Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

blogbezár, vége, vége van nem történhet semmi rossz másnap - önkéntesbúcsú cipoek a thealter kedvenc tere, a régi zsina a blogger legjei mégnincsvége egészen bitef és grad - eltáncolni mindent egyre megy fesztzár kenyérrel a zsebben - égi áldás sanyibá, a beksztédzs vmg jövőképtelen - hazudjak? révész robinak szabadságra fel! - úszóház módra no merci szong a vojőr mesterlövész fontos tudni, hogy mi mennyi a ház szelleme- az én történetem a ház szelleme - utcaszínház alkotóközösség tanya k. és yael k. - neked melyik a kedvenc főbűnöd? andaxínház - nekem már könnyű a szívem besse danse - megkomponált kiszámíthatatlanság ronald mcdonald, a gyilkos bohóc tükrön túl szong TÁP Színház - Черенадраг andaxínház - a szembenézetés színháza útlevél, fogkefe - határvadász drámaisok helyreigazítás szégyen szlovén exportra réti anna: vis-a-vis csillag börtön: székelylend a méltatlankodó sisak lia szerint a kispál meg a kiscsillag idei önkéntes szong kritikus szekció - pintér bélával csáki judit beszélgetett andaxínház - csütörtök k2 azt a csöndet -a bátrak színháza siker és örök élet garantált lárpúr lába ivo dimcsev i*on nemdakota közmondás kaisers tv, ungarn - pintér béláéktól parastúdió/nemezis andaxínház: beavatkozások - törékeny az élet nagy kérdése hmg határvadász képekben keresztelő passport1 - újabb balta a fejbe pincér géza és a tündöklő középszer újrahsznosítás, brénsztorming recycled by gera judit dudaéva: stopango thealterbaráth szakmai beszélgetés: ágens, pitbull a pitbull cselekedetei a fesztiválfüzetek természetrajza ágens: inTime betűfiúcska passport2 - már megint balta a fejbe az égbolt zár, a kiállítás megnyit hétfői jegyes song a fesztiválblogger kéretlen monológja Már csak hármat alszunk

Videók

 

 

a thealter kedvenc tere, a régi zsina

2012.07.30.

20:21A thealter kedvenc tere: a régi zsinagóga

A klasszicista stílusú kiszsinagóga 1843-ban épült meg azt követően, hogy az egyre nagyobb létszámú szegedi közösség számára a város első zsinagógája már kicsinek bizonyult. (A közösség már az 1830-as évek közepén hozzákezdett volna az építkezéshez, de a város évekig nem adott engedélyt, így cselhez folyamodtak: írattak egy olyan orvosi igazolást, amely szerint a régi épület életveszélyt jelent az ott imádkozókra – ezt az indokot pedig a városi tanács elfogadta.) A tervezők óbudai és pesti templomtervek alapján dolgoztak, az épület a kor igényeinek megfelelő klasszicista stílusban épült meg három év alatt, a földszinten a férfiak részére szolgáló padsorokkal, az emeleten pedig a női karzattal.Az épületet először 1857-ben újították fel, az 1879-es nagy árvíz azonban olyan mértékben megrongálta, hogy szinte használhatatlanná vált. (A Hajnóczy utcai külső oldalon található egy magyar és egy héber nyelvű emléktábla, amely az akkori vízszintet mutatja, figyelembe kell azonban vennünk, hogy az akkori utcaszint 1,80 méterrel alacsonyabb volt a mostaninál!). Ezután a felújítás mellett növelték az imaszékek számát, valamint a földszinti helyiségek közül hármat lakássá alakítottak át.
A szegedi zsidó közösség számára a századvégen azonban már ez a zsinagóga is kicsinek bizonyult, így az 1890-es évek végén megkezdődtek egy jóval nagyobb templom építésének előkészületei, majd 1903-ban felavatták a szomszédos telken felépült „új” („nagy”) zsinagógát. Ezután a közösség hitéletének helyszíne az új épület lett, a régi zsinagógát csak nagyon ritkán használták, de 1906-ban újra felújították, a környező terepszintet és az épületet is mintegy 1,60 méterrel feltöltötték, a homlokzati részeket pedig kismértékben átalakították.


Az I. világháború után helyezték el a főbejárat két oldalán a két márványtáblát, amelyek a szegedi zsidó áldozatoknak állítanak emléket.
A II. világháború után a jócskán megfogyatkozott közösség néhány évig még használta az épületet, 1959-ben kisebb átalakításokat is végeztek a homlokzaton, később azonban már csak bútorraktárként funkcionált.

forrás: maszk egyesület, A régi zsinagóga
a lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció