Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2010 / Július 25, Vasárnap

 

Előadás

Webnapló
blogzárás - nincs kegyelem miről beszélünk? - emlékeztető utolsó vacsora sanyibá majdnemgudbáj blogger módra döbrei dénes - lajkó félix: bőrkert tolnai dedikált balog bezárta, aztán döbrei és lajkó a tizedik napon moncsicsi tanulmányi kör - vannak tervei? bezárult a zenedoboz hommage à Bozsik Yvette társulat idegeneknek tilos mélység s aki ott csak hal fém, nem vas - hírnév holnaptól már úgy lesz a helyes megfejtők a nap mondata andaxinház - nincs mitől félni metanoia artopédia - tizenhárom hónap unokák színháza megkerült a fesztiválbarát az összes kerékpáros szobra helyett a tegnapi nap fotója lovak az ablakban aradi kamara viszont song - idegen toll van-e valahol becsületes megtaláló? gyerekességek, csillag börtön mégy ma a böribe? mi a fontosabb? a rampai lecsó zenedobozra kovászos uborkát katica felolvas nórinak a fesztiválbarát dala ön kéntes? de ki az a grotowski? yay, meg van a... yay, hol a... derevo - harlekin (ötödik nap) mi, akik itt vagyunk ki van a virág mögött? focus műhely - happy hour (negyedik nap) szakonyi györk - marginális (negyedik nap) hmg vonaton - utcajátékok tolnaiul nomen est omen - zenedoboz pintér béláék - szutyok, idegen tollakkal vicc demokráciára és zsarnokságra didergő - horváth mihály gimnázium napibalog (harmadik nap) az eszéki zsiráf góbirita (harmadik nap) a lüke fiú az elfekvőben (harmadik nap) szeretem az angyalokat (harmadik nap) symposion lift kiállításmegnyitó (harmadik harmadik hang színháza - f/eltűnések (második nap) zenedoboz - a vajdasági szív (második nap) tolnai ottó köszöntése, jelenkor (második a kisinyovi rózsa (első nap) keserédes, avagy megnyitó (első nap) azok a deszkák, az a színpad (első nap) nehéz a szívem - hajnóczy 12 (első nap) thealter lúkbekk 2009 thealter lúkbekk 2008 thealter lúkbekk 2007 thealter lúkbekk 2006

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Döbrei Dénes (Franciaország) – Lajkó Félix (Szerbia): Bőrkert (Jardin du peau) – Tolnai lexikon D-től L-ig zenére és táncra - ősbemutató

25. Vasárnap 19:00     Régi Zsinagóga

60'

„Hozz be egy szál füvet a szikről mama
Hozz be egy szál füvet a szikről mama
Hozz be szál füvet azt viszem magammal.”
(Tolnai Ottó)

A főszereplő a táncos-színész-imitátor, aki a világot járja, ingázik Franciaország és Japán között, a tánc nyelvén beszél utazásairól, és hazatér… Utazásai közben találkozik Orfeusszal (Lajkó Félix), aki az erdei tisztáson ül és a citeráján játszik. Évek óta találkoznak az erdő más-más akusztikájú helyein, próbálgatják egymás hangszerét, a test, a zene, a tánc, a természet megnyilvánulásait figyelik. A találkozások meghatározatlan időközökben valósulnak meg, az éppen adott körülmények között, nyári forróságban, hideg télben, szélben vagy szélcsendben. A test mozdul, mozdulva mesél, a zene kérdez és válaszol, a két kifejezőeszköz kommunikál.

Az eseményeknek vajon ugyanaz-e a forrása, vagy csak az okozatuk hasonló, és valami végtelen egybeesés hozza létre a tényeket, a jelenetsorok összefüggő szabályszerűségét? A tények végtelenségét a korábbi ismereteink tartalmazzák. Az emlékeink fölvázolásánál, az előadás helyzeteinek ábrázolásánál okvetlenül fel kell hogy tegyük az utazók kérdéseit. Meg kell vizsgálnunk az egyszerű, ősi fogalmakhoz tartozó szimbólumoknak, mint például a fű, a fa, a hó, az ég, a felhők jelentéstartalmát, érzelmi hatását a zenében, a mozdulatban. Meg kell vizsgálnunk, hogyan ábrázolja a zene a kék színt, és hogyan mozdul meg a test ezzel a színnel, hogyan jut kifejezésre a kellemes íz, hogyan az öröm. Szavaink gyorsan elégtelenekké válnak ezen jelenségek megnyilvánulásainak elmeséléséhez, ehhez kívánunk most olyan  színpadi megnyilvánulási formát keresni, megteremteni, amely a két hangszer (citera és test) segítségével érthető módon képes közölni élményeinket, tapasztalatainkat, leírni és ábrázolni bonyolult, összefüggéseket kereső életutunkat.

előadó, koncepció: Döbrei Dénes
munkatárs: Varga Heni
zene: Lajkó Félix (citera)
látványterv: Hegyi Csaba
fény: Turcsányi István

ddebrei@yahoo.fr

Az előadás támogatói: Kobez-Centre Memoire du Corps (Franciaország), NKA Táncművészeti Kollégium, MASZK Egyesület (Szeged), Kosztolányi Dezső Színház (Szerbia), Nyári Mozi (Szerbia)

Köszönet mindazoknak, akik megértéssel és mindazoknak, akik másként gondolkodtattak.

Az előadás a MASZK Egyesület felkérésére és támogatásával készült.

Az előadást támogatta:

Nemzeti Kulturális Alap

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció