Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2012-1 / Július 29, Vasárnap

 

Előadás

Webnapló
blogbezár, vége, vége van nem történhet semmi rossz másnap - önkéntesbúcsú cipoek a thealter kedvenc tere, a régi zsina a blogger legjei mégnincsvége egészen bitef és grad - eltáncolni mindent egyre megy fesztzár kenyérrel a zsebben - égi áldás sanyibá, a beksztédzs vmg jövőképtelen - hazudjak? révész robinak szabadságra fel! - úszóház módra no merci szong a vojőr mesterlövész fontos tudni, hogy mi mennyi a ház szelleme- az én történetem a ház szelleme - utcaszínház alkotóközösség tanya k. és yael k. - neked melyik a kedvenc főbűnöd? andaxínház - nekem már könnyű a szívem besse danse - megkomponált kiszámíthatatlanság ronald mcdonald, a gyilkos bohóc tükrön túl szong TÁP Színház - Черенадраг andaxínház - a szembenézetés színháza útlevél, fogkefe - határvadász drámaisok helyreigazítás szégyen szlovén exportra réti anna: vis-a-vis csillag börtön: székelylend a méltatlankodó sisak lia szerint a kispál meg a kiscsillag idei önkéntes szong kritikus szekció - pintér bélával csáki judit beszélgetett andaxínház - csütörtök k2 azt a csöndet -a bátrak színháza siker és örök élet garantált lárpúr lába ivo dimcsev i*on nemdakota közmondás kaisers tv, ungarn - pintér béláéktól parastúdió/nemezis andaxínház: beavatkozások - törékeny az élet nagy kérdése hmg határvadász képekben keresztelő passport1 - újabb balta a fejbe pincér géza és a tündöklő középszer újrahsznosítás, brénsztorming recycled by gera judit dudaéva: stopango thealterbaráth szakmai beszélgetés: ágens, pitbull a pitbull cselekedetei a fesztiválfüzetek természetrajza ágens: inTime betűfiúcska passport2 - már megint balta a fejbe az égbolt zár, a kiállítás megnyit hétfői jegyes song a fesztiválblogger kéretlen monológja Már csak hármat alszunk

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Bitef Teatar (Szerbia) & Grad Teatar (Montenegro): Isteni színjáték

29. Vasárnap 21:00     Régi Zsinagóga

75'

táncolják a Bitef Táncegyüttes tagjai: Ašhen Ataljanc, Nikola Tomašević, Strahinja Lacković, Miloš Isilović, Uroš Petronijević, Ana Ignjatović Zagorac, Nevena Jovanović, Milica Jević
zene: Borut Kržišnik, Milko Lazar
színpadmester: Ljubomir Radivojević
fény: Dragan Đurković
hang: Miroljub Vladić
jelmeztervező: Maja Mirković
jelmeztervező-asszisztens: Biljana Tegeltija Bojanić
balett-tanár: Marija Janković
koncepció, koreográfia, színpadkép, fényterv: Edward Clug

„Az ötlet, hogy megcsinálom az Isteni színjáték táncos változatát, egy meglehetősen csábító öngyilkossági kísérletre hasonlított.
A sors iróniája, hogy az indítékot éppen Dante személyes „öngyilkossági kísérletében” láttam. Kíváncsi vagyok, ha Dante még élne, vajon vállalkozna-e ismét egy túlvilági sétára, és hogy nézne ki most az isteni birodalom?
A poéma felépítése szerintem hasonló maradna: a lélek állapotának három különböző szintjére tagolódna, valószínűleg kibővülne néhány elegáns, modern bűnnel, melyek súlyosságuknál fogva valamelyest átrendeznék a meglévő bűnök sorrendjét. Sok mindent megváltoztatna az idő, de meggyőződésem, hogy egy dolgot sohasem: a Beatrice iránt érzett szerelmet.
Ebből a dantei szerelemből szeretnék egy falatkát időtlen időkig rágcsálni, majd lassan lenyelni és hosszú, mély álomba merülni.”

(Edward Clug)

A Bitef mindössze két éve működő Táncegyüttese a 2011-es THEALTER fesztiválon mutatkozott be a magyarországi közönségnek nagy sikerrel Othello című előadásával. Új darabjuk ismét egy irodalmi klasszikust dolgoz fel egy abszurd, szürreális, néhol hipnotikus hatású, különleges látványvilágú előadásban.

Edward Clug román származású táncos-koreográfus 1991 óta dolgozik Szlovéniában, 2003 óta a maribori Szlovén Nemzeti Színház balett igazgatója. Balett-táncosként végzett, de az utóbbi évtizedben koreográfusként teljesen egyedi stílust alakított ki a klasszikus balett és a kortárs tánc technikáinak ötvözésével, ennek köszönhetően a maribori társulat előadásai meghívást kaptak a világ számos neves színházi fesztiváljára, és Clug maga is sok európai balett-társulatnál koreografált vendégművészként.

A Belgrádban működő Bitef Színház célja, hogy ösztönözze és népszerűsítse az új színházi stílusokat, törekvéseket, teret nyisson olyan alkotói és művészi tevékenységeknek, melyek a hagyományos színházi konvenciókkal szemben az új színházi kifejezésmódok és stílusok megteremtésén munkálkodnak. A kiváló táncosokból álló Bitef Táncegyüttes a Bitef Színház keretein belül működik két éve, ez alatt az idő alatt kilenc táncelőadást állítottak színpadra, számos helyen turnéztak a régióban és módjuk volt neves hazai és külföldi  koreográfusokkal is együtt dolgozni.

www.bitef.rs/teatar

A vendégjáték Szeged MJV és az NKA támogatásával jött létre.

Az előadást támogatta:

Szeged MJV Önkormányzata

Nemzeti Kulturális Alap

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció