Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

blogbezár, vége, vége van nem történhet semmi rossz másnap - önkéntesbúcsú cipoek a thealter kedvenc tere, a régi zsina a blogger legjei mégnincsvége egészen bitef és grad - eltáncolni mindent egyre megy fesztzár kenyérrel a zsebben - égi áldás sanyibá, a beksztédzs vmg jövőképtelen - hazudjak? révész robinak szabadságra fel! - úszóház módra no merci szong a vojőr mesterlövész fontos tudni, hogy mi mennyi a ház szelleme- az én történetem a ház szelleme - utcaszínház alkotóközösség tanya k. és yael k. - neked melyik a kedvenc főbűnöd? andaxínház - nekem már könnyű a szívem besse danse - megkomponált kiszámíthatatlanság ronald mcdonald, a gyilkos bohóc tükrön túl szong TÁP Színház - Черенадраг andaxínház - a szembenézetés színháza útlevél, fogkefe - határvadász drámaisok helyreigazítás szégyen szlovén exportra réti anna: vis-a-vis csillag börtön: székelylend a méltatlankodó sisak lia szerint a kispál meg a kiscsillag idei önkéntes szong kritikus szekció - pintér bélával csáki judit beszélgetett andaxínház - csütörtök k2 azt a csöndet -a bátrak színháza siker és örök élet garantált lárpúr lába ivo dimcsev i*on nemdakota közmondás kaisers tv, ungarn - pintér béláéktól parastúdió/nemezis andaxínház: beavatkozások - törékeny az élet nagy kérdése hmg határvadász képekben keresztelő passport1 - újabb balta a fejbe pincér géza és a tündöklő középszer újrahsznosítás, brénsztorming recycled by gera judit dudaéva: stopango thealterbaráth szakmai beszélgetés: ágens, pitbull a pitbull cselekedetei a fesztiválfüzetek természetrajza ágens: inTime betűfiúcska passport2 - már megint balta a fejbe az égbolt zár, a kiállítás megnyit hétfői jegyes song a fesztiválblogger kéretlen monológja Már csak hármat alszunk

Videók

 

 

pincér géza és a tündöklő középszer

2012.07.25.

13:28Pintér Béla és Társulata (Budapest): Tündöklő Középszer
24. Kedd 19:30     Kisszínház
90'
szereplők:
Korpás János: Thuróczy Szabolcs
Géza: Pintér Béla
Judy: Szalontay Tünde
Madár: Szamosi Zsófia
Szücsi: Enyedi Éva
Juci: Herczenik Anna
Bölény: Friedenthal Zoltán
Héra: Roszik Hella
Dínó: Quitt László
Újházy Miska: Kéménczy Antal


pintér béla társulata nem az egyetlen, amely fittyet hány a kritikusokra, sőt, szamárfület is mutatnak nekik a darabban, amikor idézik egyikük kritikáját, miszerint Pincér Géza színháza nem más, mint tündöklő középszer, amely humorral szerette volna ábrázolni a rögvalót.
legutóbb bozsik yvette társulata mutatott fityiszt a kritikusoknak, a thealteren láthatta is ezt a darabot a közönség két évvel ezelőtt.


pintér béláék tündöklő középszerének történetét muszáj leírni.
a darabban színházat játszanak, egy társulat próba közben, a maga fájdalmaival, a maga szenvedéseivel. válogatott társaság, mintha mindannyian a gyerekszoba éjszaka megszökött játékai lennének: ott van a kínai szü-csin, babaházból lépett volna ki, törékeny kis porcelánfigura, ott van pincér géza, háborúban lesántult katonatiszt, korpás  jános, aki egy az egyben emlékeztet a palacsinatsütős, ördögverő vitéz jánosra hetyke kis sapkájával, aki gitárját pengetve nem átall elcsábítani egy éjszakára a társulatból több színésznőt, ott van  sebzett madár, az indián lány, akit a budaőrsi apacsközösségben neveztek el így, mint később megtudjuk, a kedvese, nyurga bölény, aztán ott van judy, szőke barbi platformcipőben és aranyruhában, hol reményetelenül, hogy nem szerelmes egy egyiptomi intendánsba, héra, a mézeskalácsházikó boszorkánya, nem mellesleg alkoholista és notorikus késő, csodálatos hanggal, és ott van juci, a népviselet-baba, akit először tehetségtelensége okán asszisztenssé fokoznak kávét főzni, majd kiderül, hogy bár nem tudott róla, csodálatos operaénekes, valamint a félkülföldi impresszárió, a mikrofonfrizurás dínó, és a tehetséges, ám az alkohol miatt beszélni már nem tudó zongorista, újházy miska.


a történet tükröt mutat a színházi társulatoknak: a középszerű rendező társulatával darabot próbál, hamarosan kiderül, ki a kedvenc, milyen szerelmi háromszögek kavarják fel a csendes napokat. a rendező érdemei elismerése mellett négy év után ki akarja rúgni jucit, a kétheti próbaidőszakra az egész havi bérét kifizetve. ekkor a színészek egymásnak ugranak, egymást vádolják tehetségtelenségükben.  a darabot is elkezdik fúrni."gyártunk mi is műanyag celebeket, förcsöntött sztárokat"


aztán  amikor megérkezik a rendező, felmagasztalják - sírnánk is meg nevetnénk is egyszerre ezen. végül a középszerű rendező, pincér géza megmenti önmagát és a társulatot. amikor bánatában elmegy a kistarcsai kocsmába, hogy leigya magát, megismerkedik a tehetséges zongoristával, Újházy Miskával, aki megzenésíti az abszurd darabban az abszurd darabot, hirtelen szükség lesz énekes színészekre. a legnagyszerűbbnek héra bizonyul, gyönyörű hangjával, és amikor judy ráveszi dínót, a félkülföldi intendást, hogy nézze meg a próbát, héra elkésik. akkor pincér géza a lefokozott jucit kéri meg, hogy énekeljen, és ekkor kiderül, hogy a kávéfőzésre lefokozott jucinak még csodálatosabb hangja van, mint az állandóan elkéső hérának, az addig kegyenc szü-csi kegyvesztetté válik, és kiderül, hogy jucit mindenki szereti.
"úgy hasítod a színpadot, mint egy stílfűrész"
"az életem árán is a barátnőd akarok lenni"


a férfiak, akik cserbenhagyták, visszakönyörögnék magukat hozzá, jános magázni kezdi nagy tisztelettel, nyurga bölény pedig azt mondja neki: tudom, hogy nem kérnél ilyet tőlem, de ha akarod, én még londonba is elmegyek veled"mert az impresszárió a darabot nem, csak jucit hívja meg egy londoni szilveszteri előadásra, puccinit énekelni.

a darabban van minden: féltékeny judy, aki agyára megy az ő dínójának (hat órát várt dínóra az étteremben, és beállította a nemfogadott hívások rekordját), és a megfelelő pillanatban meg is jelenik egy óriási praktikeres zacskóval, benne természetesen láncfűrész, hogy levágja juci fejét féltékenységből, mert az impresszárió szemet vetett rá.
van abszurd darab: szü-csin anyja, héra nyilvánosházban dolgozik és amikor a kislányt is bele akarják  kényszeríteni a munkába, az egész társaságot megzsarolja egy dvd-vel, amint kompromittáló felvételek vannak.irígység, tehetség és tehetségtelenség, meggondolatlan rendezői döntések, helyezkedés, küzdelem a túlélésért, a sikerért, cselszövés, törtetés, kétszínűség. mindez nagyszerű színészekkel, csodálatos színpadképpel, egy humorral megszórt édes-keserű darabban.

ez pincér géza/pintér béla válasza a középszerre.

a vastaps már előre borítékolható volt, de megérdemelt.
a lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció