Keresés
 
  A program | A fesztiválról | Archívum | Sajtószoba | Linkek  
 

THEALTER 2016-1 / Július 30, Szombat

 

Előadás

Webnapló
a kisszínházban a félhomályban sóvirágok zene szombatra van még thealter bezár othello gyásztánc - a legjobb testodüsszeia pl szerint zene p kecskehorror zene csütörtökre soós attila workshopja egy jr. bloggertől szociopoly tea for two zene szerdára lelketlen szong zene keddre. zajgyűjtő és fényvadász szegedi montázs centrum orlando helyett inkbb róka fohász bundáskenyérért paralel - jogodban áll szeretni végre gyerek rosalie agyadra ment szong mennyé a böribe 4. emelet 14 paralel-1 zsótér macskája polaroid nemkabát song reggel taps akár akárki a te országod zene hétfőre ha öreg leszek nemszép napok lugosi legjobb helló undead dilemma zene vasárnapra ha tetszik, ha nem urbán helyreigazítás etikett zene péntekre és szombatra urbán2 üzenet julia jakubowskának bot-rá-nyos depresszióra a fűzfa jó holland nyelvlecke - loop jézus elvitelre megnyit nemár őrület, loopolva a szegény kis blogger panaszai az! 10 kezdődik

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Tünet Együttes (Budapest): Sóvirág - avagy a létezés eufóriája

30. Szombat 20:00     Régi Zsinagóga

105'

szereplők: Cuhorka Emese, Fahidi Éva
dramaturg: Peer Krisztián, Zsigó Anna
fény: Szirtes Attila
speciális kellék: Haraszti Janka
jelmez: Szűcs Edit
rendező: Szabó Réka

„Az öregember majdnem úgy tekint vissza az életére, mint a vándor a hegy tetején a lába előtt elterülő tájra. Mindent lát egyszerre, mi közelebb van, mi távolabb. De pont azért, mert egyszerre lát mindent, az idősíkok sem kronologikus rendben sorakoznak lelkében, hanem összefolynak.”
(Fahidi Éva: A Dolgok Lelke)

Egy 90 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje.
Éva szenvedélyes öröm-kereső, Emese folyton mindenkit meg akar váltani. Éva nem szokott búcsúzkodni, Emese szeret hazajönni. Közös anyanyelvük a tánc.  Éva az utolsó tanúk egyike. Gondosan megőrzött fiatalkori ruháit mintha csak Emesére szabták volna. Emese magas, Éva még mindig magasnak hiszi magát. Hasonlítanak.
Az előadás tétje és fő kérdése az, hogy van-e átjárás e két világ között, átadható-e a tapasztalat, vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Évának jutott? Lehetséges-e kettejük Nagy Közös Tánca?
Az előadás az idén elnyerte a Legjobb stúdiószínházi előadás díját a tatabányai MOST – Monodráma és Stúdiószínházi Fesztiválon, valamint a veszprémi A Tánc Fesztiválja különdíját.

A sóvirág nem haszonnövény, a Debrecen környéki pusztákat borította a boldog békeidőkben. Alkalmazkodott a szikes talajhoz, az ólomgyökerűek családjába tartozik. Illata fanyar. Őshonos.


Fotó: Mészáros Csaba

„Mindkettejük saját életének apró mozzanatai nemesítődnek színpadra méltó képekké, és velük minden egyes ember élete válik egyenként különleges kinccsé, fontos eseménnyé, tiszteletre méltó, egyszeri és megismételhetetlen misztériummá. És igen, a gyerekkori pillanatok, a kamaszkori szerelmi etikett után Auschwitz mindennapjainak képei is felvillannak – Fahidi Éva magányosan ül egy széken, családtagjai haláláról, a fizikai és lelki megpróbáltatások végső stádiumáról, a túlélés ritka csodájáról beszélve. És igen: meg mer és meg tud szólalni mellette egy generációkkal később teljesen más életet élő fiatal felnőtt (Cuhorka Emese). Összehasonlíthatatlanok az emlékeik, és mégis élet és halál, élet és élet találkozik bennük, és válik törékenyen is hatalmassá.”
Szemerédi Fanni: Pillanatképek a mostból, Revizor
A Tünet Együttes 2002 óta létező alkotói társulás. A társulat művészeti vezetője Szabó Réka matematikus, aki táncosként, koreográfusként és rendezőként 1995 óta van jelen a kortárs táncszínházi életben. A Tünet Együttes darabjaiban a szellemesség és a játékosság játsszák a főszerepet, darabjaik egyszerre elgondolkodtatóak, drámaiak, gyermekien felszabadultak és felszabadítóak. A színészekből és táncosokból álló társulatban minden művész alkotótárs, előadásaik erőteljesen építenek a szereplők személyiségére és kreativitására. A társulat nem ismer műfaji határokat, előadásaikban egyenrangú elemekként kezelik a szöveget, a mozgást, zenét, vizualitást, és kedvelik a különleges technikai megoldásokat. Hétköznapi, mindannyiunkat foglalkoztató-megmozgató témákat dolgoznak fel és szólaltatnak meg a nézőtér és a színpad határait feszegető személyes nyelven, groteszk, ironikus, költői látásmóddal.

www.tunetegyuttes.hu

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma

 
Az oldal tetejére
 

2024 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció