Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2016-1 / Július 26, Kedd

 

Előadás

Webnapló
a kisszínházban a félhomályban sóvirágok zene szombatra van még thealter bezár othello gyásztánc - a legjobb testodüsszeia pl szerint zene p kecskehorror zene csütörtökre soós attila workshopja egy jr. bloggertől szociopoly tea for two zene szerdára lelketlen szong zene keddre. zajgyűjtő és fényvadász szegedi montázs centrum orlando helyett inkbb róka fohász bundáskenyérért paralel - jogodban áll szeretni végre gyerek rosalie agyadra ment szong mennyé a böribe 4. emelet 14 paralel-1 zsótér macskája polaroid nemkabát song reggel taps akár akárki a te országod zene hétfőre ha öreg leszek nemszép napok lugosi legjobb helló undead dilemma zene vasárnapra ha tetszik, ha nem urbán helyreigazítás etikett zene péntekre és szombatra urbán2 üzenet julia jakubowskának bot-rá-nyos depresszióra a fűzfa jó holland nyelvlecke - loop jézus elvitelre megnyit nemár őrület, loopolva a szegény kis blogger panaszai az! 10 kezdődik

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Kecskeméti Katona József Színház: Macska a forró bádogtetőn - színjáték

26. Kedd 18:00     Kisszínház

170'

szereplők:
Pollit Margit: Trokán Nóra
Brick Pollit: Szemenyei János
Mae Pollit: Bognár Gyöngyvér
Pollit Ida: Csombor Teréz
Dixie Pollit: Kertész Kata
Robert Pollit: Nagy Viktor
Gooper Pollit: Szokolai Péter
Dr.: Kovács Gyula
Tooker pásztor: Kertész Kata

díszlettervező: Ambrus Mária
jelmeztervező: Benedek Mari
fordító: Ambrus Mária, Zsótér Sándor
dramaturg: Ungár Júlia
zene: Mátyássy Szabolcs
súgó: Ba Éva
ügyelő: Berki Zoltán
rendezőasszisztens: Vári János
rendező: Zsótér Sándor

Te meg én

Ki vagy te?
Felszíni meleg az ujjaimnak
szilárd forma, a tér kitöltése
vagy: fogjuk rá, hogy öröm
könyörtelen lény, aki elfut, mint a víz,
valami silány anyagból tákolt, befejezetlen.

Valami, amire Isten gondolt.
Semmi, néha minden,
valami, amiben nem tudok hinni,
ostoba érv, te, te magad, nem én,
ellenségem. Szerelmem.

(Tennessee Williams)

50-es évek. Amerika. Jómódú déli ültetvényes család. Az apa 10 éves korától dolgozott itt, a régi tulajdonosoknál, egyre feljebb jutott, végül ráhagyták a birtokot. Felvirágoztatta. Van felesége, két fia, a hozzájuk tartozó menyekkel. Ma 65 éves. Rákos. Végstádiumban. Mindenki úgy csinál, mintha nem így lenne. Ő is. A születésnapra gyűlt össze a család. Papot és orvost is hívtak. Az ünnepi készülődés izgalma nem nagyon leplezi a „kié lesz az örökség?” izgatottságát.
Williams mindhárom felvonásban más szereplőre, emberi kapcsolatra irányítja a figyelmet.
Az első jóformán Margaret monológja. Ő a fiatalabb fiú, Brick felesége. Brick nagy reménység volt, futballsztár, aztán sportközvetítő a Tv-nél, most alkoholista. Amióta a barátja öngyilkos lett, távol tartja magát az eleven dolgoktól: pl. Margarettől vagy az örökség kérdésétől. Margaret vissza akarja szerezni Bricket, gyereket akar csinálni vele, mert ez az út az örökséghez. Őt nagyon is érdekli. Ő is lentről jött. Szívós. Ő a macska. Harcos. Ő hasonlít legjobban az apához. Nem tudni, mi a nagyobb: a szerelme, vagy a vágy, hogy ne veszítse el, amiben már sikerült megkapaszkodnia. Nincs könnyű dolga. Ellene van Brick, az alkohol, az ambiciózus, rendezett életű, lassan 6 gyermekes családapa Gooper, az idősebb fiú, és annak nem kevésbé céltudatos felesége. Mellette csak a szülők Brick iránti elfogult majomszeretete. De Margaretből hiányzik a „legyőzöttek bája”. Mindenre elszánt.
A második felvonás lenne az ünnepség, de az apa kizavar mindenkit, mert Brickkel akar beszélgetni. A betegsége körüli hazudozást hiszi is, nem is. Kifelé nagyhangon bizonygatja, minden úgy lesz, mint régen, visszaveszi az irányítást. De épp azért akar a fiával beszélni, hogy kipuhatolja, ráhagyhatja-e az ültetvényt? Hogy abba tudja-e hagyni az ivást? Az okát akarja tudni. Messziről indít, magáról beszél, próbálja megosztani nyugtalanító élményeit, gondolatait, félelmeit, de nincs tapasztalata az emberi közlekedésnek ebben a formájában. Nem lehet ilyen későn elkezdeni beszélgetni egy másik emberrel. Ügyetlenül és kíméletlenül veri bele Brick orrát abba az öncsaló, képmutató hazugságba, ahogy a barátja öngyilkosságára gondol, ahogy letagadja maga előtt annak a férfibarátságnak a természetét. Sikerül felkarcolnia a fiú hűvös távolságtartását. Brick kiköpi: mindenki tudja, hogy apjának ez az utolsó születésnapja.
A harmadik felvonás főszereplője az anya. A családi tanács szószólói, Gooper és a felesége közlik vele, hogy az apának mégis rákja van. Már kezdenek is intézkedni, gyámkodni felette. De elszámítják magukat. A mindenki által kicsit lekezelt nő erővel fordul szembe az örökségért előbb negédeskedően, majd nyíltan vicsorgókkal. Volt amilyen volt a házasságuk, de összetartoznak, és az utolsó pillanatig nem akarja engedni, hogy megfosszák az apát megmaradt emberi méltóságától. A vagyonért folyó gusztustalan marakodást persze nem fogja tudni megakadályozni, de a viselkedése ebben a kiélezett helyzetben arra figyelmeztet, hogy az emberek nem egy kulcsra járnak.


Fotó: Walter Péter

A Macska a forró bádogtetőn az idei POSZT-on elnyerte a legjobb előadás díját, Trokán Nóra a legjobb női főszereplő díját, a színészzsűri pedig Csombor Teréznek ítélte a legjobb női szereplő díját.
Az előadás a The University of the South, Sewanee, Tennessee különleges engedélyével, a Casarotto Ramsay & Associates Ltd. és a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítésével jött létre.

www.kecskemetikatona.hu

16 éven felülieknek!

 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció