Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER / Webnapló

 

Webnapló

További bejegyzések:

a kisszínházban a félhomályban sóvirágok zene szombatra van még thealter bezár othello gyásztánc - a legjobb testodüsszeia pl szerint zene p kecskehorror zene csütörtökre soós attila workshopja egy jr. bloggertől szociopoly tea for two zene szerdára lelketlen szong zene keddre. zajgyűjtő és fényvadász szegedi montázs centrum orlando helyett inkbb róka fohász bundáskenyérért paralel - jogodban áll szeretni végre gyerek rosalie agyadra ment szong mennyé a böribe 4. emelet 14 paralel-1 zsótér macskája polaroid nemkabát song reggel taps akár akárki a te országod zene hétfőre ha öreg leszek nemszép napok lugosi legjobb helló undead dilemma zene vasárnapra ha tetszik, ha nem urbán helyreigazítás etikett zene péntekre és szombatra urbán2 üzenet julia jakubowskának bot-rá-nyos depresszióra a fűzfa jó holland nyelvlecke - loop jézus elvitelre megnyit nemár őrület, loopolva a szegény kis blogger panaszai az! 10 kezdődik

Videók

 

 

undead

2016.07.26.

13:29

17:00-18:15 Kövér Béla Bábszínház:
Barboncás Társulat (Szeged):
Un-Dead


révész róbert  fotóinagyon vártam ezt a darabot, mert kiss áginak eddig még csak gyermekelőadását láttam (énbűnöm), és mert az író-dramaturg vészits andrea, móra ferenc dédunokája, akit akkor ismertem meg, amikr a móra-filmet forgatta szegeden.

nem bírom ki, hogy ne mondjam el, hogy rajta van a nevem a móra-film stáblistáján, ami annyira meglepett, maikor a bemutatón végignéztem a filmet a belvárosi moziban, hogy kiszakadt belőlem egy hangos óóóóó. annyira meglepett.

nahát, a drakula.

blaskó béla lugosról - róla az a legerősebb emlékem a filmjeiből, amikor néz. szeirntem ezt a tekintetet - ahogy kifelé néz a - gondolom a koporsó résén, mindenki felimsmeri az egész világon.

aki még nem olvasta az önéletrajzát, nem biztos, hogy tudja, hogy 1910-től a szegedi nemzeti színházban játszott, akkr persze még koránt sem volt meg a vámpírjeelmeze. pedig az életrajza kalandos: szeged után pesti színházak, majd első világháború, a tanácsköztársaságban színész szakszervezt, majd emigróció bécsben. később berlin is, film, majd gépészként egy szállítóhajón vállal munkát és az egyesült államokba szökik.
a drakula 1927-ben részben már megváltoztatta a sorsát, igaz, akkor csak a broadway-n, 500 előadás + két év turné nem semmi. a világhír 1931-ben kopogott az ajtaján az universal stúdió ügynöke személyében, a drakula után beleragadt a horrorfilmekbe. két vígjátékával csúfosan megbukott. jaj.

a fronton okozott sebesülése heroinfüggőséghez vezet.
ezt írja a wiki.
de van ám egy másik oldal is, a beladraculalugosi, haha, ahol a temetéséről egyrészt azt írják, hogy álmában érte a halál  1956 augusztus 16-án 6.45-kor, másrészt hogy a temetését frank sinatra fizette. negyedik felesége és fia döntése alapján drakula jelmezben feküdt a koporsóban. a sírkövén az áll, hogy beloved father, nem pedig hogy beloved dracula. hál istennek.

szóval a darab.

kiss ági történetmesélése engem midnig lenyűgöz. sokszor gondolkodtam már azon, hogy boldogulna prózai szerepben (szerintem jól), de én mégis igazából egy sanzonestet képzelek el neki.

dehát ő bábos, és bábszínész, és rendre két olyan emberrel dolgozi kegyütt, akiket szeretek és tisztelek: kiss attila etelével és tóth andreával. ebben a darabban az ismertető szeirnt különböző bábtechnikák segítségével - és ezt nagyon jó látni, hogy a bábszínház, ami alapvetően az én szívemet sosem tudta elrabolni, mi mindenre képes. szeretek lenyűgözve lenni, szeretem a humort (a fekete humort is), és szeretem, ha egy előadás szellemes és meg tud hatni.

drakula gróf - vagyis blaskó béla lugosról - történetét tíz jelenetben követhetjük végig, egészen onnan, hogy tizenkét éves korában megszökik otthonról (nem került tetrapak dobozokra a fényképe, mint manapság az eltűnt gyerekeké), odáig, hogy heroinista lesz, majd meghal.
arra azért kíváncsi lennék, hogy frank sinatra miért válllalta a temetése költségeit: mert annyira szegény volt lugosi béla, vagy mert annyira tisztelte? és a filmgyár mért nem tisztelte annyira, hogy kifizessék? na, mindegy.

ja, és hogy el ne felejtsem leírni, kiss áginak van ám egy olyna sátáni kacaja, amitől legalább annyira libabőrözött a karom, mint akkor, amikor gyerekkoromban otthon este véletlenül egyedül odakapcsoltam a drakula című filmre. és ha ehhez még hozzáadjuk a bábszínház sejtelmes sötétjét, akkor a borzongás biztosított. de azért szomorkodni is lehet, és ez jó.
a lap tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció