Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2010 / Július 17, Szombat

 

Előadás

Webnapló
blogzárás - nincs kegyelem miről beszélünk? - emlékeztető utolsó vacsora sanyibá majdnemgudbáj blogger módra döbrei dénes - lajkó félix: bőrkert tolnai dedikált balog bezárta, aztán döbrei és lajkó a tizedik napon moncsicsi tanulmányi kör - vannak tervei? bezárult a zenedoboz hommage à Bozsik Yvette társulat idegeneknek tilos mélység s aki ott csak hal fém, nem vas - hírnév holnaptól már úgy lesz a helyes megfejtők a nap mondata andaxinház - nincs mitől félni metanoia artopédia - tizenhárom hónap unokák színháza megkerült a fesztiválbarát az összes kerékpáros szobra helyett a tegnapi nap fotója lovak az ablakban aradi kamara viszont song - idegen toll van-e valahol becsületes megtaláló? gyerekességek, csillag börtön mégy ma a böribe? mi a fontosabb? a rampai lecsó zenedobozra kovászos uborkát katica felolvas nórinak a fesztiválbarát dala ön kéntes? de ki az a grotowski? yay, meg van a... yay, hol a... derevo - harlekin (ötödik nap) mi, akik itt vagyunk ki van a virág mögött? focus műhely - happy hour (negyedik nap) szakonyi györk - marginális (negyedik nap) hmg vonaton - utcajátékok tolnaiul nomen est omen - zenedoboz pintér béláék - szutyok, idegen tollakkal vicc demokráciára és zsarnokságra didergő - horváth mihály gimnázium napibalog (harmadik nap) az eszéki zsiráf góbirita (harmadik nap) a lüke fiú az elfekvőben (harmadik nap) szeretem az angyalokat (harmadik nap) symposion lift kiállításmegnyitó (harmadik harmadik hang színháza - f/eltűnések (második nap) zenedoboz - a vajdasági szív (második nap) tolnai ottó köszöntése, jelenkor (második a kisinyovi rózsa (első nap) keserédes, avagy megnyitó (első nap) azok a deszkák, az a színpad (első nap) nehéz a szívem - hajnóczy 12 (első nap) thealter lúkbekk 2009 thealter lúkbekk 2008 thealter lúkbekk 2007 thealter lúkbekk 2006

Részletes információ

Oldal nyomtatása

A Teatr Laboratorium 50 éve: dokumentumkiállítás - megnyitó

17. Szombat 20:45     Kisszínház

10'

A kiállítás Jerzy Grotowskit, a XX. század egyik legfontosabb színházi guruját és az általa létrehozott legendás színházi műhely, a Teatr Laboratorium fél évszázados történetét mutatja be.

Jerzy Grotowski rendező, színházteoretikus, pedagógus, színészi módszerek megalkotója. 1933-ban született Rzeszówban, 1999-ben hunyt el az olaszországi Pontederában. A XX. századi színház legnagyobb hatású megújítóinak egyike volt. Az általa alapított Teatr Laboratorium a legfontosabb XX. századi művészeti intézmények közé tartozott. Itt alkotta ellentétes indulatokat, csodálatot és számos vitát kiváltó előadásait, az Akropoliszt (1962), az Állhatatos herceget (1965) és az Apocalypsis cum figurist (1968). Jerzy Grotowski nem csak színházi alkotó, hanem a színház filozófusa is volt. 1968-ban jelentette meg többek között az Egyesült Államokban A szegény színház felé c. manifesztumát.

„Nem vagyok tudós. Vajon művész vagyok? Valószínűleg igen. Én egy szakmunkás vagyok” – mondta magáról.

A Teatr Laboratorium nem egy klasszikus színház volt. Grotowski a „részvétel színháza” avagy a „paraszínház” eszméjét valósította meg benne. Előadásaiban nem a színészek vagy az előadott szöveg voltak a legfontosabbak, hanem a művész és néző között felszabaduló érzelmek. Grotowski művészi útkeresése egyre jobban távolodott a művészettől és egyre inkább közeledett az antropológia felé. 1978-1982 között, utolsó lengyelországi periódusában hozta létre a Források Színházát. Azért utazott olyan gyakran Indiába és Dél-Amerikába, hogy tanulmányozhassa az egész emberiség számára közös rítusokat, viselkedésmódokat, amelyek keletkezését közös őseinknél kell keresni.

Jerzy Grotowski 1986-tól az olaszországi, Pisa-környéki Pontederában alkotott. Az általa, a Kaliforniai Egyetem és a Peter Brook Centrum által létrehozott színházi központ valósította meg művészeti-tudományos szerzői programját. Grotowski itt végleg megvált a rendezői és alkotói szerepétől. Bár sokan vetették a szemére a sámánizmus, a próféta és guru szerepében való pózolás bűnét, azok, akik személyesen ismerték, mint melegszívű, kedves embert emlegették.

Grotowski a harmadik olyan lengyel Adam Mickiewicz és Bronisław Geremek mellett, aki a párizsi College de France tanára lett. Számos nagy hírű egyetemen tanított az egész világon, több ezek közül doktor honoris causa címet is adományozott neki (többek között a pittsburgh-i, a chicagói és a wroclawi egyetemek). A College de France kifejezetten az ő számára alapította a Színházantropológiai Tanszéket.

Támogatók: Lengyel Intézet (Budapest), Grotowski Intézet (Wroclaw)

Az előadást támogatta:

Lengyel Intézet

Grotowski Intézet (Wroclaw)

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2023 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció