Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2016-1 / Július 25, Hétfő

 

Előadás

Webnapló
a kisszínházban a félhomályban sóvirágok zene szombatra van még thealter bezár othello gyásztánc - a legjobb testodüsszeia pl szerint zene p kecskehorror zene csütörtökre soós attila workshopja egy jr. bloggertől szociopoly tea for two zene szerdára lelketlen szong zene keddre. zajgyűjtő és fényvadász szegedi montázs centrum orlando helyett inkbb róka fohász bundáskenyérért paralel - jogodban áll szeretni végre gyerek rosalie agyadra ment szong mennyé a böribe 4. emelet 14 paralel-1 zsótér macskája polaroid nemkabát song reggel taps akár akárki a te országod zene hétfőre ha öreg leszek nemszép napok lugosi legjobb helló undead dilemma zene vasárnapra ha tetszik, ha nem urbán helyreigazítás etikett zene péntekre és szombatra urbán2 üzenet julia jakubowskának bot-rá-nyos depresszióra a fűzfa jó holland nyelvlecke - loop jézus elvitelre megnyit nemár őrület, loopolva a szegény kis blogger panaszai az! 10 kezdődik

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Forte Társulat–Trafó Kortárs Művészetek Háza (Budapest): Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod

25. Hétfő 20:30     Kisszínház

110'

Tar Sándor novelláiból írta és színpadra alkalmazta: Keresztury Tibor
szereplők: Andrássy Máté, Fehér László, Földeáki Nóra, Horkay Barnabás, Kádas József, Krisztik Csaba, Kurta Niké, Nagy Norbert, Novkov Máté, Pallag Márton, Zsigmond Emőke
dramaturg: Garai Judit
kórusok: Ökrös Csaba
jelmez: Benedek Mari
díszlet: Mocsár Zsófia
fényterv: Payer Ferenc
produkciós vezető: Számel Judit
rendezőasszisztens: Kovács Henrietta
rendező: Horváth Csaba

„Ő még tudja, mitől lesz hirtelen csend a kocsmában” – írta róla Bodor Ádám, s valóban: a tragikus sorsú Tar Sándor a magyar mélyvilág leghitelesebb ismerője. Hősei a történelem számkivetettjei: a megalázott, megnyomorított, a térkép szélére, a társadalom peremére szorított kisemberek, akiknek sosem osztanak lapot. Lenézett melósok, akik egész életükben építették, úgymond, a szocializmust, hogy aztán magukra maradjanak, s a rendszerváltásba végképp belerokkanjanak, belehaljanak.
Ebbe a vigasztalan, egyszerre drámai és abszurd történetbe enged betekintést nagy empátiával és rengeteg humorral a vesztesek nyelvét úgyszintén jól beszélő Keresztury Tibor darabja. A brutálisan nyers, realisztikus eseményeket költői víziókká oldó előadás a Forte Társulat már megszokott kreatív energiája és radikális színpadi eszköztára révén olyan erővel rántja be a nézőt a mindenkori alullévők világába, hogy hatása alól egykönnyen aligha szabadulhatunk.
Az előadásért Horváth Csaba elnyerte a Legjobb rendező díját 2016-ban a POSZT-on.


Fotó: Kővágó Nagy Imre

„A test nem hatódik meg önmagától, művészileg sem, persze kell mögé a színész. A test nehezebben hazudik, ledobja magáról a manírokat. Egy ilyen témánál különösen fontos éppen ezért a testbe átültetni ezeket a gondolatokat és érzéseket, amiket Tarnál találunk, mert hitelesítik a színpadon, a színházban. Szigorúan kerülni kell az illusztrációt, ez egy alapvetés, és valójában ezeknek a lelki történéseknek és lelki állapotoknak a fizikális leképezése vagy tükörképe az, ami szándékom szerint hitelesen tudja működtetni a történeteket.”
Horváth Csaba: Ott van a gombóc az ember torkában - Kirilla Teréz interjúja

„Mennyit ér az ember(élet)? – teszi fel a kérdést az előadás. Jóformán semmit, vagy a semminél is kevesebbet, szűrhető le a szikár válasz. Hiszen úgy hullanak az A te országodban a szereplők, nem egyszer önként száműzve magukat e világból, olyan észrevétlenül és mindenféle részvét nélkül a rendszerváltás óriási zűrzavarában, mint a legyek. Mintha puszta tárgyról, fogyóeszközről lenne szó, amit használat után a szemétdombra hánynak. És nincs feloldozás, nincs kiút, mert aki egyszer elindult a lejtőn, az megállíthatatlanul zuhan és zuhan lefelé, egyre lejjebb, és ha kell, még bele is rúgnak, hogy pontosan tudja, hol a helye.”
Králl Csaba: Forte Társulat: Mint a legyek, Revizor
Farkas Ferenc Öt kis gyermekkar Kassák Lajos verseire című gyűjteményéből a Vadászó csiga és a Harangoznak című kórusművek az örökös hozzájárulásával hangoznak el az előadásban.

www.fortecompany.hu

Támogatók: NKA, EMMI, Trafó Kortárs Művészetek Háza

 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció