Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2010 / Július 21, Szerda

 

Előadás

Webnapló
blogzárás - nincs kegyelem miről beszélünk? - emlékeztető utolsó vacsora sanyibá majdnemgudbáj blogger módra döbrei dénes - lajkó félix: bőrkert tolnai dedikált balog bezárta, aztán döbrei és lajkó a tizedik napon moncsicsi tanulmányi kör - vannak tervei? bezárult a zenedoboz hommage à Bozsik Yvette társulat idegeneknek tilos mélység s aki ott csak hal fém, nem vas - hírnév holnaptól már úgy lesz a helyes megfejtők a nap mondata andaxinház - nincs mitől félni metanoia artopédia - tizenhárom hónap unokák színháza megkerült a fesztiválbarát az összes kerékpáros szobra helyett a tegnapi nap fotója lovak az ablakban aradi kamara viszont song - idegen toll van-e valahol becsületes megtaláló? gyerekességek, csillag börtön mégy ma a böribe? mi a fontosabb? a rampai lecsó zenedobozra kovászos uborkát katica felolvas nórinak a fesztiválbarát dala ön kéntes? de ki az a grotowski? yay, meg van a... yay, hol a... derevo - harlekin (ötödik nap) mi, akik itt vagyunk ki van a virág mögött? focus műhely - happy hour (negyedik nap) szakonyi györk - marginális (negyedik nap) hmg vonaton - utcajátékok tolnaiul nomen est omen - zenedoboz pintér béláék - szutyok, idegen tollakkal vicc demokráciára és zsarnokságra didergő - horváth mihály gimnázium napibalog (harmadik nap) az eszéki zsiráf góbirita (harmadik nap) a lüke fiú az elfekvőben (harmadik nap) szeretem az angyalokat (harmadik nap) symposion lift kiállításmegnyitó (harmadik harmadik hang színháza - f/eltűnések (második nap) zenedoboz - a vajdasági szív (második nap) tolnai ottó köszöntése, jelenkor (második a kisinyovi rózsa (első nap) keserédes, avagy megnyitó (első nap) azok a deszkák, az a színpad (első nap) nehéz a szívem - hajnóczy 12 (első nap) thealter lúkbekk 2009 thealter lúkbekk 2008 thealter lúkbekk 2007 thealter lúkbekk 2006

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Aradi Kamaraszínház (Románia): Raymond Cousse: Gyerekességek - Vendégjáték a Dankó Pista Fesztiválon (Szegedi Fegyház és Börtön)

21. Szerda 16:00     Csillag Börtön

60'

A Gyerekességek című előadás nem „gyerekjáték”, nem gyermeki jópofáskodások láncolata, csak a felnőtt tekinti pejoratív hangsúllyal annak.
Az érzékeny gyermeki lélek ártatlan tiszta tekintetével tárulkozik fel előttünk, érzelmei tiszták, tiszta a viszonya a világhoz, a világ borzalmainak érthetetlenségéhez. A gyermek már nem gyermek, de még nem is felnőtt, prepubertás korban van, a világ megértésének senkiföldjén bolyong. Metafizikai szorongással tekint a testi titkok, a lélek halhatatlansága felé. Időben, térben, bárhol, bármikor megtörténhet a játék.
Kezdet és vég között a gyermeki lélek mélyére hatolni, ebből csak harsány kacagással, borzalmat elűző nevetéssel, illetve zokogással lehet menekülni. Vagy ha nincs más kiút, meg kell osztani a nézővel. Akárcsak az artézi kút esetében: minél mélyebbre ásunk, annál magasabbra szökken az ár.
Felnőtt színész alakítja a gyermeket, illetve azokat a felnőtteket, akik körülveszik: abszurd, groteszk módon megjelenítve őket, egy „többszereplős” játékká varázsolva a színpadot.
Raymond Cousse, író, rendező, színész, akit a „francia Latinovits”-nak is nevezhetnénk, önmagának írta darabjait, önmagának, önmagáról, egyéni világérzést megvilágítva, egyetemes érvényességgel.  Gyerekességek című darabját, mint „kult-eszmét”, a világ minden táján játsszák ma is.
A mindenkori gyermek kis harcos: kardja a szeretet, pajzsa a humor, élettere a szabadság.

fordította: Oberten János
főszerepben: Lung László Zsolt
díszlet-jelmez: Fekete Réka, Tapasztó Ernő
hang, ügyelő: Gheorghe Mureşan
fény: Cornel Dume
a rendező munkatársa: Fekete Réka
rendező: Tapasztó Ernő

Az előadás a Szegedi Fegyház és Börtön és a MASZK Egyesület/THEALTER fesztivál immár hagyományosnak mondható együttműködése keretében vendégszerepel a Csillag Börtönben, a  Dankó Pista Fesztiválon.

http://kamara.undock.eu

Az előadás támogatói: Aradi Polgármesteri Hivatal, Aradi RMDSZ, Miniszterelnöki Hivatal, Eurotrans Alapítvány, Communitas Alapítvány.

A szegedi vendégjáték támogatója: Román Kulturális Intézet (Budapest)

Az előadás MEGTELT!, több jegyet sajnos nem tudunk biztosítani a rendkívül korlátozott „civil” nézőszám miatt!Az előadást támogatta:

Román Kulturális Intézet (Budapest)

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció