Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2012-1 / Július 26, Csütörtök

 

Előadás

Webnapló
blogbezár, vége, vége van nem történhet semmi rossz másnap - önkéntesbúcsú cipoek a thealter kedvenc tere, a régi zsina a blogger legjei mégnincsvége egészen bitef és grad - eltáncolni mindent egyre megy fesztzár kenyérrel a zsebben - égi áldás sanyibá, a beksztédzs vmg jövőképtelen - hazudjak? révész robinak szabadságra fel! - úszóház módra no merci szong a vojőr mesterlövész fontos tudni, hogy mi mennyi a ház szelleme- az én történetem a ház szelleme - utcaszínház alkotóközösség tanya k. és yael k. - neked melyik a kedvenc főbűnöd? andaxínház - nekem már könnyű a szívem besse danse - megkomponált kiszámíthatatlanság ronald mcdonald, a gyilkos bohóc tükrön túl szong TÁP Színház - Черенадраг andaxínház - a szembenézetés színháza útlevél, fogkefe - határvadász drámaisok helyreigazítás szégyen szlovén exportra réti anna: vis-a-vis csillag börtön: székelylend a méltatlankodó sisak lia szerint a kispál meg a kiscsillag idei önkéntes szong kritikus szekció - pintér bélával csáki judit beszélgetett andaxínház - csütörtök k2 azt a csöndet -a bátrak színháza siker és örök élet garantált lárpúr lába ivo dimcsev i*on nemdakota közmondás kaisers tv, ungarn - pintér béláéktól parastúdió/nemezis andaxínház: beavatkozások - törékeny az élet nagy kérdése hmg határvadász képekben keresztelő passport1 - újabb balta a fejbe pincér géza és a tündöklő középszer újrahsznosítás, brénsztorming recycled by gera judit dudaéva: stopango thealterbaráth szakmai beszélgetés: ágens, pitbull a pitbull cselekedetei a fesztiválfüzetek természetrajza ágens: inTime betűfiúcska passport2 - már megint balta a fejbe az égbolt zár, a kiállítás megnyit hétfői jegyes song a fesztiválblogger kéretlen monológja Már csak hármat alszunk

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Via Negativa (Szlovénia): Szégyen

26. Csütörtök 20:00     Kisszínház

90'

alkotó-előadók: Anita Wach, Darko Japelj, Grega Zorc, Katarina Stegnar, Magdalena Tuka, Marie-Louise Stentebjerg
jelmez: Via Negativa, Ajda Tomazin
színpadtechnikus, fényterv: Igor Remeta
producer: ©pela Troąt
koncepció, rendezés: Bojan Jablanovec

„Légy önmagad, mutasd meg magad!
Nincs miért szégyenkezned!”


Ez a mai társadalom egyik alapvető felhívása. Úgy tűnik, ma a világ teljesen nyitott és elfogad minket olyannak, amilyenek vagyunk – nem kell visszafognunk magunkat, nincs miért szégyenkeznünk. A média is azt kívánja meg, hogy legyünk nyitottak, mondjuk el a véleményünket, fejezzük ki az érzéseinket, legyünk kritikusak, legyünk szórakoztatóak... A szégyen mintha valami pre-modern fogalom lenne a múlt századból. A szégyen egyszerűen nem illik össze a mai kor identitásával.
De legbelül érezzük, hogy a szégyen nem tűnik el, csak elfojtjuk szimbolikus funkcióját. A tagadás ellenére a szégyen megmarad a szubjektum titkos alkotóelemeként, kitartóan jelen van mint az emberi lét valamiféle makacs feleslege. A média által meghatározott kultúránkban a szégyen szégyelli önmagát. A média valósága nem más, mint a külső álarcaik mögé bújó, méltóságukat őrizni próbáló bizonytalan egyének komédiája – akik a szégyenüket próbálják palástolni.
S ezt teszi előadásunk is. Stratégiánk: elbújni a szereplők mögé, megóvni a méltóságukat és letagadni a szégyenüket. Megteremtettünk egy csapat fikciós, önéletrajzi, tündéri, allegorikus és abszurd karaktert és elbújunk mögöttük. Hamis identitások paródiája jelenik meg a színpadon.

A Via Negativa 2002-ben alakult Ljubljanában, Bojan Jablanovec vezetésével, s merész előadásaival hamar ismertté vált szinte egész Európában. A társulat előadásai a színház és a performansz házasításából épülnek fel; alapállásuk, hogy a színházi előadás a néző és az előadó közötti dinamikus párbeszéd, ahol lehetőség nyílik reakciók és ellenreakciók, nézőpontok, elvárások, értékítéletek, következtetések ütköztetésére. Vagyis előadó és néző viszonyában nem az esztétikumot, hanem a kommunikáció lehetőségét tartják elsődlegesnek. A társulat neve is elsősorban erre a kapcsolatra utal, és csak másodsorban annak teológiai jelentésére, vagy a Jerzy Grotowski által bevezetett terminusra. A Via Negativa munkamódszerének lényege a testnek mint a személyiséget tükröző, kifejező eszköznek a vizsgálata. Az előadások szövegét a színészek maguk hozzák létre tematikus workshopok keretében. A jelenetek alapja a személyes tapasztalat, a szubjektív emlékezet, a saját testtel és elmével való folytonos küzdelem.

Az előadás videóelőzetese itt található (sajnos nem beágyazható).

Az előadást feliratozzuk!

Csak 18 éven felülieknek!

www.vntheatre.com

Támogatók: Kulturális Minisztérium (Szlovénia), Ljubljana Város Önkormányzata

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció