Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2016-1 / Július 27, Szerda

 

Előadás

Webnapló
a kisszínházban a félhomályban sóvirágok zene szombatra van még thealter bezár othello gyásztánc - a legjobb testodüsszeia pl szerint zene p kecskehorror zene csütörtökre soós attila workshopja egy jr. bloggertől szociopoly tea for two zene szerdára lelketlen szong zene keddre. zajgyűjtő és fényvadász szegedi montázs centrum orlando helyett inkbb róka fohász bundáskenyérért paralel - jogodban áll szeretni végre gyerek rosalie agyadra ment szong mennyé a böribe 4. emelet 14 paralel-1 zsótér macskája polaroid nemkabát song reggel taps akár akárki a te országod zene hétfőre ha öreg leszek nemszép napok lugosi legjobb helló undead dilemma zene vasárnapra ha tetszik, ha nem urbán helyreigazítás etikett zene péntekre és szombatra urbán2 üzenet julia jakubowskának bot-rá-nyos depresszióra a fűzfa jó holland nyelvlecke - loop jézus elvitelre megnyit nemár őrület, loopolva a szegény kis blogger panaszai az! 10 kezdődik

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Mentőcsónak Egység-GYERE Gyerekesély Egyesület (Budapest): Szociopoly - interaktív színházi társasjáték

27. Szerda 19:00     Vasvári SZKI

150'

író-rendező: Fábián Gábor
szakmai konzultáció: Bass László, Fodor Kata
játsszák: Bass László, Fábián Gábor, Hay Anna, Jaskó Bálint
dramaturg: Róbert Júlia
látvány: Veronika Keresztesová, Bujtás Móni
asszisztens: Tési Dóra
produkciós vezető: Trifonov Dóra

A Mentőcsónak a Szociopolyval a társasjátékot és a drámát ötvöző interaktív színházi társasjáték műfaját teremtette meg. A darab a mai magyarországi kistelepüléseken élő szegény családok életéről szól. A családok jövedelemre csak segélyekből, alkalmi vagy feketemunkából számíthatnak – ezekből a forrásokból kell valahogyan megélni játékosainknak. A játék-konstruálta valóságban mindenki szegény lesz egy-két órára, és a saját bőrén fogja érezni a kirekesztődés szorítását. A játék érzelmi energiáját használjuk arra, hogy a résztvevők átélhessék a munka, pénz és erőforrások nélküli mindennapi túlélés feszültségeit. A falu lakói, akiket a nézők személyesítenek meg, döntéseket hozhatnak. Akarnak-e feketén dolgozni, befizetik-e a villanyszámlát, fordulnak-e uzsoráshoz kölcsönért? Ha egy játékos szembesül azzal, hogy milyen alternatívák közül választhat az, aki szegény, hogy mire is elég a segély vagy a családi pótlék, akkor van esélyünk arra, hogy az intolerancia helyett a szolidaritás irányába forduljon.
A 10-15 nézőből álló csapatoknak (akik 4 tagú családokat – szülők és 2 gyermek – képviselnek) egy hónapig kell megélniük ezekből a forrásokból. A hónap napjait jelző táblán haladnak, miközben színészek mutatják be rövid jelenetek keretében a falu nevezetesebb lakóit: az uzsorást, a rendőrt, a polgármestert, akik közvetlenül meg is szólítják a nézőket. A nézőknek döntéseket kell hozniuk kiadásaikról és bevételeikről, de természetesen – akárcsak az életben –, a véletlen is befolyásoló tényezővé válik olykor...

A Szociopoly a Mentőcsónak és a Gyerekesély Egyesület közös produkciójaként jött létre 2014-ben, Fábián Gábor rendezésében. A Szociopolyt már több mint 80 alkalommal játszották, az előadások nagyjából felét felnőtt közönségnek, emellett 17-18 éves diákok számára is bemutatják tantermi színházi formában. Az előadás 2014-ben a III. Tantermi Színházi Projekt és Szemle díjazottja volt, idén pedig elnyerte a VIII. Kaposvári ASSITEJ Biennálé fődíját, az Üveghegy-díjat, mint a legjobb ifjúsági színházi előadás.


Fotó: Dömölky Dániel

„A Szociopoly a Monopoly szellemes inverze: utóbbi a fennálló társadalmi rend elfogadására tanítja a kispajtásokat (nem hiszem, hogy épeszű felnőtt valaha is képes lett volna ilyesmit játszani), a Szociopoly ezzel szemben rendszerkritikus, vagy legalábbis problematizálja, hogy milyen jól viseljük a kilátástalanságban élő polgártársaink szenvedéseit –, amelyeket itt játékból „kipróbálhatunk”.”
Proics Lilla: Fájjon nekünk is, ami másoknak fáj, Revizor
„Ebben a faluban nemcsak az idő sűrítmény, de a fordulatok is drámaiak: ezért színház, hogy sűrítmény legyen és drámai.”
Tompa Andrea: Itt mindenkinek ennie kell, Magyar Narancs

„Eljátszottuk a szegénységet: egy világtól elzárt kistelepülés közösségének emblematikus alakjaival, a korrupt és cinikus polgármesterrel, a helyi vállalkozóval, az uzsorással. A mindennapi élethelyzetekről, kiszolgáltatottságunkról, megalázottságunkról a profi színészek (Fábián Gábor, Hay Anna, Jaskó Bálint) gondoskodtak, valósághű, bénító zsenialitással. Miközben mi magunk dönthettünk – látszólag – a sorsunk felől. Nehéz volt, kimerítő, még erre a rövid időre is. (...) Mindannyian megváltoztunk kicsit, elbizonytalanodtunk, meggörnyedtünk.”
Rácz I. Péter: Megbukott mint családfő - pedig több esélye volt, mint a valóságban, Vasárnapi Hírek

www.szociopoly.hu
www.mentocsonak.com


Támogatók: SÍN Kulturális Központ, Open Latitudes – Az Európai Unió Kultúra programja, FÜGE, Polgár Krisztina Emlékalap

Korlátozott nézőszám!

Az előadást támogatta:

Nemzeti Kulturális Alap

 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció