Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2010 / Július 18, Vasárnap

 

Előadás

Webnapló
blogzárás - nincs kegyelem miről beszélünk? - emlékeztető utolsó vacsora sanyibá majdnemgudbáj blogger módra döbrei dénes - lajkó félix: bőrkert tolnai dedikált balog bezárta, aztán döbrei és lajkó a tizedik napon moncsicsi tanulmányi kör - vannak tervei? bezárult a zenedoboz hommage à Bozsik Yvette társulat idegeneknek tilos mélység s aki ott csak hal fém, nem vas - hírnév holnaptól már úgy lesz a helyes megfejtők a nap mondata andaxinház - nincs mitől félni metanoia artopédia - tizenhárom hónap unokák színháza megkerült a fesztiválbarát az összes kerékpáros szobra helyett a tegnapi nap fotója lovak az ablakban aradi kamara viszont song - idegen toll van-e valahol becsületes megtaláló? gyerekességek, csillag börtön mégy ma a böribe? mi a fontosabb? a rampai lecsó zenedobozra kovászos uborkát katica felolvas nórinak a fesztiválbarát dala ön kéntes? de ki az a grotowski? yay, meg van a... yay, hol a... derevo - harlekin (ötödik nap) mi, akik itt vagyunk ki van a virág mögött? focus műhely - happy hour (negyedik nap) szakonyi györk - marginális (negyedik nap) hmg vonaton - utcajátékok tolnaiul nomen est omen - zenedoboz pintér béláék - szutyok, idegen tollakkal vicc demokráciára és zsarnokságra didergő - horváth mihály gimnázium napibalog (harmadik nap) az eszéki zsiráf góbirita (harmadik nap) a lüke fiú az elfekvőben (harmadik nap) szeretem az angyalokat (harmadik nap) symposion lift kiállításmegnyitó (harmadik harmadik hang színháza - f/eltűnések (második nap) zenedoboz - a vajdasági szív (második nap) tolnai ottó köszöntése, jelenkor (második a kisinyovi rózsa (első nap) keserédes, avagy megnyitó (első nap) azok a deszkák, az a színpad (első nap) nehéz a szívem - hajnóczy 12 (első nap) thealter lúkbekk 2009 thealter lúkbekk 2008 thealter lúkbekk 2007 thealter lúkbekk 2006

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Symposion LIFT: Tolnai Ottó műveinek képregény adaptációja - kiállítás-megnyitó

18. Vasárnap 17:00     Grand Café

40'

alkotók: Stark Attila, Szajkó István, Szöllősi Géza, Miroslav Lazendić, Damir Rijovic Originalov, Ricz Géza, Zabos Csaba, Antal László, Utcai Dávid, Kanyó Ervin, Aleksandar Zograf, Sirály Dóri, Johanna Marcade, Bruno Tolić, Tijana Luković, Ábrahám István, Damir Pavić, Radovan Popović, Sagmeister Peity Laura, Fodor Tibor, Daniela Mamuzic

A Symposion című kulturális, művészeti folyóirat immár 1963 óta létező progresszív szellemisége napjainkban is életképes a jelenlegi szerkesztői koncepciónak köszönhetően.
A folyóirat legújabb száma Tolnai Ottó szövegeket képregényesít. Mint a Symposion közelmúltban megjelent számainak, a jelenlegi kiadványnak is az az alapelve, hogy a kész irodalmi szövegekre képzőművészek készítenek (szabadon vagy klasszikus módon értelmezett) képregényeket. A jelenlegi projekt tehát Tolnai életművét igyekszik feldolgozni, leképezni, képzőművészeti alkotásokon keresztül. Az alkotások, a vizuális anyag elkészítésére a régió jeles képzőművészeit kérte fel a szerkesztő, aki Tolnai tengernyi szövegéből válogatott időrendi sorrendben, a kiválogatott szövegeket egy dimenzióvonal mentén fűzte fel, és úgy instruálta a horvát, francia, magyar és szerb képzőművészeket, hogy az elkészült vizuális anyag ne különállóan, hanem egymással is kommunikálva, hálózatot képezve jöjjön létre.

www.symposion-line.eu - közéleti kultúrmonitor

A kiállítás a MASZK Egyesület felkérése és támogatásával készült.

Támogatók: MASZK Egyesület (Szeged), Szülőföld Alap, Tartományi Jogalkotási Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, Szerbiai Köztársaság Kulturális Minisztériuma

Stark Attila (1979, Magyarország)
A pécsi Művészeti Szakközépiskolában és az Iparművészeti Egyetemen tanult, Ljubljanában és Barcelonában is tartózkodott ösztöndíjjal. Több mint ötven, egyéni és csoportos kiállításon voltak láthatók munkái, számos magyarországi kiállítóhely mellett többek között Bolognában, Tokióban, Párizsban, Helsinkiben, Londonban vagy Szentpéterváron. Két kötete jelent meg Kulo City és Bélváros címmel, illetve Ágoston Béla zenésszel közösen kiadtak egy CD-ből és képregényből álló kiadványt is. A Roham magazin dizájnere.

Szajkó István (1955, Szerbia)
1973-ban Újvidéken befejezi az iparművészeti középiskola grafikai szakát. 1978-ban a zágrábi Képzőművészeti Akadémia festészeti szakán, Nikola Reiser osztályában kap diplomát. 1981-ben tagja lesz a Vajdasági Képzőművészek Egyesületének. 1982-től szabad művészként dolgozik. 1992-től tagja a Magyar Köztársaság Művészeti Alapjának. Munkásságáért számos díjat kapott. Önállóan körülbelül százszor állított ki.

Szöllősi Géza (1977, Magyarország)
Több kitérő után 2004-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszékén. Hússzobrai keltették fel Pálfi György filmrendező figyelmét, aki felkérte őt, hogy legyen a Taxidermia speciális art dizájnere. A filmhez készült látványtervekkel diplomázott is egyben. A nagyközönség leginkább innen, illetve az Ópium: Egy elmebeteg nő naplója című filmből ismerheti a munkáit. Sokan, sokféleképp hatottak rá, közülük is kiemelkedő a Young British Artists hatása, az utóbbi időben pedig a kínai Cai Guo-Qiang és a kultrendező Alejandro Jodorowsky munkái érintették meg intenzíven.

Miroslav Lazendić (1980, Szerbia)
Underground képregény-rajzolással 1997 óta foglalkozik. Szerbiában és külföldön egyaránt ismert illusztrátor, folyamatosan állít ki, művésztelepeket és akciókat szervez. Grafikusként tevékenykedik, szabadidejében szitanyomatokat készít, tetovál, rajzol, kerékpározik, padról padra bóklászik…

Damir Rijovic Originalov (1972, Szerbia)
Szimpatikus fiú a környékről. Hiábavalóan tölti idejét azzal, hogy ennek ellenkezőjét bizonyítsa. Úszik az árral, a tehetségesen rajzolni tudók tehetségét használva, hogy a dolgokat szebbé tegye. Ezért fizetik. Azt mondja, nem rossz pénz.

Ricz Géza (1980, Szerbia)
A kilencvenes évek elején utazások, és a gördeszkázás során találkozott a graffiti művészettel, amely azonnal rabul ejtette, és aminek stílusjegyei a mai napig megtalálhatók munkáiban. A szegedi egyetem rajz és szlavisztika szakain tanult. A hagyományos táblakép-festészet mellett számítógépes grafikával és murál festészettel foglalkozik, ilyen jellegű munkákat készít többek között Párizsban, Prágában, Amszterdamban, Bornemouth-ban, Münchenben, Belgrádban, Budapesten, Győrben. 2005-ben barátaival grafikai stúdiót alapított Restless néven.
http://riczgeza.com/

Zabos Csaba
2003 óta foglalkozik képregény-rajzolással. Részt vett a rajzfilm.hu mozgóképregény pályázatán „Agyar” című munkájával. A Magyar Képregény Akadémia (MKA) tagja. Az MKA által kiadott Pinkhell c. magazinban megjelent munkái: Torony (2006), Másnap (2006), The gang (2007), Apák bűne (2008). 2008-ban a Reneszánsz Év keretein belül meghirdetett Mátyás király témájú képregény pályázaton megosztott első díjat kapott. 2009-ben indult a 24 órás képregény-rajzoláson, amit az angouleme-i képregény fesztivál keretein belül hirdettek meg. 24 óra alatt kellett 24 oldal képregényt rajzolni.
http://zaboscsaba.blogspot.com/

Antal László (1984, Szerbia)
2007-ben végzett az Újvidéki Művészeti Akadémia grafikai dizájn szakán.  Több közös tárlaton szerepeltek plakátjai, illusztrációi és festményei, de számos önálló tárlata is volt. 2005-ben első díjat kapott a 43. Belgrádi „Zlatno Pero” és a 8. Nemzetközi Illusztrációs Biennálén. 2008 óta a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház dizájnere. Zenével, zeneszerzéssel is foglalkozik, saját
együttese a Sixth June.

Utcai Dávid (1978, Szerbia)
1996-ban vett részt először a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Táborban (TAKT), ahol Rácz László díjat kapott. Ebben az alkotóműhelyben ismerte meg Sinkovics Ede festőművészt, aki sokat segített művészete kifejlődésében. 1998-ban nyert felvételt a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakára, Károlyi Zsigmond osztályába. Egyetemi évei alatt a kifejezési módokat, stílusokat próbálta ki festészetében. A diploma megszerzése után visszatért Szerbiába és berendezte műtermét. 2006-tól tanít képzőművészetet. 2008-tól a TAKT képzőművészeti csoportjának vezetője.

Kanyó Ervin (1976, Szerbia)
A rajzolás világába Würtz, Hincz, Reich és más nagy rajzolók lenyűgöző munkái csalták be. Azokban a borzalmas kilencvenes években szinte éltető tápláléknak tetszettek számára a szép könyvek, rajzok. Az Újvidéki Akadémián grafika szakon diplomázott 2000-ben. Egyéves részképzésen vett részt a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Tervezőgrafikusi, ipari formatervezői, illusztrátori és rajzpedagógiai ismereteket szerezett itthon és külföldön. 2009-től az UPIDIV tagja.

Aleksandar Zograf (1963, Szerbia)
Saša Rakezić a képregényes világban Aleksandar Zografként ismert. Pancsován él. A kilencvenes évek elején indult nemzetközi karrierje, amit mindenekelőtt az amerikai Fantagraphics Books kiadónak köszönhet. 2003 óta folyamatosan jelennek meg kétoldalas képregényei a szerbiai Vreme (Idő) c. hetilapban. Legújabb képregény-válogatása Elhasznált világ címmel jelent meg a budapesti Nyitott Műhely Kiadóháznál.

Sirály Dóri (1980, Magyarország)
A Kaffka Margit Gimnázium rajztagozatán, a budai rajziskolában, majd az Iparművészeti Egyetem alkalmazott grafika szakán tanult. 2007-ben diplomázott, diplomamunkáját (Stanislaw Lem: Kiberiáda) a Roham Kiadó jelentette meg. 2007-től illusztrál a Roham magazinba. Jelenleg szabadúszó grafikus, weboldalak, kiadványok, arculatok tervezésével, és illusztrációk készítésével foglalkozik. Ha ideje engedi, csoportos kiállításokon is részt vesz, voltak már munkái kiállítva Helsinkiben, Londonban, Milánóban, Székesfehérváron, Budapesten.

Johanna Marcade (1983, Franciaország)

Bruno Tolić (1981, Horvátország)

Tijana Luković (1986, Szerbia)
2009-ben diplomázott az Újvidéki Művészeti Akadémia festő szakán, ahol jelenleg mesterképzésen vesz részt, Goran Despotovski osztályában. Négy önálló tárlata volt, számtalan csoportos kiállításon vett részt. 2010-ben elnyerte a Vajdasági Kortárs Képzőművészeti Múzeum Dialógus Vasarelyvel elnevezésű pályázatán való részvételéért a Magyar Állam Oktatási és Kulturális Minisztériumának Ösztöndíját.

Ábrahám István (1976, Magyarország)
1995-ben érettségizett a szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában alkalmazott grafika szakon. 2000-ben diplomázott a budapesti Képzőművészeti Egyetemen festő szakán, Szabados Árpád osztályában. 2001 óta Szegeden él. A Mozaik Tankönyvkiadónál dolgozik grafikus illusztrátorként. Több egyéni és csoportos kiállításon is részt vett, de már nem emlékszik pontosan hol és mikor. Orcsik Roland Holdnak Arccal című kötetét illusztrálta.

Damir Pavić (1969, Szerbia)

Radovan Popović (1975, Szerbia)

Sagmeister Peity Laura (1969, Szerbia)
Az újvidéki Képzőművészeti Karon diplomázott festészet szakon 1999-ben. 2000-2003 között részt vesz a pécsi egyetem művészeti karának doktorandusz képzésén (Keserü Ilona volt a témavezetője). Számos egyéni és csoportos kiállításon voltak láthatóak munkái Szerbiában, Magyarországon és Belgiumban. Festészet mellett pedagógiai tevékenységgel és könyvillusztrálással is foglalkozik.

Fodor Tibor (1982, Magyarország)

Daniela Mamuzic (1975, Szerbia)
Az Újvidéki Művészeti Akadémia szobrász szakán szerzett diplomát. Több köztéri szobor alkotója, ugyanakkor hasonló alkotások társszerzőjeként is jegyzi nevét. Műemlékvédelem alatt álló épületek gipszelemeinek restaurálásával, grafikai tervezéssel, könyv- és folyóirat-tördeléssel foglalkozik. A Palicsi Filmfesztivál fiatal európai filmesek programja Underground Spirit díjának tervezője és kivitelezője, valamint ugyanezen fesztivál fődíját is ő készítette. A nemzetközi színtéren ismertté vált Pionir 10 billentyűse és vokalistája volt. Jelenleg a Wooden Ambulance és az Ana Never együttesekben énekel és játszik, billentyűn, gitáron. Röviden: rajzol, szobrászkodik, kaparja a falat, számítógép előtt ül, zenél, táncol, énekel.

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció