Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

blogbezár, vége, vége van nem történhet semmi rossz másnap - önkéntesbúcsú cipoek a thealter kedvenc tere, a régi zsina a blogger legjei mégnincsvége egészen bitef és grad - eltáncolni mindent egyre megy fesztzár kenyérrel a zsebben - égi áldás sanyibá, a beksztédzs vmg jövőképtelen - hazudjak? révész robinak szabadságra fel! - úszóház módra no merci szong a vojőr mesterlövész fontos tudni, hogy mi mennyi a ház szelleme- az én történetem a ház szelleme - utcaszínház alkotóközösség tanya k. és yael k. - neked melyik a kedvenc főbűnöd? andaxínház - nekem már könnyű a szívem besse danse - megkomponált kiszámíthatatlanság ronald mcdonald, a gyilkos bohóc tükrön túl szong TÁP Színház - Черенадраг andaxínház - a szembenézetés színháza útlevél, fogkefe - határvadász drámaisok helyreigazítás szégyen szlovén exportra réti anna: vis-a-vis csillag börtön: székelylend a méltatlankodó sisak lia szerint a kispál meg a kiscsillag idei önkéntes szong kritikus szekció - pintér bélával csáki judit beszélgetett andaxínház - csütörtök k2 azt a csöndet -a bátrak színháza siker és örök élet garantált lárpúr lába ivo dimcsev i*on nemdakota közmondás kaisers tv, ungarn - pintér béláéktól parastúdió/nemezis andaxínház: beavatkozások - törékeny az élet nagy kérdése hmg határvadász képekben keresztelő passport1 - újabb balta a fejbe pincér géza és a tündöklő középszer újrahsznosítás, brénsztorming recycled by gera judit dudaéva: stopango thealterbaráth szakmai beszélgetés: ágens, pitbull a pitbull cselekedetei a fesztiválfüzetek természetrajza ágens: inTime betűfiúcska passport2 - már megint balta a fejbe az égbolt zár, a kiállítás megnyit hétfői jegyes song a fesztiválblogger kéretlen monológja Már csak hármat alszunk

Videók

 

 

a méltatlankodó sisak

2012.07.27.

13:36

ha a zsina udvarán végigsétálsz, és a kerítés előtt balra fordulsz, aztán gyorsan még egyszer balra, be a padlásra vezető ajtón, és ott nem mégy tovább a csalogató lépcsők felé, hanem balra nézel, egy szögre akasztott piros sisakot látsz majd.

és ha nem mégy tovább, hanem elmélázva, a szívedet kitárva, csendben álldogálsz a fényben úszkáló porszemek között, hallani fogod, hogy a piros sisak szipog.
és olykor méltatlankodik.

piros sisaknak lenni nem a világ legszerencsésebb dolga.
mert mi dolga lehet egy munkavédelmi sisaknak egy, már színházi játszótérként funkcionáló zsinagógában, ahol sehol egy talicska, sehol egy bitumenkeverő gép, sehol egy malteres kanál?

egy ilyen helyen egy piros munkavédelmi sisak csak vicc.

megalázó odanemillés.persze, mondhatják, a színe szép, a formája éppen tökéletes, mint a fröccsöntött, precíz géprsoron gyártott munkavédelmi sisakoké.

nyilván állítható csatja is van, és a fejrésznél a pántot is lehet szűkebbre vagy bővebbre venni - fejmérettől függően.

de piha, minő fejméret! minek is beszélünk erről, amikor ennek a szögre akasztott piros sisaknak, akár mennyire is büszkén feszül ott a falon, szinte érezhető bánata van? a semmibevettség, a velenemtörődés bánata ez.

és a szükségé.

mert piros munkavédelmi sisakot az ember azért vesz, mert kell.
nem azért, mert belső kényszer érez, hogy megalkossa egy gépsoron, nem azért, mert belső kényszert érez, hogy hordja és így mutassa meg a világnak.

na persze, a színház, az más.
az alkotás örömében és kínjában születnek a darabok, belső indíttatásból.
de nem kényszerből! nem szükségből.
a piros sisak már azzal is kibékülne, ha egyszer, csak egyetlen egyszer felvinnék a színpadra.
ha részese lehetne a nagy egésznek.

amit elképzel, de sosem látott még.
a színházat csak elképzeli: látja az izgatott színészeket, ahogy ruháikban a lépcsőn le- és felsuhognak, látja sanyibá összeráncolt homlokát, ahogy épp egy lehetetlennek tűnő hang- vagy fénytechnikai probléma megoldásán gondolkdoik majd jön rá, látja a révült arcú rendezőket maga mellett elsietni.

de ők egy pillantást sem vetnek rá.
ezért szipog, méltatlankodik.
de hiába.
úgysem hallja meg senki.


a lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció