Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2012-1 / Július 26, Csütörtök

 

Előadás

Webnapló
blogbezár, vége, vége van nem történhet semmi rossz másnap - önkéntesbúcsú cipoek a thealter kedvenc tere, a régi zsina a blogger legjei mégnincsvége egészen bitef és grad - eltáncolni mindent egyre megy fesztzár kenyérrel a zsebben - égi áldás sanyibá, a beksztédzs vmg jövőképtelen - hazudjak? révész robinak szabadságra fel! - úszóház módra no merci szong a vojőr mesterlövész fontos tudni, hogy mi mennyi a ház szelleme- az én történetem a ház szelleme - utcaszínház alkotóközösség tanya k. és yael k. - neked melyik a kedvenc főbűnöd? andaxínház - nekem már könnyű a szívem besse danse - megkomponált kiszámíthatatlanság ronald mcdonald, a gyilkos bohóc tükrön túl szong TÁP Színház - Черенадраг andaxínház - a szembenézetés színháza útlevél, fogkefe - határvadász drámaisok helyreigazítás szégyen szlovén exportra réti anna: vis-a-vis csillag börtön: székelylend a méltatlankodó sisak lia szerint a kispál meg a kiscsillag idei önkéntes szong kritikus szekció - pintér bélával csáki judit beszélgetett andaxínház - csütörtök k2 azt a csöndet -a bátrak színháza siker és örök élet garantált lárpúr lába ivo dimcsev i*on nemdakota közmondás kaisers tv, ungarn - pintér béláéktól parastúdió/nemezis andaxínház: beavatkozások - törékeny az élet nagy kérdése hmg határvadász képekben keresztelő passport1 - újabb balta a fejbe pincér géza és a tündöklő középszer újrahsznosítás, brénsztorming recycled by gera judit dudaéva: stopango thealterbaráth szakmai beszélgetés: ágens, pitbull a pitbull cselekedetei a fesztiválfüzetek természetrajza ágens: inTime betűfiúcska passport2 - már megint balta a fejbe az égbolt zár, a kiállítás megnyit hétfői jegyes song a fesztiválblogger kéretlen monológja Már csak hármat alszunk

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Horváth Mihály Gimnázium (Szentes): Határvadász

26. Csütörtök 17:00     Klauzál tér

30'

szereplők: Bóka Laura Boglárka, Fekete Fanni, Hegyi Boglárka, Jámbor Nándor, Kovács Zsuzsanna, Mészáros Annamária, Mészáros Kitti, Németh Evelin, Németh Lilla Márta, Oláh Bence Attila, Papp Katalin, Rácz Sarolt, Roehnelt Zsuzsanna, Tóth János Gergely, Török Sára
felkészítő tanárok: Csapiné Matos Ibolya, Keserű Imre, Majtényi András
rendező: Szurmik Zoltán

A szentesi drámaisok – évente más-más vezető tanár segítségével – friss, figyelemfelkeltő utcai előadást készítenek, amelybe naponta belebotolhat a szegedi néző… Idén hetedik alkalommal lesznek a vendégeink.
Az előadás a korábbi évekhez hasonlóan most is mindannyiunk számára izgalmas, érdekes, aktuális kérdéseket feszeget – a fiatal generáció szemszögéből feltéve fontos kérdéseket.

A határvadász kifejezés ismerős a magyar hadtörténelemből: a második világháború idején a mobil fegyveres egységek fontos feladata volt a (változó) magyar határok őrzése – nem a határokra, hanem az illegális határátlépőkre és a csempészekre vadásztak. Ma egy egységes Európában élünk – másképp viszonyulunk a földrajzi határokhoz, mint a második világháború idején, legalábbis elméletileg: legálisan „csempésszük át” értékeinket, egyedi és másoktól megkülönböztető hagyományainkat a határ túloldalára, és nyitva vannak a határok a hozzánk érkezők felé is. Ugyanakkor mindannyiunk személyes élettörténetében is fontos szerepe van a határoknak, a határok tudatos vagy véletlen megsértésének, átlépésének – az önmagunkkal való együttélésben és a társas viszonyainkban egyaránt. És még egy, mindannyiunk számára kurrens területen, a művészetekben is folyamatos a határátlépés, de az interdiszciplinaritás jelen van a tudományokban – és így a mindennapi életünkben is.
Meddig, miért, hogyan és kitől kell őriznünk külső-belső határainkat? Hogyan viszonyul egymáshoz a hagyomány és a multikulturalitás? Ellensége-e az integráció a tradíciónak? Az önállóság, az egyediség elvesztését jelentheti-e a valós és a belső határok átszabása? Külső vagy belső elvárásoknak igyekszünk-e megfelelni, amikor – átmenetileg vagy véglegesen – „kiigazítjuk” a határokat? Mit nyerhetünk, és mit veszthetünk, ha nem vagyunk eltökélt, elvakult „határvadászok”?
Hogyan jelennek meg ezek a kérdések a fiatalok mindennapi életében, önmagukkal és társaikkal vagy a társadalommal – szülőkkel, tanárokkal – való kapcsolataikban? Mit gondolnak, milyen tapasztalataik vannak – és milyen (színházi) eszközeik –, hogy kérdéseiket, kételyeiket, terveiket, tapasztalataikat a közönség (a felnőttek) elé tárják annak a korosztálynak a képviselői, amelynek szinte kötelessége a határok feszegetése… – erre keresi a választ az előadás.

www.hmg.hu

Az előadás a MASZK Egyesület felkérése, Szeged MJV és a MASZK Egyesület támogatásával készült.

Az előadást támogatta:

Szeged MJV Önkormányzata

MASZK Egyesület

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció