Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2012-1 / Július 23, Hétfő

 

Előadás

Webnapló
blogbezár, vége, vége van nem történhet semmi rossz másnap - önkéntesbúcsú cipoek a thealter kedvenc tere, a régi zsina a blogger legjei mégnincsvége egészen bitef és grad - eltáncolni mindent egyre megy fesztzár kenyérrel a zsebben - égi áldás sanyibá, a beksztédzs vmg jövőképtelen - hazudjak? révész robinak szabadságra fel! - úszóház módra no merci szong a vojőr mesterlövész fontos tudni, hogy mi mennyi a ház szelleme- az én történetem a ház szelleme - utcaszínház alkotóközösség tanya k. és yael k. - neked melyik a kedvenc főbűnöd? andaxínház - nekem már könnyű a szívem besse danse - megkomponált kiszámíthatatlanság ronald mcdonald, a gyilkos bohóc tükrön túl szong TÁP Színház - Черенадраг andaxínház - a szembenézetés színháza útlevél, fogkefe - határvadász drámaisok helyreigazítás szégyen szlovén exportra réti anna: vis-a-vis csillag börtön: székelylend a méltatlankodó sisak lia szerint a kispál meg a kiscsillag idei önkéntes szong kritikus szekció - pintér bélával csáki judit beszélgetett andaxínház - csütörtök k2 azt a csöndet -a bátrak színháza siker és örök élet garantált lárpúr lába ivo dimcsev i*on nemdakota közmondás kaisers tv, ungarn - pintér béláéktól parastúdió/nemezis andaxínház: beavatkozások - törékeny az élet nagy kérdése hmg határvadász képekben keresztelő passport1 - újabb balta a fejbe pincér géza és a tündöklő középszer újrahsznosítás, brénsztorming recycled by gera judit dudaéva: stopango thealterbaráth szakmai beszélgetés: ágens, pitbull a pitbull cselekedetei a fesztiválfüzetek természetrajza ágens: inTime betűfiúcska passport2 - már megint balta a fejbe az égbolt zár, a kiállítás megnyit hétfői jegyes song a fesztiválblogger kéretlen monológja Már csak hármat alszunk

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Ágens Társulat (Budapest): nőInTime - R. W. Fassbinder Petra von Kant keserű könnyei című műve alapján

23. Hétfő 20:00     Vármúzeum, Stefánia sétány

60'

szereplők:
Nő 1.: Ágens
Nő 2.: Bakos Éva
Nő 3.: Madák Zsuzsanna

közreműködik: Kallai Nóra (cselló), Lenz Tünde (videótechnika, filmek), Sági András
szövegek: Ágens
jelmez: Béres Móni
dramaturg: Madák Zsuzsanna
rendező: Ágens

„Megteszem neked, ha te megteszed nekem.”

„Mikor veszem a bátorságot, és engedi ő is, hogy belépjek az életébe, kimozdít valamiből az idő. Ez ritka adomány. Ilyenkor feloldható az a mély szakadék, mely ott tátong minden ember között. Feloldható a titok, a másik titka, hogy ő valójában micsoda, és megfejthetővé válik egy kis időre.”
(Ágens)

Az Ira és a Fatum után, a trilógia harmadik darabjaként kerül bemutatásra az Ágens Társulat nőInTime című előadása. Három nő az egymás fölött gyakorolt hatalom szerepeiben. Mindhárman valamely más eszközzel uralják a másikat. A szerepek változnak, egymásnak átadhatók, attól függően, hogy egy adott történetben ki, melyik pozíciót tölti be.

„A színmű esszenciája, a harmonikus élet utáni vágy és megvalósulásának lehetetlensége, a lelki pokoljárás hideg költészete és a benne kavargó érzelmi örvény azonban nem veszik el szavak nélkül sem. Amikor Fassbinder (szereplői) beszél(nek), Ágens hallgat – de nem néma. Amit az író-rendező (olvasva) pergő, replikaszerű dialógusokban közöl, ő költői jelenetek érzékeny és beszédes összművészeti rendszerébe foglalja. Ez a komplex, a színházi, zenei, filmes nyelvezetet dramaturgiai eszközként is eredményesen alkalmazó, ágensi fondorlatokkal spiritualizált stílus élteti, s a színészi játék, helyesebben a színészi jelenlét emeli fel az előadást. A lét ebben a játszmában csendesen, szinte észrevétlenül válik mindenki számára elviselhetetlenné, látványos biliborogatások és sikítozós hajbakapások nélkül, lappangó, kóros daganatként falva fel maga körül minden kapcsolatkezdeményt.”
(Králl Csaba: Ágens von Kant keserű könnyei, revizoronline.hu)

Társulatommal a kezdetektől fogva dramaturgiai, szcenikai kísérleteket folytattunk. Minden előadásunkban a zene, tánc, szöveg, látvány egymás mellé helyezése egyenértékű együtthatóként volt a célunk, valamely formailag s tartalmilag új színházi formanyelv kialakítása.
A repertoárdarabok mellett elindítottuk az Ágens Társulat szolgálatait. A Basium – csókszolgálat és az Olvasószolgálat rendszeresen jelentkezik az Írók Boltjában, illetve a Fogasházban.
2009-ben létrehoztuk az Ódium-art Művészeti Akciócsoport című sorozatunkat, melynek keretében a különböző természetű és felépítésű akciók során a média, az utca és a művészet kapcsolatának lehetőségeit feszegetjük Budapest belvárosának utcáin, közterein. Az összművészeti projektek megvalósulását a különböző művészeti területekről érkező alkotók (egy-egy alkalomra felkért színészek, táncosok, artisták, énekesek filmrendezők, operatőrök, koreográfusok, látványtervezők, írók, VJ-k, médiahackerek) munkája teszi lehetővé. Ezen kívül az internet kommunikációs lehetőségeit (videómegosztó portálok, közösségi oldalak, blogok) kiaknázva egy széleskörű online jelenlétet is megvalósítunk. Így akcióink speciális, határterületeken mozgó, műfajilag nehezen behatárolható művészeti eseményekké válnak, melyek egyben társadalomtudományi kísérletek is. Akciócsoportunkhoz különböző tudományterületről érkező elméleti szakírók és kritikusok is csatlakoztak, a közösen végzett vizsgálataink eredményét kutatásokban is felhasználjuk. Ezen kívül fontosnak tartjuk, hogy kontaktusban legyünk különböző oktatási intézményekkel, így folyamatos kapcsolatban tudunk maradni a fiatal generáció problémáival, kérdéseivel, illetve egy közvetlen reflexiót kapunk a működésünkkel kapcsolatban. Ezek a találkozások mindkét fél számára izgalmas kérdéseket és megoldási lehetőségeket eredményeznek.
Célunk, hogy olyan művészetelméleti, társadalomelméleti kérdésekre keressünk választ, melyek befolyásolják mindennapi életünket. Megmozdulásaink mindig a váratlanságra, a kiszámíthatatlanságra játszanak rá, ezért megismételhetetlenek. Azonban minden eseményt több kamerával rögzítünk, és a felvételeket a fotókkal, és az elméleti írásokkal együtt elérhetővé tesszük a művészeti akciócsoport blogján.
Korlátozott nézőszám, jegyelőjegyzés ajánlott!
16 éven felülieknek!

További beszámolók az előadásról:
Burns Katalin: Keserű könnyek a gésa maszkon
Vida Virág: Az éjszaka asszonya(i) – nőInTime
Lavati Anett: Bizarr performansz egy nappali közepén

Interjúk:
Ágenssel Ivacs Ágnes beszélget (nőInTime): Ugyanabból táplálkozunk
Ágens a Kossuth Rádió Arcvonások című műsorában

www.agens.hu * www.odiumart.blog.hu

Támogatók: FÜGE, Fogasház, DEMO Galéria, Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, NEFMI 66%, Kárászy Szalon, Kiscelli Múzeum

Az előadás a fesztivál szemleprogramjának része.

Az előadást támogatta:

Emberi Erőforrások Minisztériuma

FÜGE

Fogasház

Kárászy Szalon

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció