Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2016-1 / Július 28, Csütörtök

 

Előadás

Webnapló
a kisszínházban a félhomályban sóvirágok zene szombatra van még thealter bezár othello gyásztánc - a legjobb testodüsszeia pl szerint zene p kecskehorror zene csütörtökre soós attila workshopja egy jr. bloggertől szociopoly tea for two zene szerdára lelketlen szong zene keddre. zajgyűjtő és fényvadász szegedi montázs centrum orlando helyett inkbb róka fohász bundáskenyérért paralel - jogodban áll szeretni végre gyerek rosalie agyadra ment szong mennyé a böribe 4. emelet 14 paralel-1 zsótér macskája polaroid nemkabát song reggel taps akár akárki a te országod zene hétfőre ha öreg leszek nemszép napok lugosi legjobb helló undead dilemma zene vasárnapra ha tetszik, ha nem urbán helyreigazítás etikett zene péntekre és szombatra urbán2 üzenet julia jakubowskának bot-rá-nyos depresszióra a fűzfa jó holland nyelvlecke - loop jézus elvitelre megnyit nemár őrület, loopolva a szegény kis blogger panaszai az! 10 kezdődik

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Groundfloor Group (Románia): Parallel

28. Csütörtök 22:00     Régi Zsinagóga

59'

szereplők: bodoki-halmen kata, Lucia Mărneanu
szöveg: a csapat
díszlet: Valentin Oncu
jelmez: Bocskai Gyopár
dalok: bodoki-halmen kata
zene: danaga
technikai munkatárs: Almási Attila
koncepció, koreográfia: Sinkó Ferenc
rendező: Sinkó Ferenc, Leta Popescu

Sinkó Ferenc és Leta Popescu rendezők a két szereplő, Lucia Mărneanu és bodoki-halmen kata történeiből, általuk megélt élethelyzetekből kiindulva, azoktól elrugaszkodva alkották meg az előadás világát, amely provokálóan és elsöprően őszintén szól a testről, a szexuális identitásról, a tagadásról és elfogadásról. A mozgásban lévő testek, a drag-show és az erre az alkalomra írt dalok, illetve az élőben kevert zenei világ mind hozzájárulnak e dinamikus és velejéig ható előadás világához.
A Parallelért 2014-ben Leta Popescu és Lucia Mărneanu a Román Színházi Szövetség (UNITER) Debüt-díjában részesült, a sepsiszentgyörgyi Atelier Fesztiválon pedig az előadás megkapta a zsűri különdíját ás a legjobb díszlet és jelmez díját.


Fotó: Váczi Roland

„A Parallel az identitások, elsősorban a nemi identitások előadása: két színész teszi benne próbára a női és férfi társadalmi nem konstrukcióját, a nemi szerepeket, sztereotípiákat. A test, a szexualizált (szexussal ellátott) test problematizálása, de akár queer vagy inkább drag king show-ként is nézhető. Két rendező, Leta Popescu és Sinkó Ferenc, valamint két színész: bodoki-halmen kata (így) és Lucia Marneanu állnak a színpadon; a performerek szövegeiből, zenéjéből születik a darab - angolul. […] A darab személyessége, gondolkodásának finom árnyalatai, humora, nyitottsága magával ragadó.”
Tompa Andrea: Van másik világ, Magyar Narancs

„Ha nagyon tömören szeretnénk összefoglalni a kolozsvári Ecsetgyárban nemrég bemutatott Parallel előadás központi tematikáját, akkor [...] úgy fogalmazhatnánk, hogy a (társadalmi) nemi identitás feladatának való megfelelési kényszer és az ez alól való kibújás nyomasztó szükségességéről szól. Ám a GroundFloor Group és a ColectivA koprodukciójának a problémafelvetése sokkal komplexebb minthogy ennyivel megússzuk, többek közt azért, mert a nézői-kritikusi reflexiónak arra is irányulnia kell, hogy miért csak most jött létre egy olyan színházi produkció, amely köntörfalazás nélkül, húsbavágó őszinteséggel és kifogásolhatatlan profizmussal beszél egy olyan égető és sokat vitatott kérdéskörről, mint a másság, annak elfogadása és művész-mediális reprezentációja.”
Kovács Bea: Én – az a többiek?, Játéktér
Sinkó Ferenc 2002-ben végzett a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színházi Tanszékének színész szakán, azóta tanít is az egyetemen, és a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze. Emellett számos előadásban működött közre koreográfusként vagy táncosként, és workshopokat is tart színészek, táncosok számára, főként testtudat-fejlesztéssel, kontakt-improvizációval foglalkozik. Az elmúlt években a GroundFloor Group égisze alatt több előadást készített rendező-koreográfusként, amelyek neves hazai és nemzetközi fesztiválokra is meghívást kaptak.
Leta Popescu 2013-ban végzett a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának rendező szakán, jelenleg mesterképzős hallgató. A Reciproca Egyesület alapító tagja, amely interdiszciplináris, polgári neveléssel és felelősségvállalással kapcsolatos művészeti projekteket működtet. Emellett a REACTOR kolozsvári független előadó-művészeti tér állandó munkatársa, itt mutatták be saját rendezéseit is.

www.groundfloor.ro

Koprodukciós partner: ColectivA
Külön köszönet: Adrian Ghenie, Șerban Savu

Angol nyelvű előadás felirattal.

16 éven felülieknek!

 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció