Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2012-1 / Július 25, Szerda

 

Előadás

Webnapló
blogbezár, vége, vége van nem történhet semmi rossz másnap - önkéntesbúcsú cipoek a thealter kedvenc tere, a régi zsina a blogger legjei mégnincsvége egészen bitef és grad - eltáncolni mindent egyre megy fesztzár kenyérrel a zsebben - égi áldás sanyibá, a beksztédzs vmg jövőképtelen - hazudjak? révész robinak szabadságra fel! - úszóház módra no merci szong a vojőr mesterlövész fontos tudni, hogy mi mennyi a ház szelleme- az én történetem a ház szelleme - utcaszínház alkotóközösség tanya k. és yael k. - neked melyik a kedvenc főbűnöd? andaxínház - nekem már könnyű a szívem besse danse - megkomponált kiszámíthatatlanság ronald mcdonald, a gyilkos bohóc tükrön túl szong TÁP Színház - Черенадраг andaxínház - a szembenézetés színháza útlevél, fogkefe - határvadász drámaisok helyreigazítás szégyen szlovén exportra réti anna: vis-a-vis csillag börtön: székelylend a méltatlankodó sisak lia szerint a kispál meg a kiscsillag idei önkéntes szong kritikus szekció - pintér bélával csáki judit beszélgetett andaxínház - csütörtök k2 azt a csöndet -a bátrak színháza siker és örök élet garantált lárpúr lába ivo dimcsev i*on nemdakota közmondás kaisers tv, ungarn - pintér béláéktól parastúdió/nemezis andaxínház: beavatkozások - törékeny az élet nagy kérdése hmg határvadász képekben keresztelő passport1 - újabb balta a fejbe pincér géza és a tündöklő középszer újrahsznosítás, brénsztorming recycled by gera judit dudaéva: stopango thealterbaráth szakmai beszélgetés: ágens, pitbull a pitbull cselekedetei a fesztiválfüzetek természetrajza ágens: inTime betűfiúcska passport2 - már megint balta a fejbe az égbolt zár, a kiállítás megnyit hétfői jegyes song a fesztiválblogger kéretlen monológja Már csak hármat alszunk

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Lengyel Katalin – Somló Dávid – Vass Imre (Budapest): Szabadságra fel!

25. Szerda 22:30     Szabadság Úszóház

60'

koncepció, koreográfia, előadás: Lengyel Katalin, Somló Dávid, Vass Imre
zene: Somló Dávid

Magyarországon ma komoly gondot jelent a közösségi terek eltűnése és hiánya, amely helyek könnyebbé tehetnék az együttélést és oldanák a feszültségeket. Ilyen közösségi terek voltak a helyi nevezetességnek számító szegedi úszóházak, amelyek az 1970-es évektől kezdve egyre vesztettek népszerűségükből, és az egykor Párizsból hozott friss levegő megrekedt. Olyan összművészeti projekt létrehozása a célunk, ami a valaha élénk, nyitott közösségi tér aranykorának történeteit és hangulatát megidézve felhívja a figyelmet annak létére, és tereinek újraértelmezése megnyithatja a párbeszédet használati funkciójának megújításáról.
Az éjszakai előadás első felében a nézők egy, az egész teret behálózó hanginstalláció által kísért performanszot tekinthetnek meg, ami az egykor Szőnyi, most Szabadság úszóház hőskorának tipikus szereplőit és mindennapos élethelyzeteit veszi alapul, és azokból kiindulva teremti meg sajátos világát. Ezt követően a nézők végigjárhatják az úszóházat, hangforrásokból és vetítésekből összeálló újabb történeteket ismerhetnek meg, majd a „szellembüfében” némi étel, ital és kártya társaságában az úszóház jelenlegi bérlőivel, egyesületi tagjaival is közelebbi kapcsolatba kerülhetnek.

A produkcióban résztvevő alkotók mindegyike fiatal, már bizonyított művész, akik szeretnek kísérletezni és szerteágazó érdeklődésüket és tudásukat a színházi tereken kívül is kipróbálni. A szegedi Lengyel Katalin évek óta foglalkozik a művészet társadalmi szerepével. Ennek keretében 2010-ben létrehozta a Respect Art Mozgalmat, ami a mindennapi kreativitást igyekszik elősegíteni. Somló Dávid zenész, szociológus több hangtájat is készített már előadásokhoz. A nemzetközi koprodukcióban készült Images of Villages utcai táncszínházhoz egy elképzelt, kihalóban lévő falu atmoszféráját jelenítette meg francia, belga és angol városok tereire, míg a budapesti Öntödei Múzeum vasai között a bányászhimnusz különböző változataiból csinált kvadrofon gyárzenét. Vass Imre saját munkáiban az utóbbi időben előtérbe került a performanszművészet, valamint az előadó és a közönség közötti kapcsolat.

www.katalinlengyel.com

Támogatók: FESZ, MASZK Egyesület - THEALTER Fesztivál, Szegedi Szabadság Úszóház Vizi-, Tömegsport és Szabadidő Egyesület, Respect Art Mozgalom, L1 Egyesület

Úszóházakról:
Újszászi Ilona: Időutazás a Délmagyarral: Ma este színházavató
Bobkó Anna: Ritmusra ringatózó úszóházak
Farkas Csaba: Újra föllendült az úszóházi élet
A régi Béke úszóház 2009-ben
Hajnal-táj: védettséget kap a szegedi úszóház

Az előadás a fesztivál helyspecifikus előadó-művészeti pályázatának egyik nyertese.

Az előadást támogatta:

MASZK Egyesület

Respect Art Mozgalom

L1 Egyesület

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre
 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció