Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

blogbezár, vége, vége van nem történhet semmi rossz másnap - önkéntesbúcsú cipoek a thealter kedvenc tere, a régi zsina a blogger legjei mégnincsvége egészen bitef és grad - eltáncolni mindent egyre megy fesztzár kenyérrel a zsebben - égi áldás sanyibá, a beksztédzs vmg jövőképtelen - hazudjak? révész robinak szabadságra fel! - úszóház módra no merci szong a vojőr mesterlövész fontos tudni, hogy mi mennyi a ház szelleme- az én történetem a ház szelleme - utcaszínház alkotóközösség tanya k. és yael k. - neked melyik a kedvenc főbűnöd? andaxínház - nekem már könnyű a szívem besse danse - megkomponált kiszámíthatatlanság ronald mcdonald, a gyilkos bohóc tükrön túl szong TÁP Színház - Черенадраг andaxínház - a szembenézetés színháza útlevél, fogkefe - határvadász drámaisok helyreigazítás szégyen szlovén exportra réti anna: vis-a-vis csillag börtön: székelylend a méltatlankodó sisak lia szerint a kispál meg a kiscsillag idei önkéntes szong kritikus szekció - pintér bélával csáki judit beszélgetett andaxínház - csütörtök k2 azt a csöndet -a bátrak színháza siker és örök élet garantált lárpúr lába ivo dimcsev i*on nemdakota közmondás kaisers tv, ungarn - pintér béláéktól parastúdió/nemezis andaxínház: beavatkozások - törékeny az élet nagy kérdése hmg határvadász képekben keresztelő passport1 - újabb balta a fejbe pincér géza és a tündöklő középszer újrahsznosítás, brénsztorming recycled by gera judit dudaéva: stopango thealterbaráth szakmai beszélgetés: ágens, pitbull a pitbull cselekedetei a fesztiválfüzetek természetrajza ágens: inTime betűfiúcska passport2 - már megint balta a fejbe az égbolt zár, a kiállítás megnyit hétfői jegyes song a fesztiválblogger kéretlen monológja Már csak hármat alszunk

Videók

 

 

a ház szelleme - utcaszínház alkotóközösség

2012.07.29.

13:34Utcaszínházi Alkotóközösség (Budapest): Szellemjárás - avagy „Kihaltak-beköltöződtek”
28. Szombat 19:30     101 éves ház (Petőfi sgt.)
60'
szereplők: Csúz Lívia, Lipka Péter, Simon Balázs, Simó Krisztián
zenei munkatárs: Barna Gábor Botondmilyen történetei vannak egy háznak? kik laktak ott, kik haltak meg a falai között?  kik vannak még itt, és kik költöztek el?

az ide thealter különleges helyszíne volt az a petőfi sándor sugárúti épület, amelyért helyszínként  a helyspecifikus pályázatban versenghettek a társulatok. az utcaszínházi alkotóközösség (budapest) mai történeteket mesél a ma emberének, méghozzá úgy, hogy a színházat - házhoz viszi. vagy utcára, vagy faluba - egyszóval  azoknak játszik a színházon kívül, akik valamiért nem jutnának el a színházba.

a ház előtt gyülekezünk, amikor megérkezik egy idős férfi.
inkább bácsi.
1911-ben született ebben a házban.

becsönget.
nem mindenki emlékszik rá, de végül beengedik, és vele együtt megyünk be mi is.és körbejár a gangon, mesél, emlékezik.

egyik történet jön a másik után: az egyedülálló anya, akinek a férje/élettársa külföldre ment, egy olajfúró tornyon dolgozik, onnan írja a leveleket a fiának.

egy idős nő, akinek a férje rosszul lesz, elviszik a mentők - egy nappal később meg is hal.

egy lakógyűlés, ahol a műemlékké nyilvánításról kell szavazni. mellette vagy ellene.

egy közös képviselő, aki megbuherálta az óraállásokat.

a történeteket a ház lakói mesélték el az alkotóknak.

megérkezéseket és elindulásokat.

ezekből a történetekből, azok továbbgondolásából, helyenként a történetek folyásának másfelé fordításából született meg a darab, a szellemjárás avagy "kihaltk-beköltöződtek", amelyet a tágasnak nem mondható, de annál barátságosabb ház különböző emeleteinek gangjain, udvarán, és hátsó kertjében játszanak négyen.

persze, a szövegekhez és a történetekhez óvatosan hozzányúlva: mert ami fájdalmas, azt hogy mesélhetnék el a lakás ajtaja előtt, vagy a gang túloldalán?

hiszen akiről szól, még itt van közöttünk, neki ez az élete. hogyan lehetne betörni ily módon valakinek az intimitásába, a héköznapjaiba, és kifosztani az által, hogy mindent elmondunk róla - olyat is, amit esetleg ő nem szeretne?

a darabot barna gábor botond sokszor szívszorító harmonikajátékkal kíséri. ennél csodálatosabban el sem tudnék képzelni egy ilyen régi házba.gyerekkoromban hasonló házban laktam.
tegnap este egy kicsit úgy éreztem, hogy hazaérkeztem.
és ennél jobb mostanában nem is történhetett volna velem.
köszönöm.

nyemcsok.eva@gmail.com


a lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció