song - idegen toll van-e valahol becsületes megtaláló? gyerekességek, csillag börtön mégy ma a böribe? mi a fontosabb? a rampai lecsó zenedobozra kovászos uborkát katica felolvas nórinak a fesztiválbarát dala ön kéntes? de ki az a grotowski? yay, meg van a... yay, hol a... derevo - harlekin (ötödik nap) mi, akik itt vagyunk ki van a virág mögött? focus műhely - happy hour (negyedik nap) szakonyi györk - marginális (negyedik nap) hmg vonaton - utcajátékok tolnaiul nomen est omen - zenedoboz pintér béláék - szutyok, idegen tollakkal vicc demokráciára és zsarnokságra didergő - horváth mihály gimnázium napibalog (harmadik nap) az eszéki zsiráf góbirita (harmadik nap) a lüke fiú az elfekvőben (harmadik nap) szeretem az angyalokat (harmadik nap) symposion lift kiállításmegnyitó (harmadik harmadik hang színháza - f/eltűnések (második nap) zenedoboz - a vajdasági szív (második nap) tolnai ottó köszöntése, jelenkor (második a kisinyovi rózsa (első nap) keserédes, avagy megnyitó (első nap) azok a deszkák, az a színpad (első nap) nehéz a szívem - hajnóczy 12 (első nap) thealter lúkbekk 2009 thealter lúkbekk 2008 thealter lúkbekk 2007 thealter lúkbekk 2006

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Derevo (Oroszország-Németország): Harlekin

20. Kedd 19:00     Kisszínház

90'

A Derevo 1992-ben mutatkozott be Magyarországon: a MASZK Egyesület meghívására egy különleges utcaszínházi produkcióval érkeztek Szegedre, akkor még Leningrádból. A következő években többször elhozták új előadásaikat, a csoport vezetője, Anton Adaszinszkij pedig tréningeket is tartott. A '90-es évek közepére már Németországba költöztek, és nemzetközileg is egyre ismertebbé váltak. Sikerük ma is töretlen, folyamatosan járják előadásaikkal a világot, a legrangosabb színházi fesztiválok és művészeti programsorozatok vendégei, díjazottjai. Számos koprodukcióban is részt vesznek, filmeket készítenek, zenélnek.
A Harlekin című új előadással a maszkok színháza, a középkori pantomimjátékok és az utazó muzsikusok és bohócok művészete előtt szeretnék leróni tiszteletüket a Derevo alapító tagjai, Jelena Jarovaja és Anton Adaszinszkij. A két kiváló táncos régi, tradicionális történeteket mesél el költői nyelven, tele érzelemmel, egy rendkívüli látványvilágú előadásban, a társulat legújabb produkciójában.

„A vámvizsgálatnál a Foglalkozása rovatba azt írtam be: harlekin.
A rendőr megkérdezte, hogy ez mit jelent.
Azt feleltem: - Én ezt csinálom már évek óta egy színházban.
Mire ő: - Akkor azt kellene írnia, hogy: színész.
Elnézést kértem. Ő mosolygott.
Ahogy mentem el a pulttól, a hátamon éreztem a rosszalló tekintetét.
És hirtelen rájöttem, hogy másképp járok. Könnyebbek a lépteim és élénkebbek, mintha 300 évvel fiatalabb lennék.”

„A Derevo a hazai közönség által oly fájdalmasan hézagosan ismert, a nyolcvanas-kilencvenes években indult, az elmúlt század roppant súlyú művészi örökségére építkező oroszországi kísérleti színházi vonal zászlóshajója, amely szerencsénkre – szinte egyedülálló módon – viszonylag rendszeresen lép fel Magyarországon. A keveset, amit e körből ismerünk, nagyrészt a Thealter és az IMMT jó szemű, elhivatott szervezőinek köszönhetjük. Külföldi fesztiválélményeim alapján bátran állíthatom: szégyenletes, mennyire nem tudunk semmit arról, mi zajlik az egykori keleti blokk országainak színházi és táncműhelyeiben. Az átalakult, immár nevében is nemzetközi Merlin Színház egyik első vendégjátéka fontos lépés egy helyes irányba: a "sztárrá lett", immár kényelmes körülmények közt működő és korábbi hazai partnerei által mostanra megfizethetetlenné vált Derevót hívni, látni kell. Akárcsak Lengyelország, a Baltikum, Csehország, Szerbia és persze Oroszország egy-két kivételtől eltekintve csak szerencsés kevesek által ismert, kiemelkedő fontosságú társulatait, amelyek a tőlünk (és tőlük) távolabbra eső, kultúrafinanszírozás tekintetében (is) boldogabb országokban bizony rendszeresen fellépnek, s a rangos fesztiválokon díjesőben részesülnek.”
(Halász Tamás: Derevo Társulat: Egyszer volt..., szinhaz.hu)

Pieretta, részeges katona, odaadó majmocska és orvos: Jelena Jarovaja
Harlekin és az árnyéka, Lajos-Barabás, órarugó és kintornás: Anton Adaszinszkij
hang: Daniel Williams
zene: Daniel Williams, Anton Adaszinszkij, Dmitrij Sosztakovics, Henry Purcell és mások
fény: Igor Fomin
látvány, kellékek: Andrej Bobiljev
jelmez: Anna Frumson
koncepció, koreográfia: Anton Adaszinszkij és a Derevo

A vendégjáték támogatója: NKA Táncművészeti Szakmai Kollégium, Szeged MJV Önkormányzata

http://derevo.org/common/int/actions/performances/harlekin/
YouTube

Az előadást támogatta:

Nemzeti Kulturális Alapprogram

Szeged MJV Önkormányzata

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció